1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Paralele şafak baskını
Paralele şafak baskını

Paralele şafak baskını

Emniyet bünyesindeki paralel yapıya yönelik, 22 şehirde operasyon yapıldı.

A+A-

 Emniyetteki paralel yapıya ilk darbe vuruldu. İstanbul merkezli olarak 22 kentte eşzamanlı düzenlenen operasyonda, "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" kapsamında, üst düzey emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 99 kişi gözaltına alındı. 16 emniyet görevlisi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Selam örgütü soruşturması bahane edilerek bir kurgu yaratılıp Başbakan Erdoğan, bakanlar ve MİT müsteşarının 3 yıl süreyle dinlendiğini açıkladı. 

6 AYLIK ÇALIŞMANIN SONUCU... 

İçişleri Bakanlığı ve polis başmüfettişlerinin sürdüğü 6 aylık idari soruşturma ile İstanbul Cumhuriyet Savcıları İrfan Fidan ve Okan Güzelsoy'un yürüttüğü gizli soruşturmanın ardından operasyon için düğmeye basıldı. Savcılığın talimatıyla İstanbul Emniyeti, aralarında Ankara, İzmir, Antalya ve Diyarbakır'ın da bulunduğu 22 kentte eşzamanlı operasyon başlattı. Gece saat 01.30 sıralarında, 200'ün üzerinde adrese baskınlar yapıldı. 2 ayaklı operasyonun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ilk ayağında, 4 bin kişinin yasa dışı dinlendiği Selam Örgütü soruşturmasını yürüten dönemin üst düzey emniyet yetkilileri ve polisleri gözaltına alındı. 
 Gözaltına alınanlar arasında eski Terörle Mücadele Şube Müdürleri Ömer Köse, Müdür Yardımcıları Kazım Aksoy, Ramazan Candan ve Gafur Ataç ile eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de yer aldı. Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer de akşam üzeri gözaltına alındı. Şüpheliler "casusluk", "usulsüz ve yasa dışı dinleme", "suç uydurma", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "konut dokunulmazlığını ihlal", "resmi belgede sahtecilik" ve "delil üretme" ile suçlanıyor. 

LOJMANLARA ÇİLİNGİRLİ BASKIN 
 

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonun ikinci ayağında ise 2008 ile 2012 arasında Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis müdürleri, 200'ün üzerinde yasa dışı dinleme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme ve sahtecilik suçlamalarıyla gözaltına alındı. Halkalı ile Alibeyköy'deki Polis Lojmanları'nda yapılan aramalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Halkalı'daki polis lojmanlarına yapılan baskında çok sayıda emniyet yetkilisi kelepçe takılarak gözaltına alındı. Arama yapılan evlerde valiz içinde getirilen hard diskler kullanılarak bilgisayarlar kopyalandı. Bazı lojmanlarda kimsenin olmaması nedeniyle çilingir yardımıyla dairelere girildi. Gözaltındaki polisler sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'nde bulunan ana yerleşkesine getirildi.

 

BAŞBAKAN'I DİNLEMİŞLER


Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Yurt Atayün bu sırada, "Kendim teslim oldum buna rağmen arkadan kelepçelediler. Bu gözaltı tamamen siyasi" diye bağırdı. Ellerini havaya kaldırıp bileğindeki kelepçeleri gösteren Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Hayati Başdağ da, "Hayatım boyunca haram lokma yemedim. Kanunsuz bir işim olmadı" dedi. 
 Operasyonla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu da bir açıklama yaptı. Açıklamada, operasyonun Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca 21 Temmuz Pazartesi günü başlatıldığı kaydedildi. Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesi ile yetkili bölümünde 2010 yılından beri yürütülen ve sözde Selam örgütü kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili, 251 kişi hakkında da takipsizlik kararı verildiği anımsatıldı. 
 Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak yaklaşık 3 yıl süreyle 251 kişinin hedef alındığı, toplamda da 2 bin 280 kişinin dinlendiği aktarıldı. MİT Müsteşarı'nın kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenip kaydedildiği, bu şekilde casusluk yapıldığının tespit edildiği kaydedildi. 

BOZDAĞ: BASINDAN İZLİYORUM 

Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkında, çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlendiği yönünde suç ihbarı yaptığı dile getirildi. Bu ihbar üzerine yapılan soruşturma kapsamında ilk başta 250 civarında, içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokratların da bulunduğu kişilerin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları yasadışı örgütlerle ilişkilendirilip dinlendiği aktarıldı. Bu dinlemelerin tamamen özel amaçlı yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığının anlaşılması üzerine 39 şüpheli hakkında yakalama, arama, gözaltı talimatı verildi. Açıklama yapıldığı an itibariyle bu kapsamda 15 şüphelinin gözaltına alındığı, uygulamanın halen devam ettiği vurgulandı. 
 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'paralel yapı' operasyonunu medyadan takip ettiğini söyledi. AK Parti grup toplantısına katılan Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili bir bilgiye sahip olmadığını belirten Bozdağ, diğer soruları yanıtsız bıraktı. 
 Bu arada, evinde arama yapılan eski İstanbul Emniyeti Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın dün yazdığı "Havada operasyon kokusu var" başlıklı mektupta operasyonu önceden haber vermesi "köstebek" avını başlattı. Operasyonu sızdırdığı ifade edilen 2 polis de gözaltına alındı. Bu yüzden de 05.00'te planlanan operasyon 3.5 saat erkene çekildi. Saygılı ayrıca, Halkalı Polis Lojmanları'ndaki aramalar sırasında, eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ile birlikte milli takım forması giyip poz verdi. (sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum