1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Seyhan Belediyesi'nin Kampanyasında 3 Ton Atık Pil Toplandı
Seyhan Belediyesinin Kampanyasında 3 Ton Atık Pil Toplandı

Seyhan Belediyesi'nin Kampanyasında 3 Ton Atık Pil Toplandı

Seyhan Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 'Atık Pil Toplama Kampanyası’nda yaklaşık 3 ton atık pil toplandı.

A+A-

Seyhan Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 'Atık Pil Toplama Kampanyası’nda yaklaşık 3 ton atık pil toplandı.

Seyhan Belediyesi ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle yıllardır sürdürülen kampanyada toplanan 2 bin 800 kilogram atık pil, bertaraf edilebilmesi amacıyla TAP'a teslim edildi.

TAP ile belediye arasında yapılan protokol çerçevesinde her yıl tonlarca pil, evsel atıklardan ayrı toplanıyor.

Seyhan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, teknik personellerin, Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezlerindeki kursiyerlere ve 183 okulda 'atıp pillerin toplanması' ile ilgili eğitim verildiği belirtilirken, “Bu yılda okullarla yapılan kampanya neticesinde 6 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 3 ton atık pil toplanmış ve uygun şartlarda doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesi için TAP’a teslim edilmiştir. Kampanya çerçevesinde dereceye giren okullara ilerleyen günlerde düzenlenecek bir tören ile ödülleri verilecektir.” denildi.

Belediyenin açıklamasında, pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararlar veren cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel ve kobalt gibi çeşitli kimyasal maddelerden üretildiği hatırlatıldı.

Bu pillerin diğer evsel atıklarla birlikte gelişigüzel çöplere atılmasının çevre açısından büyük tehlikelere neden olacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin neden olduğu su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür ve hatta pillerin içindeki kimyasal maddelerin zararları kimi zaman öldürücü boyuta bile ulaşabilir. Bu maddeler önce toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna kadar ulaşarak burada birikim yapar, belli bir değerden sonra ise öldürücü boyuta kadar ulaşır. Bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Bir kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletebilmektedir. Pilde bulunan 1 gram civa 20 ton yiyeceği, 10 milyon litre suyu ve 2 ton balığı tek başına zehirleyebilir.”
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.