1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Rusya’da Ruble Zayıflıyor, Hızlı Devalüasyon Endişesi Yok
Rusya’da Ruble Zayıflıyor, Hızlı Devalüasyon Endişesi Yok

Rusya’da Ruble Zayıflıyor, Hızlı Devalüasyon Endişesi Yok

Rusya hükümeti ekonomik büyümeyi artırmak için rublenin bir miktar zayıflamasına izin verecek.

A+A-

Rusya hükümeti ekonomik büyümeyi artırmak için rublenin bir miktar zayıflamasına izin verecek. Ancak hükümet hızlı bir devalüasyon oluşmasına izin vermeyecek.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, geçtiğimiz Pazartesi günü Ağustos ayından itibaren düzenli bir şekilde dolar alımı yapacaklarını açıklamış, bunun zayıflayan büyüme rakamlarına olumlu etki yapacağını belirtmişti.

Rusya piyasaları Siluanov’un açıklamalarının ardından hızlı cevap verdi. 29 kapek güçlenen dolar 32 rublenin üzerine çıkarken, 58 kapek güçlenen Euro da 42,58 rubleden işlem görmeye başladı.

Bakan değerlendirmesinde rublede yüzde 3-7 oranında bir zayıflama beklediklerini de ifade etti. Buna göre 1 doların yıl sonuna kadar 33-34 rubleye kadar güçlenmesi bekleniyor.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, piyasalarda tansiyonun düşürülmesi için yoğun çaba harcadı. Açıklamaların devalüasyonu tetiklemek yerine, rublenin aşırı güçlenmesini engellemek için yapıldığını kaydeden Şuvalov, “Devalüasyon dış ticaret dengesinde radikal değişim anlamına geliyor. Merkez Bankası’nın dövize herhangi bir müdahalesi gündemde değil… Bizim dış ticaret dengemiz hala fazla verme devam ediyor.” dedi.

Maliye Bakanı Siluanov ise yaptığı değerlendirmelerde, Merkez Bankası ile konunun birkaç ay önce ele alındığını, bunun devalüasyonla ilişkili olmadığını belirtti.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov da yaptığı açıklamada herhangi bir devalüasyon ya da rublede hızlı bir düşüş beklemediklerini, ancak bir kısım hareketlenmeler olabileceğini söyledi. Küresel ekonominin kırılgan olduğunu hatırlatan Peskov, “Rusya ekonomisi de değişebiliyor. Ancak yine de devalüasyondan bahsetmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Peskov yerel kurun değerinin düşmesinin ihracat hedefli yatırımların artmasına katkı sağlayacağını, ancak çok sert bir kur zayıflamasının olmayacağını söyledi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.