1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Pastırmayı Myanmar’da Üretin"
Pastırmayı Myanmar’da Üretin

"Pastırmayı Myanmar’da Üretin"

Myanmar Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Nur Alim, Kayserili sanayicileri ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı.

A+A-

Myanmar Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Nur Alim, Kayserili sanayicileri ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı. Myanmarlı işadamı Alim, Kayseri’nin pastırması ile meşhur olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde dana eti hem çok hem de çok ucuz. Daha etinin kilosu 3 ile 4 dolar arasında. Pastırma üretimi için uygun bir yer. Üretimi burada yapabilirsiniz.” dedi.

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından, üç ülke ile Türk işadamlarının bir araya geldiği Kayseri Ticaret Zirvesi gerçekleştirildi. Ommer Otel'de yapılan zirveye Tanzanya, Paraguay ve Myanmar’dan toplam 45 işadamı ile bürokrat katıldı. Kayserili 250 sanayici farklı sektörlerde yabancı işadamlarıyla görüşme yaptı.

İkili görüşmeler öncesinde açıklama yapan GESİAD Başkan Yardımcısı Ali Ezinç, üç ülke işadamlarını ve bürokratları Kayseri’de görmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Ezinç, GESİAD olarak üyelerine farklı ülkelerde yatırım yapma, bu ülkelerle ticaret yapma noktasında faaliyetlerde bulunduklarını belirterek, “Yapılan ikili görüşmeler sonucunda çok sayıda iş adamımız farklı ülkelerle ticaret yapmaya başladı. Burada yapacağımız ikili görüşmeler sonucunda iş adamlarımız Tanzanya, Paraguay ve Myanmar ile ticarete başlayacaktır. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Myanmarlı işadamı Alim, ülkesinin ekonomik durumu hakkında bilgiler vererek, Myanmar’ın hemen hemen her şeyini ithal eden bir ülke olduğunu ifade etti. Değerli taşların çıktığı bir ülke olmasına karşın üretim yapılamadığını aktaran Alim, konuşmasını Türkçe yaparak şu bilgileri verdi: “Benim çocuklarım Türk okullarına gidiyor. Orada eğitim görüyorlar. Ben de Türkçeyi öğrendim.” Alim, Myanmar’da birçok şeyin rahatlıkla üretilebilme imkanı bulunduğunu ifade ederek, Kayseri işadamlarının ülkesinde yatırım yapmasını istedi ve şöyle konuştu: “Kayseri pastırması ile meşhur. Yatırımcıları var. Bizim orada pastırma üretimi de yapılabilir. Çünkü dana eti çok ucuz ve temini çok kolay. Dana etinin kilosu 3 -4 dolar civarında. Yine ülkemizde birçok yatırım yapılabilir. Kayseri sanayi bölgesinde gezdik ve çok mobilya fabrikası var. Bu fabrikalar gibi bizim ülkemizde de kurulabilir ve üretim yapılabilir. Yine Türkiye ile Kayseri ile ticaret daha yoğunlukta yapılabilir. Bunu da Kayserililer yapabilir. Kayserililerin ülkemize gelmesini çok istiyoruz.”

Tanzanya Darüsselam Vali Yardımcısı Raymouod Mushi, ülkelerinde bulunan Türk okullarının iki ülke arasında köprü ve ticaret ilişkisi başlattığını belirtti. Mushi, ülkelerinde elektrik başta olmak üzere liman gibi sektörlerde ciddi yatırımlar düşünüldüğünü ve bu konuda Türkiye’den Kayseri’den yatırımcı beklediklerini ifade etti. Demiryolu konusunda devletin ciddi yatırımları olacağını aktaran Mushi, ülkelerinde dünyanın ikinci büyük gaz rezervlerinin tespit edildiğini ve bu gazın çıkartılması ile ilgili 18 ülkenin çalışma yaptığını hatırlattı. Türkiye’nin bu konuda gelmesini isteyen Mushi, “Birçok alanda yatırım yapma imkanı bulunuyor. Bunun yanında Tanzanya devleti ciddi kaynak ayırarak ülkede büyük yatırımlar yapacak. Bunların başında limanlar ve demiryolları geliyor. Türk işadamlarını da ülkemize bekliyoruz.” dedi.

"TAKSİM OLAYLARI OKYANUSTAKİ BİR DAMLAYDI"

Paraguay Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alcibades Nunes, Türkiye ile ülkesi arasındaki mesafenin uzak olmasına rağmen iki ülke insanının birbiri ile kolayca kaynaşabileceğini söyledi. Paraguaylı işadamları olarak Kayseri’de bulunmaktan mutlu olduklarını belirten Nunes, “Kayseri’de fabrika gezisi yaptık ve burada yüksek kalitede üretim yapıldığını gördük. Türk ürününün kalitesine bir kez daha aşık olduk. Taksim olayları ile ilgili bize yansıyan bazı şeyler oldu. Ama ben üçüncü kez geldiğim Türkiye için endişe etmedim. İnternet aracılıyla yansıyan haberlerle ilgili birçok şirket gelmek istemiyordu. Şu an gelmeyen bazı şirketler de var. Ama gelmedikleri için de pişman olacaklarına inanıyorum. Taksim’de yapılanların okyanusta bir damla olduğunu biliyordum. Ama televizyonlarda farklı anlatılıyordu. Buraya gelince de Taksim’dekinin okyanustaki bir damla olduğunu gördük. Burada memnunuz ve çok iyi.” diye konuştu.

Alcibades Nunes, Türk işadamlarını, Kayserili işadamlarını ülkelerinde yatırım yapmaya, daha fazla ticaret yapmaya davet ederek, bir kez geldiklerinde her şeyi daha iyi anlayacaklarını ve iş yapacaklarını sözlerine ekledi.

Programın sonunda Ali Ezinç, Myanmar Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Nur Alim, Tanzanya Darüsselam Vali Yardımcısı Raymouod Mushi ve Paraguay Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alcibades Nunes'e derneklerinin plaketini verdi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.