1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Obama o ülkelere yaptırımları kaldırdı
Obama o ülkelere yaptırımları kaldırdı

Obama o ülkelere yaptırımları kaldırdı

ABD Başkanı Barack Obama, Fildişi Sahili ve Myanmar'a yönelik yaptırımları kaldırdığını duyurdu.

A+A-

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Fildişi Sahili'ne yönelik yaptırımları kaldırdığı duyuruldu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın başkanlık emri  imzalayarak ABD'nin 7 Şubat 2006 tarihinde Fildişi Sahili'ne yönelik uyguladığı  ekonomik yaptırımları kaldırdığı bildirildi.

Obama'nın kararının, Fildişi Sahili'nin 2010-11 krizinden beri büyük  ilerleme gösterdiğini vurgular nitelikte olduğunun belirtildiği açıklamada,  "Başkan Obama, Fildişi Sahili'nin barış ve demokrasiyi sağlama konusundaki  ilerleyişi hakkında kararlı" ifadesine yer verildi.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un 2006'da Fildişi Sahili'ne  yönelik "ulusal kriz" (national emergency) ilanından bu yana Fildişi Sahili'ndeki  siyasi, idari ve ekonomik kurumlardaki gelişmelerin ülkedeki önemli ilerlemeleri  yansıttığı kaydedilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"ABD, Fildişi Sahili'ndeki kalıcı barış ve refah beklentisi hakkında  iyimser. Ekim 2015'deki barışçıl, şeffaf, güvenilir ve kapsayıcı başkanlık  seçimlerinin ardından, Fildişi Sahili, ulusal uzlaşma ve güvenlik sektöründeki  reformlara devam ediyor. Fildişi Sahili hükümetini ve insanlarını, ülkenin  demokratik kurumlarını güçlendirirken ve ekonomik reformları izlerken  desteklemeye devam edeceğiz."

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) de bu yılın nisan ayında Fildişi Sahili'ne  uygulanan yaptırımları kaldırdığını açıklamıştı.

MYANMAR'A DA YAPTIRIMLAR KALDIRILIYOR

Obama, ülkesinin Myanmar'a yönelik yaptırımları kaldırmaya hazırlandığını da bildirdi.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet  Bakanı Aung San Suu Çii, partisinin kasımda yapılan seçimlerde zafer elde  etmesinden sonra ilk kez ABD'yi ziyaret ederek, Obama ile Beyaz Saray'da bir  araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Obama, daha önce  ordunun yönetimde olduğu ülkedeki demokratik ilerlemenin yeterli olmadığını,  ancak Myanmar'ın "doğru yolda" bulunduğunu söyledi.

Barack Obama, "ABD, Myanmar'a bir süredir uygulanan yaptırımları artık  kaldırmaya hazırlanıyor." dedi.

Ülkesinin Myanmar'a ekonomik teşvikler sağlayacağını kaydeden Obama,  bir gazetecinin, "Yaptırımlar ne zaman kaldırılacak?" sorusuna ise "Yakında"  karşılığını verdi.

Başkan Obama, ABD'nin Myanmar'ı ayrıca "tercihli ticari uygulamalar  yapılan ülkeler" arasına alacağını da belirterek, "Bu ikisini birleştirmemiz  sayesinde Amerikalı şirketlere, kar amacı gütmeyen kuruluşlarımıza yatırım yapma  teşviği sağlamış olacağız." diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.