1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Referandum Satrancı
Referandum Satrancı

Referandum Satrancı

Referandum öncesinde Çipras yeni bir hamle yaptı.

A+A-

Geri adımı Almanya beğenmedi. Avrupa Konseyi, referandumun uluslararası şartları taşımayacağını ileri sürdü. Çipras ise halktan 'hayır' oyu istedi.

Kreditörlerin taleplerini pazar günü referanduma götürmeye hazırlanan Yunanistan'ın Başbakanı Aleksis Çipras'tan dün yeni bir hamle geldi. Çipras'ın Eurogroup'a bir mektup gönderdiği ve neredeyse tüm konularda taviz vermeyi taahhüt ettiği ileri sürüldü. Mektupta, Çipras'ın Yunan adalarında KDV indiriminin devam etmesini talep ettiği ve emeklilik yaşının artırılmasının da daha uzun bir zaman dilimine yayılmasını istediği, ancak bunun dışındaki emekli - memur maaşı indirimleri ile KDV tabanının genişletilmesi gibi talepleri kabul ettiği belirtiliyor.

MERKEL: MÜZAKERE YOK
Çipras'ın bu hamlesi Eurogrup toplantısı öncesinde Almanya'dan tepki çekti. Önce Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ardından da ülkenin Başbakanı Angela Merkel'den bir açıklama geldi. Merkel, "Referandumdan önce hiçbir müzakere yapılamaz ve yardım paketi görülemez. Referandum sonucunu bekliyoruz" dedi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble de "Şu anda Atina ile müzakere edebileceğimiz bir temel bulunmuyor" diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise hemen bir çözüm bulunmasını istediklerini söyledi. Çipras'ın mektup haberinin ardından piyasalarda hava pozitife döndü. Almanya'nın 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi günün zirvesi olan yüzde 0.81'e yükseldi. İspanya, İtalya ve Portekiz'in 10 yıllık tahvillerinin getirisi günün dip seviyesine geriledi. Avrupa borsalarındaki yükseliş hız kazanırken, euro, dolar karşısında günün zirvesi olan 1.1172'ye yükseldi. Fakat, Merkel'in referandum vurgusu euronun tekrar 1.10'a inmesine neden oldu.

KARAR REFERANDUM SONRASINDA..
Eurogroup Maliye Bakanları'nın telekonferans yoluyla görüştüğü toplantıdan da Yunanistan ile ilgili bir karar çıkmadı. Eurogroup Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'la müzakere etmeyeceklerini belirterek, "Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" dedi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında kreditörlerin öne sürdüğü koşulların halk oylamasına planlandığı gibi 5 Temmuz'da götürülmesi durumunda bu referandumun, uluslararası standartları karşılamayacağını söyledi. Uzmanlara göre referandumun sonucu Yunanistan'ın Euro Birliği'nde kalıp kalmayacağını ve gelecekteki müzakerelerde masada SYRIZA'nın olup olmayacağını da belirleyebilir. Öte yandan, Yunanistan'ın IMF'ye borcunu ödememesi kağıt üstünde iflas ettiği anlamına gelmiyor. Analistler 10 Temmuz'da 2 milyar euro tutarında Hazine bono itfası bulunan Yunanistan'ın bu ödemeyi yapmaması durumunda iflas etmiş sayılacağı görüşünde.

'HAYIR' DEMEYE DAVET ETTİ
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün akşam saatlerinde 'Ulusa Sesleniş' konuşması yaptı. Çipras, halktan referandumda 'hayır' oyu istedi. Yunan Başbakanı, şöyle konuştu: "Her şeye 'evet' demeniz için bazı çevreler size şantaj uyguluyor. Kreditörlerden daha iyi şartlarda plan almamız için referandumda 'hayır' oyunun çıkması gerekir. 'Hayır' sadece bir slogandan ibaret değil, daha iyi anlaşma için kararlı bir adım. Bizi referandumda 'hayır' demeye davet ediyorum.(SABAH)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.