1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. PERSONEL DEVLETİN ŞEFKATİNİ İSTİYOR SAYIN MUŞ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

PERSONEL DEVLETİN ŞEFKATİNİ İSTİYOR SAYIN MUŞ

A+A-

PERSONEL, DEVLETİN ŞEFKATİNİ İSTİYOR SAYIN MUŞ!

ŞEHİT KIRMIZI NOKTAMIZ DEĞİL Mİ?

 

Yaz geldi her yaz geldiğinde olduğu gibi gümrük camiası atamalarla ilgili yangın yerine dönüştü. Yangın yeri diyorum çünkü karamsarlık, umutsuzluk adına ne derseniz öyle bir ortam var personelin üzerinde.

Soru şu: Ne olacak hakkaniyetli bir atama yapılacak mı? Atamalar yine gücü arkasına alanların isteği doğrultusunda mı olacak? Ya eşim, eşim ne olacak? Hele çocuklar...!

Sayın Bakan Muş...!

İşte bu durum çerçevesinde size bir yazım, mektubum ya da dostane satırlarım olacak. Umarım dikkate alır alırsınız.

Sayın Bakan Muş; yeni yürürlüğe giren yer değiştirme yönetmeliğinin bakanlık içinde çeşitli kesimlerce farklı yorumlandığı veya anlaşıldığı malumlarınızdır.

Gönül isterdi ki, muallak hükümler içermeyen yani herkes tarafından kabul görmüş ve hakkaniyetine inanılan bir halde hazırlanmış olsa ve işine gelen - gelmeyen herkes tarafından içe sindirilebilir bir yönetmelik yayınlanmış olsaydı..

Hatta yaygın ve yüksek sesle dillendirilen iddialara göre, yeni yayınlanan yönetmelikte yer alan maddelere göre lehte hükümlere tabi personelin bile haklarını kazanabilmesi için ancak kendi kurumlarına mahkemelerde dava açıp, bu davaları kazanarak yeniden görev yerlerine dönebileceğinden bahsedilmektedir.

Örneğin; Diyarbakır’ın Mardin’in ve İstanbul’un da 1. bölge olması, sosyoekonomik şartların göz önünde bulundurulmaması hususu başlı başına bir açmaz gibi görünürken, Güneydoğu da Marmara da Ege de birinci bölge olur mu sorusu çok karşılaşılacak bir soru olacak (en azından vicdanlarımızda) …

(Ki merakımdan sormak isterim, bu husus şahsi olarak size mantıklı gelmekte midir? Bilemedim!)

Aslında bu soru, galiba bundan sonra, zaten yıllarca süren davalar ile yoğunlaşmış, hatta bazen nerede ise işlemez hale gelen yargı sistemini de çok meşgul edecek gibi!

Yani birileri görevlerini layığı ile yapamayıp, bir başka makama meşguliyet yükleyebilmeyi kendilerinde umursamazca hak görebilmektedir.

Diğer bir örnekte; 700-800 kişilik bir grubu kapsayan Madde 14: Aile birliği mazereti dahili Kamu personeli eşin kurum içi atamasının yapılamaması durumunda veya çalıştığı kamu kurumunda zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda, bakanlık personelinin atamasının eşin bulunduğu yere yapılması hükmü yer alırken, yani bu yeni yayınlanan yönetmelikte bir müktesep hak unsuru olarak bulunmasına rağmen, bu kişilere bakanlık dahili yapılan görüşmelerde - Yok kardesim, biz sizin görev yerlerinizi değiştireceğiz, siz gidip hakkınızı mahkeme kararı ile geri alın- denmektedir.

Personeline adliye koridorlarında zamanını harcatma mantığı vicdanlara sığar mı?

3 bölgeli bir sistemde 2 bölgenin zorunlu olması nasıl bir bakış açısıdır?

Anayasa tarafından korunan aile birliği bu sistemde en az 7 yıl bozulacaktır. En az 7 yıl bozulan aile birliği mensubu çalışan bu kuruma nasıl faydalı olacaktır?

Sorulara ve sorunlara kendi çıkardıkları yönetmelikte cevap bulamayıp biz böyle uygulayacağız, böyle yorumlayacağız yaklaşımının ne kadar doğru olduğu izahtan da vareste değil midir?

Soruyorum Sayın Bakan Muş; bu Ticaret Bakanlığı’nın personeline uyguladığı bir Mobbing değildir de nedir?

Bu konu tam olarak Çalışma Bakanlığı’nın yayınlamış bulunduğu 19.02.2011 tarih ve 27879 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış İşyerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesi yönetmeliğinin tüm hükümlerine uygunsuzluk değildir de nedir?

Birçok personelin de ciddi ciddi istifayı düşündüğü sıkça kulağımıza geliyor. Kurumsal hafızanın silindiği ve çalışanın işe bağlılığını önemli oranda düşüren bu sistem tüm aktörlerce değerlendirilmeli ve ortak kanaat olarak yönetmelik haline gelmeliydi..

Bu ve benzeri konularda Bakanlığınız personelini de mağdur etmeyeceğinize inancım tam olmasına rağmen, lütfen konuya yakinen alaka gösterip, hak sahiplerini de koruyun. Personelinin sorunlarına çare bulmak yerine sorulan sorulara dahi bunca olumsuz yaklaşabilen herkese lütfen engel olun!

Personelinize devletin şefkatini hissettirin!

Size yakışan da bu olacaktır.

DEVLETİN KIRMIZI NOKTASI ŞEHİTLERİMİZ

Yazımla ilgili olarak tarafıma iletilen maili noktasına virgülüne dokunmadan aşağıda paylaşmak isterim izninizle..

Bakın ne diyor bir çalışanınız:

“KIYMETLİ ABİM; TİCARET BAKANLIĞI’NDA AKILALMAZ BİR UYGULAMAYA GEÇİLDİ.

Şehit ve gazi yakınlarına yönelik çıkarılan DEVLET MEMURLARININ YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 1655 Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi: 19/4/1983, No: 83/6525 Dayandığı Kanunun Tarihi: 14/7/1965, No : 657 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi : 25/6/1983, No : 18088 Yayımlandığı Düsturun Tertibi : 5, Cilt : 22, S. 3222 ek 2. maddesinde görüleceği üzere Ek Madde 2 – (Ek :7/3/2007-2007/11837 K.) Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilir hükmü açık açık belirtilmesine rağmen personel başkanlığı 3713 sayılı şehit yakını kanunundan atanmadınız diyerek bazı kişileri atama yapmış ama 15 TEMMUZ ŞEHİT YAKININI OLUPTA 3713 DEN ATANMAYANA SENİ İSTEDİĞİN YERE VERİRİZ DERKEN DİĞER TERÖR ŞEHİDİ GAZİSİ YAKININA 2-3 BÖLGEDE GÖREV YAPACAKSIN DİYOR. KAFASINA GÖRE İSTEDİĞİNİ İSTEDİĞİ YERE ATAMA YAPARKEN DİĞERİNİ DOĞUYA GÖNDERİYOR. BU NASIL BİR İŞTİR.

Ortada bir kanun yönetmelik varken bu zorbalık nedir. Hatta dava edeni kazananı ticarete ekonomiye sürerim diye tehdit ediyor. Orada görevli bir altın altı düzeyde bir şahıs bakanlığı parmağında oynatıyor bu işler hep onun başından çıktığı söyleniyor. Şehit gazi ayrımı yapılır mı yazıktır günahtır. Anası babası yalnız, yaşlı o0lan var şehitler gününde mezarına gidemeyen var.15 Temmuz şehidiyle diğer şehitler ayrıştırılıyor.

BİR KURUM KAFASINA GÖRE İŞLEM TESİS EDEBİLİR Mİ? ETMESİ NEYE HİZMET EDER DOĞUDA BİR SALDIRIDA ODA ÖLSÜNDE ANASI BABASI BİR DAHA YANSIN MI? DEVLETİN VERDİĞİ HAKKI NEDEN KULLANDIRMAZ DA AYRIMCILIK YAPAR? MADEM ÖYLE KOYSUN YÖNETMELİĞE ŞEHİT GAZİ YAKININIDA TAYİN EDECEĞİM DİYE MAZERET GRUBUNA. ABİM BU İŞE ÇÖZÜM BUL.

Saygılarımla Sayın Bakanım.”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
93 Yorum