1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Piyasa Uzmanlarına Göre Dalgalanma Geçici
Piyasa Uzmanlarına Göre Dalgalanma Geçici

Piyasa Uzmanlarına Göre Dalgalanma Geçici

Piyasa uzmanları, ABD’nin ekonomik verilerine ve Amerikan Merkez Bankası’ndan (FED) gelen açıklamalara paralel Borsa İstanbul 100’de (BIST 100) görülen dalgalanmanın geçici olduğu görüşünde..

A+A-

Piyasa uzmanları, ABD’nin ekonomik verilerine ve Amerikan Merkez Bankası’ndan (FED) gelen açıklamalara paralel Borsa İstanbul 100’de (BIST 100) görülen dalgalanmanın geçici olduğu görüşünde. Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, Borsa'nın 72 bin seviyelerinde seyrettiğine işaret ederek, “Bu puan, 2010’da endeksin tavan yaptığı 71 bine yakın. Buradan geriye gidiş olmayacak. Hatta yakın vadede tepkiler olacaktır ve 75-80 bin puanları görme ihtimali var.” dedi. İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin de dalgalanmaların geçici bir durum olduğunu; bir panik ya da mali bunalıma işaret etmediğini dile getirdi.

ABD’de artan faiz oranları, FED Başkanı Ben Bernanke’nin 2014’e dek tahvil alımlarının sınırlanacağı, 2014’te de bitirileceği açıklamaları, piyasada para bolluğunun bittiği kaygılarına neden oldu. Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmadan BIST'de nasibini aldı ve 73 bin puana kadar geriledi. Bu arada ateşi çıkan dolar 1,94 liraya dayandı.

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, FED Başkanı'nın açıklamasıyla ortaya çıkan tabloyu şöyle değerlendirdi:

“Bernanke’nin tahvil alımını sınırlama ya da likiditeyi çekme iletisi sermaye piyasalarında gerilemeyi tetikledi. Burada bütün dinamikler, itici motor ABD; ülkede artan faiz oranları ve Bernanke’nin açıklamaları. Malum ABD, evvela likiditeyi verdi, onun için dünyada 4-5 senedir trend iyiydi. Likiditeyi kısabileceğini ilan ettiği dönemde de sorunlar vuku buldu. Tabii şunu da beyan etmek gerekiyor, burada Avrupa ve Uzak Doğu ikincil etkendir. Avrupa’da sorunlar aşılmadı, kolay kolay aşılacak gibi de görünmüyor. Yakında Euro/dolar paritesinin 1’in altına çekilmesi, doların daha da güçlenmesi de mümkün olabilir.”

"GEZİ BAHANE, UÇAĞIMIZ DÜŞTÜ DE, SINIRIMIZ BOMBALANDI DA NE OLDU?"

Gezi Parkı olaylarının BIST’ta görülen oynamanın bahanesi olduğunu savunan Reçber, şöyle devam etti:

“Piyasalar şişmişti. Bakın, Gezi olaylarından 1 hafta evvel borsa yüzde 9 geriledi. Yani menfi bir algı vardı, tabii Gezi olayları bunu perçinledi. Eylemler esasında bir bahaneydi. Geçen sene Suriye uçağımızı indirdi, sınırımıza bomba attı. Ama yine de trend olumluydu. Bizi etkilemedi, çünkü algı olumluydu. Gezi olayları Suriye’nin bombaladığı dönemde olsa borsa yüzde 3 bile inmezdi. Yani trend iyi olsa Gezi olaylarını kimse takmazdı."

Reçber, Türkiye’de gösterge faizlerin ciddi oranda arttığını ancak yakında 6,5 oranına çekilebileceğini de bildirdi.

"PANİK YADA MALİ BUNALIM DEĞİL, GEÇİCİ"

İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin de sermaye piyasaları ve dolar odaklı dalgalanmayı, “Bir panik ya da mali bunalım değil, geçici bir durum." şeklinde yorumladı. Piyasaların doğaları gereği dalgalandığını belirten Bilgin’e göre kur bir dönem rayındaydı, iyi bir tablo ortaya koyuyordu. Ancak gelinen noktada doğal olarak hem kur, hem BIST bir evrime gerek duyuyordu. Gezi Parkı olayları ve FED’in açıklamaları da burada önemli rol oynadı.

Bilgin, siyasi irade ve makro ekonomik yapının dalgalanmaların panik ya da bunalım haline gelmesini önlediğini dile getirdi. Durumun geçici olduğunu, yakında normale döneceğini vurguladı. FED, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası’nın likiditeyi sınırlamamasının Türkiye’nin karına olduğunu aktaran Bilgin, “Bu dönmde sıcak para ülkemize geldi. Tabii gidişat bir gün tamama erecek, şu an FED’in açıklaması buna yönelik bir adım. Kuşku yok likidite sınırlaması Türkiye gibi ülkeleri menfi etkiler.” dedi. İEAD Başkanı, böylece yakın vadede dünya kaynaklı ekonomik dalgalanmaların daha yoğun görülebileceğini de sözlerine ekledi.
CİHAN

Piyasa uzmanlarına göre dalgalanma geçici, borsa 71 binden geriye gitmez

Piyasa uzmanlarına göre dalgalanma geçici, borsa 71 binden geriye gitmez

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.