1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Şakran Çocuk Ve Gençlik Cezaevi'nde İşkence İddiaları
Şakran Çocuk Ve Gençlik Cezaevinde İşkence İddiaları

Şakran Çocuk Ve Gençlik Cezaevi'nde İşkence İddiaları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ertuğrul Kürkçü, Aliağa ilçesindeki Şakran Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde işkence iddialarını incelemek için cezaevine geldi.

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ertuğrul Kürkçü, Aliağa ilçesindeki Şakran Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde işkence iddialarını incelemek için cezaevine geldi. 40'a yakın çocukla görüştüğünü söyleyen Kürkçü, "Üzülerek söylemeliyim ki dün yaptığımız açıklamalar gerçeğin, buz dağının ancak görünen ucu imiş. Daha derin ve daha çetin bir problemle ve çocuklara karşı işlenmiş bir suçla karşı karşıyayız." dedi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Aliağa ilçesindeki Şakran Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde işkence iddialarına cevap vermişti. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından ortaya atılan iddiaların tamamen asılsız olduğunun altı çizilerek, 283 kamera ile gözetlenen kurumda herhangi bir çocuğun belirtildiği şekilde şiddete maruz kalmasının mümkün olmadığına dikkat çekilmişti.

Ertuğrul Kürkçü, Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde mahkûmların işkenceye maruz kaldıkları iddiaları üzerine cezaevinde incelemelerde bulundu. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kürkçü, ÇHD'nin hazırladığı raporun daha önce kendisine ulaştığını, bugün de cezaevinde çocuklarla görüştüğünü söyledi. Cezaevinde sorumlu savcı ile görüştükten sonra 4 koğuşta yaklaşık 40 çocukla görüştüğünü belirten Kürkçü, "ÇHD avukatıyla birlikte çocuklarla ayrı ayrı görüştük. Üzülerek söylemeliyim ki dün yaptığımız açıklamalar gerçeğin buz dağının ancak görünen ucu imiş. Daha derin ve daha çetin bir problemle ve çocuklara karşı işlenmiş bir suçla karşı karşıyayız. Çocuk haklarını koruyan mevzuata, Türk ceza kanununa, ceza evleri mevzuatına, genel olarak hukuk devleti anlayışına aykırı, bunları ihlal eden zincirleme bir durumla karşı karşıyayız." diye konuştu.

Soruşturmanın sonunda yalancı çıkmayı istediğini dile getiren Kürkçü, cezaevi savcısı ile edindiği bulguları paylaştığını söyledi. Kürkçü, savcının bir idari soruşturma başlatacağını söylediğini ifade ederek, "Birkaç çelişkili durumdan hareketle takınılan duruma baktığımda savcının bir yerden bu soruşturmayı yapacağı izlenimini edindim. Umarım gene yalancı çıkarım." dedi.

Kürkçü, "Çocuklar hem cezaevi yöneticileri tarafından hem de hastane ya da cezaevi dışına gidiş gelişleri sırasında jandarma tarafından zulme uğruyorlar, falakaya yatırılıyorlar. Cezaevi yönetiminde bir yetki olmamasına rağmen tek başlarına hücrelere kapatıyorlar. Bunu müşahede diye mağdur göstermeye çalışılsa da 5 günden 2 aya kadar sürelerde tek başlarına kapalı kalıyorlar. Genellikle buraya götürülme şiddet eşliğinde oluyorlar. Çocuklar kurslara katılmak istemediklerinde ya da sağlıklarının buna el vermediğini söylediklerinde her durumda şiddete uğruyorlar. Kendilerine onur kırıcı bir biçimde hitap ediliyor." açıklamasında bulundu.

ÇHD üyelerinden Serdar Gültekin ise görüştükleri çocuklarda işkence izleriyle karşılaştıklarını iddia etti.
CİHAN

Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde işkence iddiaları

Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde işkence iddiaları

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.