1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Osmanlı Kılıcı Rasim Usta'nın Ellerinde Hayat Buluyor (Özel)
Osmanlı Kılıcı Rasim Ustanın Ellerinde Hayat Buluyor (Özel)

Osmanlı Kılıcı Rasim Usta'nın Ellerinde Hayat Buluyor (Özel)

Sıcak demiri döverek sanata dönüştüren Rasim Usta, tam 30 yıldır ekmeğini demir döverek kazanıyor.

A+A-

Sıcak demiri döverek sanata dönüştüren Rasim Usta, tam 30 yıldır ekmeğini demir döverek kazanıyor. Özel ilgi gösterdiği Osmanlı kılıcını yaparak maharetini sergileyen Rasim Usta, bu mesleğe ilginin azalmasından yakınıyor. Rasim Ustu, “Bu işi yaparak hem sanatımı icra ediyorum, hem de kendimi tatmin ediyorum.” diyor.

Sabahın ilk ışıkları ile Rami Topçular Sanayi Sitesi’ndeki atölyesinin kapılarını açıyor sıcak demir ustası Rasim Örnek (50). Modern dünyaya karşı demiri döverek işlemeye çalışan Rasim Usta, sanatını devam ettirecek meraklılar arıyor. Her sabah demir döven Rasim Usta, bir kez de Osmanlı kılıcı yapmak üzere kollarını sıvıyor. Osmanlı Kılıcının orijinalini yaptığını söyleyen Usta, “Hem geleneklerimi yaşatıyorum. Hem de kendi egomu tatmin ediyorum.” ifadesini kullanıyor.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılan demir dövme işini günümüz modern dünyasında gerçekleştirilemediğini belirten Usta, “Bu işler teknik anlamda kolaylaştı. Yine de Osmanlı’nın zamanında yaptığı işleri bugün çıkaramıyoruz. Tek sebebi o işçilik artık yok. Teknoloji olsa bile o uğraş ve işçilik için zaman harcayan insanlar yok.” diye açıklıyor durumu.

Kaybolmuş Osmanlı kılıçlarının, resimlerinden yeniden üretilebileceğini ifade eden Usta, Osmanlı kılıcının ‘Damascus Şam Çeliği’nden üretildiğini anlatıyor. Rasim Usta bu konuda şunları söylüyor: “Bu Osmanlı Kılıcı Damascus Şam Çeliği’nden üretiliyor. Bu malzeme iki çelikten oluşuyor. Bu malzemeyi üst üstte katlayarak 300 kattan 520 kata kadar çıkarıyoruz. Normal şartlarda 300 kattan 520 kata kadar kılıcın üzerinde ideal desenler çıkıyor. Bu malzemeyi ocak kaynağında dövüyoruz. Bu dövme ile malzeme birbirine kaynıyor. Bu malzeme sulandıktan sonra kırılganlığı olmaması önemli bir unsur kılıç yapımında. Osmanlı’da sanıyorum ki bu yüzden bu malzemeyi kullanmış. Osmanlı seneler önce bunu keşfetmiş kırılganlığı olmayan bu malzemeden kılıç üretimi yapmış.”

Bir kılıç yapımının ortalama 2 ay sürdüğünü ifade eden Rasim Usta, eserine paha biçemiyor. Yükselen alevlerin sıcaklığı içerisinde Rasim Usta, uzun uğraşlar sonucunda Osmanlı kılıcını tamamlıyor. Bu işin en zor kısmının da malzeme temini olduğunu belirten Rasim Usta, “Kılıcın malzemesi Türkiye’de mutlaka üretiliyordur. Fakat biz bilmiyoruz. Yaptığımız araştırmaya göre hareket ediyoruz. Bu araştırmalara göre de kılıcın ana malzemesi Damascus Şam Çeliği yurt dışında mevcut.” diyor.

CİHAN

Osmanlı kılıcı Rasim Usta'nın ellerinde hayat buluyor (Özel)

Osmanlı kılıcı Rasim Usta'nın ellerinde hayat buluyor (Özel)

Osmanlı kılıcı Rasim Usta'nın ellerinde hayat buluyor (Özel)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.