1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Yaşar: Türkiye Tarımda Söz Sahibi Olacak
Prof. Dr. Yaşar: Türkiye Tarımda Söz Sahibi Olacak

Prof. Dr. Yaşar: Türkiye Tarımda Söz Sahibi Olacak

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.

A+A-

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye’nin tarım potansiyeli açısından dünyada 4. büyük ülke olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaşar, ''2020’den sonra 'mini soğuma' başlayacak, Kuzey Avrupa’daki üretimler devre dışı kalacak. Türkiye ve çevre ülkeler avantaja geçecek.'' dedi.

Adana Turunçgil Üreticileri (ADATÜB) Prof. Dr. Doğan Yaşar’ı ağırladı. Adana Çiftçiler Birliği'nde, üreticilere yönelik düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Yaşar, dünyada tarımın her zaman bir numara olacağını belirtti. Dünyada tarım potansiyeli olarak Türkiye’nin 4.büyük ülke konumunda olduğunu aktaran Yaşar, “Çok değerli tarım havzalarımız var. Havzalarımızda alternatifli tarım ürünü desenlerini belirleyebilirsek çok büyük tarım ihracat şansımız doğar. Petrol yada sanayi hiçbir şekilde tarımın önüne geçemez çünkü her şeyden öte insanlar doymak zorundadır. Tarım birçok alanda önemli olmasının yanında hepsinden önemlisi insanın doymasıyla ilgilidir.” dedi.

Günümüzde yaşanan iklimsel olaylar ve bunların tarım üzerine etkilerine dikkati çeken Prof. Dr. Yaşar, şunları kaydetti: ''Şu an yaşadığımız olaylar, gerçekte ‘soğuma döneminin’ ön habercileridir. Ancak bu konuda eğitim almayan ve bu konuları basit bir atmosfer olayı olarak ele alan bazı kişiler, dünyadaki yaşamın yakın bir gelecekte sıcaklıktan dolayı sona ereceğini iddia ediyor. Gerçek bilimde, küresel olarak sıcaklık arttıkça, yağış ve üretim artar ve sıcaklık azaldıkça da yağış ve üretim azalır. Devlet Meteoroloji verilerine göre sıcaklıklar, 2000'li yıllara göre 1 derece daha düşmüş durumdadır ve zaten kuraklığın nedeni de bu sıcaklık düşüşüdür.” diye konuştu.

Şu an tüm gelişmiş ülkeler de 2020'li yıllardan sonra olması beklenen, ‘mini soğuma dönemine’ hazırlandığına dikkat çeken Doğan Yaşar, “Söz konusu ‘mini soğuma dönemi’ süresince, tıpkı 1100'lü ve 1800'li yıllarda olduğu gibi, ortalama sıcaklıkların düşmesi bekleniyor. Diğer bir deyişle yağışların azalması bekleniyor.'' ifadelerini kullandı

İklimsel değişimlerin ana sebepleri ve tarıma etkilerine değinen Yaşar; “2020’den sonra 'mini soğuma' dediğimiz olayla birlikte iklimle bağlantılı olarak Kuzey Avrupa’daki üretimler devre dışı kalacak. Bu durumda Türkiye ve çevre ülkeler avantaja geçecek.” dedi

Türkiye' ye bu süreçte büyük rol düşeceğini kaydeden Yaşar, “Bu süreçte tarıma tam anlamıyla sahip olmamız gerekir yani tohumumuzu da biz yetiştirmeli ve hiçbir anlamda dışa bağımlı olmamalıyız. ” şeklinde konuştu. Modern tarımın önemine vurgu yapan Yaşar, üniversitelerin daha hassas ve üretken olmaları gerektiğini ifade etti ve Türkiye’deki bölgelerde tarımın, yanlış uygulandığını söyledi.

Dinleyicilerin, ‘'bilinçli tarım konusunda sıkıntı yaşamadıklarını asıl sorunun pazarlamada yaşandıklarını' ifade etmeleri üzerine Yaşar, “ Burada da sorun devletin yanlış tarım politikasındadır” dedi.

Toplantıyı, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Remziye Karabucak, yönetim kurulu üyeleri, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ile çok sayıda üretici izledi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.