1. YAZARLAR

  2. MEHTAP ŞAFAK

  3. PROLETER BAYRAMI
MEHTAP ŞAFAK

MEHTAP ŞAFAK

Yazarın Tüm Yazıları >

PROLETER BAYRAMI

A+A-

PROLETER BAYRAMI

Yıllar yıllar önce ilk kez 1856’da Avustralyalı işçilerin sekiz saatlik iş gününü elde etme amacıyla topyekûn iş bırakmaya karar vermeleriyle proleter (işçi) bayram günü doğdu.

Avustralyalı işçiler, sekiz saatlik işgününü elde etme maksadıyla hep birlikte bir günlük işlerini bırakarak gösteriler yaparak, toplantılar ve eğlenceler düzenlediler. Bu kutlamanın yapılacağı gün olarak da 21 Nisan tarihini belirlediler. Avustralyalı işçiler bu kararı, yalnızca 1856'da uygulamaya niyetlenmişlerdi. Ama bu ilk kutlamanın Avustralyalı proleter kitleler üzerinde çok büyük etkisi oldu. Bu beklenmedik etki yeni bir heyecana yol açtı ve bu kutlamanın her yıl tekrarlanmasına karar verildi.

Zamanla -birçok akım gibi- proleter bir kutlama günü düşüncesi hızla benimsendi ve Avustralya'dan diğer ülkelere sıçramaya başladı, ta ki sonunda tüm proleter dünyayı fethedene dek.

Avustralyalı işçilerin örneğini ilk izleyen Amerikalılar oldu. 1886'da l Mayıs'ın evrensel bir iş bırakma günü olmasına karar verdiler.

Hiçbir işçi bu kutlamanın daha sonraki yıllarda da tekrarlanmasından söz etmediği halde zamanla 1 Mayıs İççi Bayramı kimliğine kavuştu.

Ülkemizde ise;  ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan’ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Ancak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün ülkemizde adına yakışır bir şekilde kutlandığını düşünmüyorum.  Ülkemizde işçilerin, en küçük hak aramalarında kaba kuvvetle, biber gazlarıyla, polis copuyla susturulmaya çalışıldığı günlere hepimiz şahit olduk. Ümit ediyorum ki bu sene emeğin ve dayanışmanın adına yakışır bir şekilde kutlamayı başarabiliriz.

Emeğimizin zayi olmayacağı nice güzel günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.