1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Samsun’da Biçerdöverle Buğday Hasadı Başladı
Samsun’da Biçerdöverle Buğday Hasadı Başladı

Samsun’da Biçerdöverle Buğday Hasadı Başladı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, biçerdöverle buğday hasadı sezonunun başladığını açıkladı.

A+A-

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, biçerdöverle buğday hasadı sezonunun başladığını açıkladı. Verimli bir hasat sezonu geçirebilmek için çiftçilerle birlikte çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Güven, dane kaybını en aza indirebilmek için başta biçerdöver operatörleri olmak üzere herkesin üzerine düşen görevler olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de yaklaşık 9,5 milyon hektar buğday ekiliş alanı olduğunu hatırlatan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, maddi değeri 158 milyon TL olan 320 bin ton buğdayın da dane olarak kaybedildiğine dikkat çekti. Samsun’da 124 bin hektar buğday ekiliş alanından yaklaşık olarak 370 bin ton ürün elde edildiğini ifade eden Güven, “Bunların yaklaşık 270 bin tonu biçerdöverle hasat edilmektedir. Biçerdöverle biçilen alanda dane kaybında yüzde 1’lik iyileştirme ile ilimiz ekonomisine 1,3 milyon TL kazandırmış olacağız. Hatta binde birlik iyileştirmenin ilimiz ekonomisine 130.000 TL kazanç sağladığını düşünürsek en küçük tedbirlerin bile ne kadar önemli olduğunu görürüz.” şeklinde konuştu.

Biçerdöver operatörlerinin dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirebileceklerini ifade eden Kadir Güven, “Bunun için de operatör belgesi olmayan hasat yapmamalı, olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemelidir. Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmelidir. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, elekler sık sık temizlenmelidir.” açıklamasında bulundu.

Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için biçerdöverlerin belgeli operatörlere teslim edilmesini isteyen Güven, “2001-2013 yılları arasında açtığımız kurslardan toplam 657 kişi eğitimden geçirilerek biçerdöver operatörü olmaları sağlanmıştır. Çiftçilerimiz de operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalıdır. Çiftçi tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olanları ilçe bildirmelidir. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörleri hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre işlem yapacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Samsun’da yaklaşık 110 bin hektar buğday ekilişinin yüzde 80'inin biçerdöverle hasat edildiği bilgisini veren Güven, 2012 yılında il genelinde yapılan 172 biçerdöver denetimi sonucunda 0.95’lik dane kaybı ile kent ekonomisine 1 milyon 208 bin 378 TL katkı sağlandığını sözlerine ekledi.



CİHAN

Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı

Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı

Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı

Samsun’da biçerdöverle buğday hasadı başladı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.