1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin’den Ab Liderlerine; Türkiye’den Güney Akım İzni Aldık
Putin’den Ab Liderlerine; Türkiye’den Güney Akım İzni Aldık

Putin’den Ab Liderlerine; Türkiye’den Güney Akım İzni Aldık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin kendi ekonomik sahasından geçişle ilgili Rusya’ya gerekli izinleri verdiğini, Avrupa’ya doğrudan enerji arzı sağlayacak Güney Akım doğalgaz boru hattı inşaatının başlayacağını söyledi.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin kendi ekonomik sahasından geçişle ilgili Rusya’ya gerekli izinleri verdiğini, Avrupa’ya doğrudan enerji arzı sağlayacak Güney Akım doğalgaz boru hattı inşaatının başlayacağını söyledi.

St. Petersburg’da Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun katıldığı Rusya-AB zirvesinde konuşan Putin, “Aralık ayı sonunda Güney Akım’la ilgili önemli bir adım atıldı. Türkiye kendi ekonomik sahasından hattın geçişi ile ilgili izni verdi. Son izin belgesini de Türkiye hükümetinden aldık” dedi. İnşaat çalışmalarının yıl sonunda başlayacağını ifade eden Putin, 2 yıllık bir sürede hattın aktif hale gelmesini planladıklarını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Aralık ayında Moskova’da yapılan görüşmede Güney Akım’a izin veren notayı Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan teslim almış, Türkiye’nin kendilerine yılbaşı hediyesi sunduğunu ifade etmişti.

Rusya-AB enerji ilişkilerini değerlendiren Putin, Kuzey Akım’ın ilk ayağından enerji sevkiyatının başladığını, ikinci ayağın da inşaatının tüm hızıyla ilerlediğini belirtti. Rusya lideri, “Denizin altından geçen ikinci ayağın inşaatının tamamlandığını da size iletmek isterim” şeklinde konuştu.

VİZE ENGELLERİ KALDIRILMALI

Rusya ve AB halkları arasında diyalog kurulmasının vizelere takıldığı eleştirisi getiren Putin, “Gerçek bir ortaklık bu şekilde gerçekleşemez. Vize rejiminin iyileştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmalardan bir miktar iyimser olabiliriz. Karşılıklı adımların atılması gerekiyor. Bu adımlar siyasi olmaktan daha çok ekonomik ve insani açıdan önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Putin’in son Almanya ve Fransa ziyaretinde Kremlin basın mensuplarına sadece 24 saatlik vize verilmesi ile ilgili eleştiride bulunan Putin, “Akşam basın toplantısı gecikince, vize sorunu nedeni ile toplantıdan ayrılmak zorunda kaldılar” dedi.

DTÖ ÜYELİK ANLAŞMASI 20 TEMMUZ’DA DUMA’DA

Rusya’nın toplam ticaretinin yüzde 50’sini AB ile yaptığını da hatırlatan Putin, “Biz güçlü bir Avrupa Birliği’nden yanayız. Avrasya’nın entegrasyonu ve Rusya-AB ilişkilerinin güçlenmesi için tarafların çalışması gerekiyor. Avrasya’nın entegrasyonu ve AB ile ilişkilerimizin gelişiminde herhangi bir sorun görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AB liderlerinin Suriye konusunda Rusya’yı ikna etmeye çalıştıkları ifade edilirken, Moskova’nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ile ilgili onay sürecini tamamlamasını istedikleri belirtiliyor. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın da DTÖ üyeliği ile ilgili görüşmeyi 20 Temmuz’da yapması planlanıyor.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.