1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Perinçek AİHM'de...
Perinçek AİHMde...

Perinçek AİHM'de...

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 1915 olaylarına ilişkin AİHM'de görülen davasının temyiz duruşması için Strazbourg'da...

A+A-

AİHM'deki tarihi davaya Türkiye, Ermenistan ve İsviçre'nin yanı sıra Fransa'da dahil oldu.

-Türk heyeti de salonda, duruşmayı izledi. Deniz Baykal ve Egemen Bağış'ın yan yana oturduğu görüldü. Dışarıda da çok sayıda Türk toplandı.

-Duruşmada Ermenistan'ın hukuk ekibinde, ünlü aktör George Clooney'nin avukat eşi Amal Alamuddin Clooney de yer alıyor.

Duruşmada Perinçek'in avukatı "Müvekkilim asla Ermenilere karşı nefreti teşvik etmedi." dedi. İsviçre ise "İnkar, kamu düzenine tehdittir" görüşünü savundu. Perinçek ise "Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti Ermeni yurttaşlarına karşı toplan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi" diye konuştu.

AİHM'de görülen Doğu Perinçek'in taraf olduğu temyiz duruşması sona erdi.

İŞÇİ Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre'de verdiği konferanslarda, "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" demesi üzerine bu ülke yargısınca 'ırkçı ayrımcılık' gerekçesiyle cezaya çarptırılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise 'ifade özgürlüğü' vurgusu yaparak İsviçre'yi haksız bulmuştu. Perinçek-İsviçre davasının temyiz duruşması bugün yapıldı. Duruşma sona erdi.
 
PERİNÇEK: "AVRUPA'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BURADAYIZ"
 
Bugün Avrupa'nın en yüksek mahkemesinin son karar mercii olan Büyük Daire'deki duruşmada tarihi anlar vardı.
 
Mahkemede konuşan Perinçek, Avrupa insanının özgürlüğü için  geldiklerinin belirterek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM'in 17  Aralık 2013'teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor" dedi. Özgürlüğün statükoya karşı çıkanların ihtiyacı olduğunu vurgulayan  Perinçek, I. Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz  etkilemesinden kurtulmak gerektiğini kaydetti. Perinçek, şöyle devam etti:
 
TÜRKLERİ AŞAĞILAMANIN ARACI HALİNE GETİRİLDİ!
 
"Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına  karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her  zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük  devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline  getirildi." 
 
"NEFRET SUÇU DAVANIN KONUSU DEĞİLDİR"
 
Perinçek adına konuşan Avukat Mehmet Cengiz,  davanın özünün düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söyledi. Cengiz, "Perinçek hakkında ırkçılık ve nefret suçu açısından açılmış  bir dava yoktur. Irkçı söylem ve nefret suçu bu davanın konusu değildir" diye  konuştu. Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve  sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan  soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki  olduğunu kaydetti. 
 

Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve  sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan  soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki  olduğunu kaydetti. Perinçek'in cezalandırılmasının Avrupa standartlarına uymadığının  altını çizen Cengiz, Perinçek'in Almanya ve Fransa'da da aynı konuşmaları  yapmasına karşın bu ülkelerde herhangi bir yaptırımla karşılaşmadığını  hatırlattı.

Perinçek'in avukatlarından Avrupa hukuku uzmanı İngiliz Profesör Laurent Pech, "Müvekkilim asla Ermenilere karşı nefreti teşvik etmedi. 1915 sonrası suçlar işlendiğini inkar etmedi" dedi.(Milliyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.