1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Rusya İlk 5 Ayda Yüzde 1,8 Büyüdü
Rusya İlk 5 Ayda Yüzde 1,8 Büyüdü

Rusya İlk 5 Ayda Yüzde 1,8 Büyüdü

Rusya Ekonomi Bakanı Andrey Belousov ülkenin Ocak-Mayıs döneminde yüzde 1,8 oranında büyüdüğünü açıkladı.

A+A-

Rusya Ekonomi Bakanı Andrey Belousov ülkenin Ocak-Mayıs döneminde yüzde 1,8 oranında büyüdüğünü açıkladı.

İş dünyasının büyümesinde yavaşlama olduğu yönünde bir kanaat oluştuğunu hatırlatan Belousov, “2012’nin ilk yarısında ekonomik büyüme yüzde 4,5 seviyesinde idi. Ocak-Mayıs aralığında büyüme yüzde 1,8. Yüzde 2-2,5 oranında büyüme rakamlarında bir gerileme var.” dedi.

Özellikle yatırımların ilk 5 aylık dönemde azaldığına dikkat çeken Rus bakan, bunun ekonomik yavaşlamanın en büyük etkenlerinden biri olduğunu söyledi.

Rublenin güçlenmesinin de büyümeyi yavaşlattığını vurgulayan Rus Bakan, 2009 kriz sonrası aşamalı devalüasyon durumunun 2012’de tersine işlediğini hatırlattı. Bakana göre Mart 2013’e kadar ruble yüzde 20 civarında değerlendi.

Büyüme rakamlarının gerilemesine en büyük etkenlerden birinin de faiz oranlarında yaşanan yükselme olduğuna işaret eden Belousov, “Bir yıldan fazla süredir ruble üzerinden faiz oranları yüzde 11’in üzerinde.” eleştirisi getirdi.
Belousov’a göre ekonomik büyümenin yavaşlamasında diğer etkenlerden biri de doğal kaynaklardaki vergi yükünün artması. 2007’de olduğu gibi sanayi üretiminde kullanılan doğalgaz vergileri ikiye katladı. Elektrik vergileri yüzde 50 zamlanırken, ücretlerdeki vergi oranları da yüzde 60’lara kadar arttı.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.