1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Özkurt: Kenelerin Üzerine Yanıcı Madde Dökülüp Yakılması Çok Tehlikeli
Prof. Özkurt: Kenelerin Üzerine Yanıcı Madde Dökülüp Yakılması Çok Tehlikeli

Prof. Özkurt: Kenelerin Üzerine Yanıcı Madde Dökülüp Yakılması Çok Tehlikeli

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

A+A-

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülal Çınar Özkurt, kırsalda yaşayanların çiftçiler kenelere karşı ilginç yöntemler geliştirdiğini,söyledi.

Çiftçilerin vücutlarına kene yapıştığında üzerine mazot, yağ ve benzin gibi maddeler döktüklerini ifade eden Prof. Dr. Zülal Çınar Özkurt, “Bu tür vakalarla da karşılaşıyoruz. Çok yanlış bir uygulama. Böyle yapılırsa kene kusar ve vücuda daha fazla zarar verir. Buna dikkat etmemiz gerekli. Çiftçiler kapalı elbise giymeli ve çoraplarını pantolonun üzerine çekmeli. Her akşam iş bitince vücut kontrol edilmeli. Kene bulaşmışsa cımbız, peçete veya herhangi bir cisimle elle temas etmeyecek şekilde kene vücuttan atılmalıdır. Vakit burada çok önemlidir.” diye konuştu.

Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış yaşandığını belirten Prof. Özkurt, vakanın bölgede genellikle nisan ve eylül aylarında görüldüğünü söyledi. Özkurt, “İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha çok görülüyor. Havalarında ısınması vaka oranlarını artırıyor. Erzurum ve bölgeden hastalar geliyor. Kırsal kesimlerde ve kasabalarda görülme ihtimali daha yüksek. Açık arazide kamp yapanlar, piknikte olanlar dikkat etmeli. Ama kene var diye de pikniğe ya da tatile gitmemek yanlış olur. Kene yapıştığında hemen çıkartılmalı. Doktora gitmek vakit kaybı olabilir.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin hayvanlarını ilaçlamaları uyarısında bulunan Özyurt şunları kaydetti: “Ortalama 3 gün ile 9 gün içerisinde hastalık belirtisi görülebilir. Ateş 1 gün sonra çıkmaya başlar. Ama her kene ısıran kişinin Kırım Kongo kanamalı ateşine yakalandığı da yanlış bir algıdır. Ölümlerin meydana gelmesiyle bilinçlenme arttı. Vatandaşlarımız bu konuda daha bilinçli davranıyorlar. Ancak kırsal yaşam burada en önemli kısmı oluşturuyor. Çiftçiler hayvanlarını ilaçlasınlar. Hayvanların üzerinde 30-40 civarı kene gören sahibi eliyle almaya çalışıyor. Hem kendine hem hayvana zarar veriyor. Çıplak elle çıkarılmamalı. Kenenin hayvanın kanını emdiği kısım balon gibi şişiyor ve hayvana zarar veriyor. Ülkemizde aşı çalışmaları da devam ediyor. Birkaç yıl içerisinde çıkması beklenmekte çiftçiler onaylı ürünleri kullanarak korunabilir.”

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.