1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Özer: Yeni Corolla'dan İyi Bir Üretim Ve İhracat Neticesi Alacağımıza İnanıyorum
Özer: Yeni Corolladan İyi Bir Üretim Ve İhracat Neticesi Alacağımıza İnanıyorum

Özer: Yeni Corolla'dan İyi Bir Üretim Ve İhracat Neticesi Alacağımıza İnanıyorum

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, üretimine başlayacakları yeni Corolla'dan bu yıl iyi bir üretim ve ihracat neticesi alacaklarına inandıklarını söyledi.

A+A-

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, üretimine başlayacakları yeni Corolla'dan bu yıl iyi bir üretim ve ihracat neticesi alacaklarına inandıklarını söyledi.

    Özer, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, yeni Corolla'nın seri üretimiyle ilgili 1 Temmuz’da fabrikada tören yapacaklarını kaydetti. Hazırlıkların çok iyi gittiğini ifade eden Özer; "Yeni Corolla çok yakında, önümüzdeki günlerde yeniden üretilmeye başlanacak. Seri üretime hazırız. Törene devlet büyüklerimizi de davet ettik. Ekonomi Bakanımızı, Sanayi Bakanımızı davet ettik. Sanıyorum Ekonomi Bakanımız ve Sanayi bakanımız gelecek. Ayrıca Toyota içinde de Global Toyota’nın Yönetim Kurulu Başkanı törenimize gelecek. Kapsamlı uzun yıllar sonra Toyota Türkiye’nin yüzünü güldürecek bir tören olacak, hakkını vermek istiyoruz." diye konuştu.

    Corolla'dan yılda 135 bin adet üretmeyi planladıklarını kaydeden Özer, üretime bu yıl ortasında başlanacağından planlamanın 2013’e tam ölçekte yansımayacağını belirtti. Özer, şunları söyledi; "Bu yıl da iyi bir üretim ve ihracat neticesi alacağımızı inanıyorum. İhracatın payı daha önce yüzde 92’lerdeydi. Türkiye bir sedan ülkesi. Bu sebeple yüzde 80-85 oranında bir ihracat yapacağız. Türkiye’ye çok iyi bir satış yapacağımıza inanıyoruz."

    Yeni Corolla'nın üretimi için 870 yeni işçi aldıklarını dile getiren Özer, daha büyük istihdam artışı için başka projeler için çalıştıklarını vurguladı. Özer, istihdam artışıyla ilgili çok ciddi ve müspet düşündüren çalışmaların olduğunu ifade etti.

    Otomotiv sektörünün bu yıl pazar olarak biraz daha yüksek olacağını düşündüğünü anlatan Özer, "İhracatın da biraz daha artacağını düşünüyorum. Geçen yıldan daha iyi olur diye düşünüyorum ama büyük bir patlama beklemiyorum." şeklinde konuştu.

    YERLİ OTOMOBİL

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yerli otomobil konusunda ki özel teşvik açıklamasının sorulması üzerine Özer, bakanın son konuşmasının çok doğru ve çok iyi bir yönlendirme olduğunu söyledi. 2023 de Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Türkiye’nin yerli bir otomobili olmasını canı gönülden desteklediğini belirten Özer, şunları kaydetti; "Yerli otomobil olmalı diyorum. Az bir sermaye gerekmiyor. Ciddi bir girişim sermayesi gerekiyor. Bunun için 'babayiğit' deniliyor. Fakat bu sermaye ille bir kişi, bir grup tarafından verilmeyebilir. Konsorsiyum da olabilir. Bazı sivil toplum kuruluşları var, büyük fonları var. Onlar da böyle bir konsorsiyuma katılabilirler. Bu konsorsiyum, gurup ya da şahıs, devlete bir proje ile gidebilir. Devlet eminim ki projeyi elinden geldiğince destekleyebilir. Zaten sayın bakanımızın da dediği o. 'Bir proje ile gelirseniz destek veririz' diye. Ben yaklaşık 7-8 aydır bu proje konusunu çeşitli vesilelerle söylüyorum. Çünkü devletin de destek vereceğine inanıyorum. Önemli olan proje ile yaklaşmak. Projeye gerekli destek verilebilir. Bazen söylüyorum biz özel sektörde şirketler olarak bazı parametreleri sabit görüyoruz. Vergi gibi örneğin. Fakat bizim için sabit olan bazı parametreler devlet için değişken, onu göz ardı ediyoruz. Projeyi götürdüğümüzde bir çok şey söylenebilir. Devlet ne yapacağı varsa destek verebilir .Bakanın son konuşması çok doğru ve çok iyi bir yönlendirme."

    AVRUPA'DAKİ EKONOMİK KRİZ

    Avrupa'daki ekonomik krizle ilgili de görüşlerini paylaşan Özer, Avrupa’daki krizde geçen ay çok uzun bir dönem sonrasında biraz artış olduğunu söyledi. "Avrupa’dan açıkçası fazla iyimser değilim" diyen Özer, "Ciddi toparlanma olmayabilir. Düşüş oranı az olabilir. Aynı seviyede kalabilir. Biz kendi ihracatımız için sadece Avrupa’ya odaklanmayacağız, şu anda 35 tane ihraç ülkemiz var. Yeni Corolla ile bu sayıyı 50 ülkeye çıkarıyoruz. Biz bölgemizi genişleterek buna çözüm bulmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

    TAKSİM GEZİ PARKI OLAYLARININ EKONOMİYE ETKİSİ

    Taksim Gezi Parkı olaylarının ekonomiye olan etkisinin sorulmasın üzerine Özer, şu cevabı verdi: "Ekonomik olarak ivme kazanmış bir ülkemiz var. Son günlerde yaşanan olayların kısa sürede çözüme ulaşacağını ve ekonomiye kalıcı etkilerinin olmayacağını düşünüyorum.Borsa düşebilir, yükselebilir, borsa ürkek bir ortam. Çok büyük fırsatları olan bir yer." CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.