1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin'den Truva Hazineleriyle İlgili Açıklama
Putinden Truva Hazineleriyle İlgili Açıklama

Putin'den Truva Hazineleriyle İlgili Açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'un Hermitage müzesinde bulunan tarihi eserlerin Almanya'ye iade edilmesi talebini üstü kapalı reddetti.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'un Hermitage müzesinde bulunan tarihi eserlerin Almanya'ye iade edilmesi talebini üstü kapalı reddetti. St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşen Putin, "Ne fark eder ki tarihi eserler Almanya, St.Petersburg, Moskova veya Türkiye'de sergilensin!" dedi.

İkili görüşmelerden önce Alman basını, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra SSCB'nin el koyduğu tarihi eserler yüzünden St.Petersburg forumunda iki ülke arasında kriz yaşanacağını iddia ederek, "Merkel eserlerin iade edilmesi konusunu gündeme getirmeyi düşünüyor" değerlendirmesinde bulunmuştu. Alman basınına göre, Merkel Hermitage müzesini de ziyaret etmeyecekti. Fakat Putin'in basın sözcüsü Dmitri Peskov, iddiaların tam tersine ikili görüşmenin yapılması ve müzede açılışına katılmasına ilişkin programda hiç bir değişikliğin olmadığını kaydetti.

Merkel'le yaptığı basın toplantısında Putin, tarihi eserlerin Almanya'ya iade edilmesiyle ilgili konuyu görüşmek bile istemediklerini belirtti. Rusya Devlet Başkanı, "Bu, her iki tarafın sivil toplumu için hassas bir konu. Eğer herhangi bir adımı atmaktan yanaysak, bu durumda sorunu şişirtmekten ziyade, ona bir çözüm yolunu bulmamız lazım. Şimdi bu tartışmayı başlatmamıza gerek yok, çünkü Rusya tarafından da bazı şahıslar ortaya çıkar ve 2. Dünya Savaşı'nda bizim sanatımıza vurulan zararı hesaplamaya başlar." ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından Putin ve Merkel, Hermitage müzesini ziyaret ederek, "Tunç devri. Sınırsız Avrupa" isimli sergiyi gezdi. Sergide Putin, Alman ve Rus sanatçıların ortak çalışmasını överek, Rusya ve Almanya'nın devlet olarak onlardan örnek alması gerektiğini ifade etti. Putin, "Geçmişten bize kalan bir çok hassas sorun, olumsuz bağlamda böyle duygusal olamaz. Gerçekten somut bir vatandaş için ne fark eder ki, bu yeri değiştirilen değerleri ya Almanya, ya St.Petersburg ya Moskova ya da Türkiye'de izlesin, görsün. Belki bu takdirde Türkler, Schliemann'ın (Alman arkeolog) bulduklarını talep etmeyecek, Almanlar da bizden bu değerleri talep etmeyecek ve biz de kimselerden Rus değerlerimizi geri iade etmesini talep etmeyeceğiz. Tam tersi, bu taleplerle ilgili endişeler olmazsa, belki bu durumda bazıları bugün bodrumlarda sakladığı bu eserleri gün ışığına çıkarır ve topluma, insanlara gösterir. İnsanlar buna sevinir ve bu da hepimizi kucaklaştırır." önerisinde bulundu.

Rusya'nın müzelerinde 19.yüzyılın sonlarında Alman arkeolog Heinrich Schliemann'ın Çanakkale'de bulduğu Truva hazinelerinin bir kısmı da var. Schliemann hazineyi önce Yunanistan'a daha sonra da Almanya'ya kaçırmıştı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra eserlerin bazısına SSCB el koyarak Moskova'ya getirtmişti. Truva Hazineleri, Çanakkale’ye 30 kilometre uzaktaki Truva Antik Kenti’nde 1873 yılında bulunmuştu.

Geçen yıl Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, hazinelerin iadesini istemişti. Gücük, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, "Rusya’nın Truva Hazineleri’ni iade etmesi gerekiyor. Bu konuda hepimize görev düşüyor. İnternet çağında bu konuda çalışmalar yapmak iyice kolaylaştı” diye konuşmuştu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı da Rusya'dan benzer talepte bulunmuştu. Rusya Tarihi Eserler Komisyonu, eski bakan Ertuğrul Günay’ın kaçırılan eserleri almak için yaptığı çağrıya olumsuz cevap vermişti. Rusya'nın yeni yasalarına göre, savaş ganimeti olarak getirilen tarihi eserler bugün "Rusya'nın federal mülkiyeti" statüsüne kavuşturulmuş durumda. CİHAN

Putin'den Truva hazineleriyle ilgili açıklama (2)

Putin'den Truva hazineleriyle ilgili açıklama (2)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.