1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı Meclis'e Gönderdik
Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planını Meclise Gönderdik

'Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı Meclis'e Gönderdik

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin geride kalan 10 yılda birinci sıçramasını yaptığını ve ilk hamleyi başarıyla gerçekleştirdiğini, önümüzdeki süreçte ikinci sıçramayı yapıp, en gelişmiş ülkeler arasında yeralacağını söyledi.

A+A-

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin geride kalan 10 yılda birinci sıçramasını yaptığını ve ilk hamleyi başarıyla gerçekleştirdiğini, önümüzdeki süreçte ikinci sıçramayı yapıp, en gelişmiş ülkeler arasında yeralacağını söyledi. Yılmaz, "Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planımızı Meclis'e gönderdik. Pazartesi günü Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler başlayacak. Bu plan aynı zamanda 2023 vizyonumuzun ilk 5 yıllık dilimini oluşturuyor. Bugün 10 bin 500 dolar seviyesinde olan kişi başı geliri 2018’de 16 bin, 2023’de 25 bin dolara çıkarmayı, yine bugün 152,5 milyar dolar olan ihracatı 2018’de 277 milyar dolara, 2023’de ise 500 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.


Bakan Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı ve Manisa İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Demirci Kaymakamlığı Soğuk Hava Deposu’nun açılış törenine katıldı. Bakan Yılmaz burada yaptığı konuşmada son 10 yılda, siyasi istikrarın sağlanması, doğru makro ekonomik politikaların izlenmesi, yapısal reformların gerçekleştirilmesi, kaynakların etkin, verimli kullanılmasıyla Türkiye’nin büyük mesafe kaydettiğini bildirdi. 230 milyar dolarlık ekonomiden geçen yıl itibariyle 786 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaşıldığını, bu rakamın 2013’de 800 milyar doları aşacağını dile getiren Yılmaz, 3 bin 500 dolarlık kişi başı milli gelirin 10 bin 500 dolara, ihracatın 36 milyar dolardan 152 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Türkiye’nin son 10 yılda sadece ekonomi alanında değil sosyal, çevre alanında da, demokrasi, hukuk, uluslararası alanlarında da çok mesafeler aldığını ifade eden Yılmaz, “Önümüzdeki süreç 2023 vizyonuyla ikinci bir sıçrama yapmamız gereken bir dönem. 10. yılda birinci sıçramamızı, ilk hamlemizi başarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte de ikinci sıçramayı yapıp Allah’ın izniyle en gelişmiş ülkeler arasında olmak istiyoruz, bunun gayreti içindeyiz. Onuncu 5 yıllık kalkınma planımızı Meclis'e gönderdik. Pazartesi günü Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler başlayacak. Daha sonra genel kurulda görüşülecek. Meclisimizin de onayıyla inşallah 2014-2018 dönemini kapsayacak onuncu 5 yıllık planımız yürürlüğe girecek. Bu plan aynı zamanda 2023 vizyonumuzun ilk 5 yıllık dilimini oluşturuyor. Bugün 800 milyar dolar mertebesinde olan ekonomik büyüklüğümüzü 2018’de 1,3 trilyon dolara, 2023’de ise 2 trilyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bugün 10 bin 500 dolar seviyesinde olan kişi başı geliri 2018’de 16 bin, 2023’de 25 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün 152,5 milyar dolar olan ihracatı 2018’de 277 milyar dolara, 2023’de ise 500 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Bu planı katılımcı bir şekilde hazırladıklarını ve yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştıklarını, bu süre zarfında 66 tane özel ihtisas komisyonu kurduklarını, akademik dünyadan, iş dünyasından, sivil toplum örgütlerinden, meslek odalarından her alandan kişiyle planı hazırladıklarını dile getiren Yılmaz, “3 bin civarında kişi Ankara’da kurduğumuz çalışma gruplarında, özel ihtisas komisyonlarında bu planımıza katkıda bulundu. “Nasıl bir Türkiye istiyorsunuz, bekliyorsunuz?” diye yerel düzeyde de vatandaşlarımıza sorduk. 7 bin civarında insanın katkısını aldık. Toplam 10 bin insanımızın katkısıyla, katılımıyla yeni planımızı hazırladık” diye konuştu.
Bir taraftan ülkeyi büyütmeye çalışırken diğer yandan ülkeyi uluslararası alanda daha üst noktalara taşıdıklarını, bir yandan da ülke içindeki bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmaya çalıştıklarını aktaran Yılmaz, bunun için çok politikalar uyguladıklarını söyledi. Son dönemlerde kurulan kalkınma ajanslarının da bu konuda büyük önem taşıdığını dile getiren Yılmaz, "Herseyin başı insan. Kalkınma anlayışımızın, kalkınma stratejimizin özünü de insan oluşturuyor. Ne kadar donanımlı, kaliteli, insan yetiştirebilirsek ülkemizin de kalkınmasını o derece hızlandırabiliriz. 26 ekonomik havza bazında bütün Türkiye’yi kapsar şekilde kalkınma ajanslarını oluşturduk. Buna yeni bölgesel politika da diyebiliriniz. Bütün yörelerin rekabet gücünü harekete geçirmeye çalışıyoruz, bir taraftan da farklılıkları gidermeye çalışıyoruz. 81 ilimizde de bu ajanslara bağlı yatırım destek ofisleri kurduk. Bugüne kadar 2008-2013 döneminde kalkınma ajanslarına 34 bin proje başvurusunda bulunuldu. Halkımız artık proje yapmayı öğrendi. Bütün proje hazırlayanlara teşekkür ediyorum. Bunlardan 8 bin 400 tanesine destek verdik. Kalkınma ajanslarımız kanalıyla projelere 1,6 milyar lira destek aktardık. Bunun finansman mekanizmalarını da düşündüğünüzde 3 milyar liralık bir kaynağı harekete geçirmiş olduk.” diye konuştu.
Açılışta Bakan Cevdet Yılmaz'a el dokuması Demirci halısı ve çeşitli hediyeler verildi. Bakan Yılmaz'da deponun açılmasına katkısı olanlara plaket verdi. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek soğuk hava deposunun açılışı yapıldı. Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra soğuk hava deposunu gezdi.
Açılışa Bakan Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra AK Parti milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, Belediye Başkanı İhsan Temel ve çok sayıda davetli katıldı. Yılmaz, daha sonra da ilçede esnaf ziyareti gerçekleştirdi. CİHAN

'Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı Meclis'e gönderdik

'Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı Meclis'e gönderdik

'Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı Meclis'e gönderdik

'Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı Meclis'e gönderdik

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.