1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Orman Yangınlarında İlk 15 Dakikadaki Müdahale Kontrolü Kolaylaştırıyor
Orman Yangınlarında İlk 15 Dakikadaki Müdahale Kontrolü Kolaylaştırıyor

Orman Yangınlarında İlk 15 Dakikadaki Müdahale Kontrolü Kolaylaştırıyor

Rüzgarlı havalarda çıkan orman yangınlarının ilk 15 dakika içinde müdahale edilmemesi halinde geniş bir alana yayıldığı belirtildi.

A+A-

Rüzgarlı havalarda çıkan orman yangınlarının ilk 15 dakika içinde müdahale edilmemesi halinde geniş bir alana yayıldığı belirtildi.

        Orman Genel Müdürlüğü ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün Antalya merkez, batı ve doğu bölgelerinde son 30 yıl içinde yaptığı orman yangınları istatistiki çalışmasına göre; yangınların yüzde 97'sinin insan kaynaklı olduğu tespit edildi. Yangınların yüzde üçünün ise yıldırım düşmesi, enerji nakil hatları ve iklime bağlı nedenlerden çıktığı ifade edildi.

        Orman yangınlarının birinci önceliğini dikkatsizlik, gelişi güzel sönmemiş izmarit atımı, önlem almadan ormanlık alanlarda kıvılcım çıkartacak ateşli iş yapma, anız yakımı ve kuru ot yakımı olduğu kaydedildi.

        Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, son 30 yılın yangın istatistikleri incelendiğinde orman yangınlarının yüzde 97'nin insan eliyle meydana geldiğinin görüldüğünü söyledi. Antalya bölgesinde muhtemel yangın riskinin en yüksek olduğu döneme girdiklerini belirten Hacıoğlu, Manavgat ve Antalya'nın doğu bölgesinde muhtemel orman yangınları için Türkbeleni'nde bir helikopter konuşlandırdıklarını kaydetti.

        Muhtemel orman yangınları için 120 kişilik ekip kurduklarını ve 6 gözetleme kulesinden günün 24 saati görüntü aldıklarını anlatan Hacıoğlu, "Yangının seyrini ilk 20 dakika değiştirir. Yangına ilk 20 dakikada müdahale ederseniz geniş bir alana yayılmasını önlersiniz. Geçen yıl bunu Manavgat'ta başardık. İrili ufaklı 14 yangın meydana geldi ve toplamda 25 dönümlük ormanlık alan zarar gördü. Yangın kulelerinden duman görür görmez harekete geçiyoruz. Helikopter hızlı bir şekilde su alımıyla müdahale ediyor. Bu sene müdahaleyi 20'den 15-10'a düşürmek istiyoruz. Bir sigara izmaritinden bir şey olmaz diyerek gelişi güzel çevremize atmayalım. Mevsim itibariyle riskli bir aydayız. Dikkatli olalım." diye konuştu.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.