1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz Bal Alayım Derken Sağlığınızdan Olmayın
Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz Bal Alayım Derken Sağlığınızdan Olmayın

Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz Bal Alayım Derken Sağlığınızdan Olmayın

Yaklaşan Ramazan ayı ve bal mevsimi ile birlikte vatandaşları uyaran Samsun Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Akyüz, "Bal yiyelim derken sağlığınızdan olmayın.

A+A-

Yaklaşan Ramazan ayı ve bal mevsimi ile birlikte vatandaşları uyaran Samsun Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Akyüz, "Bal yiyelim derken sağlığınızdan olmayın. Ucuz bal gerçek bal değildir, bal alırken güvenilir markaları ve uzun yıllar arıcılık yapanları tercih edin." dedi.

Termeli arıcılar mevsim şartlarının güzel gittiğini belirterek, bu yıl bal rekoltesinin beklenenin üzerinde olacağını tahmin ediyor. Kovanlardan alınacak olan sezonun ilk balı için arıcılar gün sayarken, yaklaşan Ramazan ayı ve bal sezonu için uyarılarda bulunan 23 yıllık arı yetiştiricisi ve Samsun Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Akyüz, vatandaşları ucuz ve sahte bala karşı uyardı. Akyüz, insan sağlığını hiçe sayan satıcı ve seyyar satıcılardan, özellikle tanınmayan kişilerden bal alınmaması hususunda uyarıda bulundu.

Akyüz, “Bal alırken rengi ölçü değil. Çok dolu, aşırı beyaz ballardan uzak durulmalı. Balın kendi bildiğimiz rengi vardır. Fakat yöresine göre değişebilir. Balın en büyük özelliklerinden birisi kokusudur. Süzme kavanoz balı açtığınızda bal kokusu sizi karşılayacaktır. Çiçeğin kevenin, kekiğin kokusunu hissedersiniz. Yüzde 100 balı anlamak için bir çıta balın yüzeyi sırsız ve yarım çerçeve şeklinde olmalıdır. Arı tarafından hepsi doldurulmamış bal hakiki saf baldır. Süzme bal ise 1 ay sonra kavanozun içinde donuyorsa hakikidir." diye ifade etti.

Bu yıl yeni bir uygulamaya geçileceğini belirtin Akyüz, şöyle dedi: “Barkot sistemine geçerek, kimin balı hangi bölgede satıldığını ve satılan balların kime ait olduğunu görme şansımız olacak. Takip edilen bal ve arılar sayesinde kaliteyi arttırmış olacağız. Arıya, kendini beslemesi için arıya şeker verilir. Ortalama bir çıta yerli üretim bal 2.5-3 kilo gelir. Yıllara bağlı standart bir üretim olmuyor. Fakat bir kovanda 10 ile 30 kilo arası yıllara göre değişen üretim oluyor. Profesyonel arıcılık yapan insan sayısı az. Genelde ek iş olarak arıcılık yapılıyor. Biz bunu Arıcılar Birliği sayesinde profesyonel arıcılık haline getirip, bölgemizi arıcılığa yönlendirmeyi düşünüyoruz. Terme'de 100'den fazla birliğe üye arıcı var, bu sayıyı arttırarak ilçemizi bal üretiminde söz sahibi yapmak istiyoruz."
CİHAN

Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz bal alayım derken sağlığınızdan olmayın

Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz bal alayım derken sağlığınızdan olmayın

Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz bal alayım derken sağlığınızdan olmayın

Samsun Arıcılar Birliği: Ucuz bal alayım derken sağlığınızdan olmayın

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.