1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Seleukeia Antik Kenti'nde Tarihi Eserlere Zarar Veren Çamlar Budanacak
Seleukeia Antik Kentinde Tarihi Eserlere Zarar Veren Çamlar Budanacak

Seleukeia Antik Kenti'nde Tarihi Eserlere Zarar Veren Çamlar Budanacak

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Bucakşeyhler köyü sınırları içinde bulunan Lyrbe (Seleukeia) Antik Kent'te tarihi eserlere baskı kuran ve zarar veren çam ağaçlarının budanacağı bildirildi.

A+A-

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Bucakşeyhler köyü sınırları içinde bulunan Lyrbe (Seleukeia) Antik Kent'te tarihi eserlere baskı kuran ve zarar veren çam ağaçlarının budanacağı bildirildi. Tarihi eserler üzerinde uzayan dalların milimetrik kesimlerinin, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü'nden orman mühendislerinden oluşan ekip, orman işçileri ve Side Müzesi arkeologlarının gözetiminde yapılacağı ifade edildi.

        Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, yaptığı açıklamada, Helenistik ve Roma dönemi eserlerinin yoğunlukta bulunduğu Seleukeia Antik Kenti'ni kültür turizmine kazandırma çalışmalarına başladıklarını söyledi.

        Torosların eteğinde çam ağaçları arasında bulunan antik kente kültür turizmine yönelik ilk çalışmayı bölgede çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmasıyla başlayacaklarını belirten Bulgurlu, antik kent içinde bulunan çam ağaçlarının tarihi eserler üzerinde baskı ve zarar vermesinin önüne geçmek için Orman İşletme Müdürlüğü ve Side Müzesi'nin düzenleme yapacağını kaydetti.

        Antik kentin kültür turizmine kazandırılması çalışmasına Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın da özel önem verdiğini aktaran Bulgurlu, Manavgat'ta gençleri bölgelerinde bulunan Seleukeia, Selge, Side, Athane, Tüke, Apollon Tapınağı, Side Antik Tiyatro ve Kargıhan gibi tarihi ören yerlerini yakından tanımaları için 'Gençler Tarihle Buluşuyor' projesi kapsamında binlerce öğrenin kendi tarihi, kültürel ve arkeolojik eseri yakından görme imkânı elde ettiğini dile getirdi.

        Bulgurlu, "Helenistik ve Roma dönemi eserlerinin çoğunlukta bulunan Selde ve Side Antik Kent kadar önemli olan Seleukeia Antik Kent'i kültür turizmine kazandırma çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Antik kentin kültür turizmine kazandırma çalışmalarına tarihi ören yerlerinde bulunan çam ağaçlarının tarihi eserler üzerindeki baskıyı kaldırarak başladık." diye konuştu.

        Manavgat'a 16 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentte ilk kazı çalışmasını İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü eski öğretim üyelerinden merhum Prof. Dr. Jale İnan'ın 1972 yılında yaptığı belirtildi.

        Öte yandan Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Andrey Baranov, geçen yıl kültür turu kapsamında 750 Rus turisti Seleukeia Antik Kenti'ne götürdüklerini söyledi. Antik kentti ziyarette yol ulaşımının asfaltlanmasıyla aşıldığını belirten Baranov, tarihi ören yerine ulaşmada bir kilometrelik patika yolun acilen asfaltlaması ve antik kent hakkında Rusça bilgilendirme levhasının eksiklik olduğunu kaydetti.
CİHAN

Seleukeia Antik Kenti'nde tarihi eserlere zarar veren çamlar budanacak

Seleukeia Antik Kenti'nde tarihi eserlere zarar veren çamlar budanacak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.