1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. "RAKILI VOTKALI VURGUN"
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

"RAKILI VOTKALI VURGUN"

A+A-

‘RAKILI VOTKALI VURGUN’

HOPA, KAÇAKÇIYI 'HOP'LATTI!

 

İş büyük.. Miktar ve firma desen aynı derecede büyük. Tezgâh iyi hazırlanmış. Ancak iyi bir gümrükçüye toslamış. Aynı İZMİR'de toslayanlar gibi..

Benden alın yine istedim ilk haberi...Doğru ve kesin bilgilerden çarpıtmadan, yamultmadan..

Yer: Sarp Sınır Kapısı

Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce Kaçakçılıkla Mücadele kapsamında yürütülen istihbari çalışmalar neticesinde; adı şimdilik bende saklı ünlü bir alkollü içecek markasına ait alkollü içecek imalatı, satışı ve pazarlaması yapan bir firmanın, paravan olarak kurulan üç firmaya KDV ve ÖTV vergisi tahsil edilmeden ihraç edilmek üzere 337.778 şişe rakı ve votka türü alkollü içecek satışı gerçekleştirdiği, paravan olarak kurulan firmaların ödenmesi gereken 40.325.730,35-TL tutarındaki KDV ve ÖTV bedelini ödememek amacıyla Sarp Gümrük Müdürlüğü’nde işlem gören başka firmalara ait 21 adet ihracat beyannamesi üzerinde tahrifat yaparak, sahte evrak ve sahte resmi mühürlerle ihraç etmiş gibi göstererek sahte beyannameleri vergi dairelerine ibraz ettikleri belirlenir.

Hal böyle olunca yasal prosedüre geçilir. Yapılan kıymetli istihbarat çalışması Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilir. Artık operasyonun önü açıktır. Titiz çalışma sonucunda aralarında, içki imalatı ve pazarlaması yapan hani şu adı şimdilik bende olan ünlü markaya ait yabancı uyruklu firma yetkilileri, paravan firma yetkilileri, gümrük müşavirleri ve araç şoförlerinin bulunduğu 31 kişi gözaltına alınır.

Malumunuz iş sadece olaya adları karıştıkları iddia edilen kişileri gözaltına almakla bitmez. Yurt içerisinde yapılan aramalar sonucunda paravan olarak kurulan firmaların adreslerinde bulunmadığı, üretilen 337.778 şişe kaçak alkollü içkinin yurt içi piyasasına el altından satıldığı tek tek belgelenir. İlk sorgu sırasında ise araçların şoförleri çözülür. Sürücüler rakı ve votkaları Gürcistan'a götürmediklerini samimi bir şekilde ifade eder.

BAKIN GÜRCİSTAN NE DER?

Soruşturmacılar işlerinin ehlidir. Daha öncede devleti tokatlamak isteyenleri tokatladıkları için ne yapacaklarını çok iyi bilir. Olayın tamamen gün yüzüne çıkartmak için, Gürcistan ile yazışma ve görüşmeler başlatılır. Gürcistan'dan gelen cevap ise hiç şaşırtıcı değildir.

Gürcistan Türk makamlarına gönderdiği bilgide sahte belgelerde plakası belirtilen 21 adet aracın Türkiye’den Gürcistan'a tekstil, mobilya, sebze ve meyve yükü taşıdıklarını, “Rakı ve Votka" cinsi alkollü içeceklerin Gürcistan'a hiç ihraç edilmediğini, Gürcistan'da belgeler ile vergi dairelerine ibraz edilen gönderici ve alıcı bilgilerinin uyuşmadığını, paravan firmaların Gürcistan'a hiçbir şekilde ihracat işlemi gerçekleştirmediklerini belirtir. BİNGO...

VURGUNUN BOYUTUNUN BELİRLENMESİ

Operasyonun mimarı veya mimarlarının en çok merak ettiği konusu ise, vurgunun boyutudur. Bunun için kaçakçılıkta kullanılan rakı ve votkanın piyasa değerleri baz alınır.

Yani ülkemizde tekel bayilerinden alınan 1 şişe alkollü içeceğin fiyatının ortalama 220-250-TL, içerisindeki KDV ve ÖTV miktarının 140-160 TL olduğu düşünüldüğünde, soruşturmalar kapsamında ünlü bir içecek markasının da aralarında bulunduğu firmaların piyasa değeri 45.516.652,35-TL olan 337.778 adet rakı ve votka cinsi alkollü içeceği ihraç etmediği halde ihraç etmiş gibi göstererek iç piyasaya sürdükleri anlaşılır.

Yani kısacası devleti tam tamına 40.325.730,35-TL vergi kaybına uğratacak olan tosunların hevesi kursağında kalır. Tıpkı İZMİR'DE KALDIĞI GİBİ..

ANKARA'DAN ALDIĞIM SON DUYUMLAR ŞÖYLE:

Sevgili okurlarım, değerli yol arkadaşlarım. Soruşturmayla ilgili olarak Başkent Ankara'dan aldığım son bilgiler ise aynen şöyledir:

Soruşturma Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı kontrolünde aynen devam etmektedir. 3 firma ve 31 şüpheli şahıs hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu “resmi belgede sahtecilik”, “mühürde sahtecilik” ve “resmi belgeyi bozmak ve gizlemek” suçlarından adli işlemleri ise sürmektedir.

Devleti soymaya kalkanlara tokadı indirenlere selam olsun...

Konuyla ilgili yazılarım, DEVAM EDECEK MERAK ETMEYİNİZ!

 

- YAZAR NOTU -

Gürbulak Gümrük Kapısı'nda ele geçirilen 808 Kiloluk Eroin Operasyonu'nda emeği geçen gümrük muhafaza personelini buradan tebrik ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
71 Yorum