1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ŞİMDİ SIRA SİZDE SAYIN TÜFENKÇİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ŞİMDİ SIRA SİZDE SAYIN TÜFENKÇİ

A+A-

ŞİMDİ SIRA SİZDE SAYIN TÜFENKÇİ

KABİNE TOTO TUTMADI..

KABİNE TOTOCULAR AVUÇLARINI YALADI!

Türkiye hem uluslararası arenada hem de kendi içinde oldukça hareketli ve sıcak saatler geçiriyor. Bir yandan AB ile vize serbestliğinde yaşanan gerilim, diğer yandan komşu ülkelerde yaşanan savaş ve kaos ortamı hükümeti neredeyse 24 saat çalışır vaziyete getirdi. Uluslararası gelişmelerin yanı sıra ülke içinde yaşanan terör belasıyla da savaşan hükümet son olarak kendi içerisinde de revizyona gitti. AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım başbakanlık koltuğunu Ahmet Davutoğlu'ndan alarak 65. hükümetin başbakanı oldu. Yıldırım'ın başbakan olmasının ardından da doğal olarak gözler kabinenin kimlerden oluşacağına çevrildi.

SÖYLEMLERİ ASILSIZ ÇIKTI!

Hal böyle olunca da başta gazeteler ve televizyonlarda kabine toto oynanmaya başladı. Boynunda kravatıyla ahkâm kesen ve AK Parti'ye yakın oldukları bilinen yazar-çizer takımı senaryolarını bir, bir ortaya dökmeye başladı. Başladı ancak bütün söylemleri ne yazıktır ki asılsız çıktı. Kabine üzerine toto oynayanların görüşü aynen şöyleydi: Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ahmet Davutoğlu'na yakın isimler. Bu kişilerle 65. Hükümetin başbakanı olan Binali Yıldırım asla çalışmaz. Ancaaaak kabine açıklanınca tüm bu söylemleri milyonlarca insanın önünde söyleyenler bostan patlıcanı gibi mosmor oldular..

PEKİ, BEN NE DEMİŞTİM?

Sevgili okurlar peki tüm bu gelişmeler karşısında ben ne demiştim. Gelin bir önceki yazımı anımsayalım isterseniz. Kısa süre önce kaleme aldığım 'Ankara'da bir garip kulis çalışması' başlıklı yazıma bir göz atalım. Özellikle Tüfenkçi hakkında yapılan kulisleri inceleyelim. Konu ile ilgili yazım aynen şöyleydi:

“BAŞARILI OLANLARI SEVMEZLER”

Başkent Ankara'da kulisler oldum olası hiç bitmez. Özellikle siyasi kulislerin ard arkası kesilmez. Bu kulis söylentileri ne derece doğrudur ne derece yanlıştır onu da ilerleyen zaman gösterir. Başkentte bir de çok ama çok ayrı bir kulis ortamı ya da şekli vardır. O da eğer biraz başarılı ya da bir takım olumsuzlukları görüp üzerine gidiyorsanız hemen hakkınızda söylentiler ışık hızıyla yayılmaya başlanır. İsterseniz son söylediğim kulis şekline bugünlerde yaşanan bir sıcak kulis haberle devam edelim.

KULİS'İN ADI BAKAN TÜFENKÇİ

Kulislerde adı geçen kişi Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Tüfenkçi hakkında. Tarafıma da ulaşan bu bilgilere göre konuşulan ise şu:

Hatırlayacak olursanız Sayın Canikli’nin son kurulan kabinede bakan olamayacağını öğrenmesi üzerine iddiaya göre bakanlığa kendine yakın birinin gelmesi için kulis yaptığı iddia edilmişti. Yine iddiaya göre Nurettin Canikli'nin yaptığı kulis çalışmaları maalesef AK Parti'nin üst düzey yöneticileri tarafından uygun görülmediğinden eski bakanın çalışmaları bir arpa boyu ilerleyememiş ve bu isteği gerçekleşmemişti.

TÜFENKÇİ NE DEMİŞTİ?

Ya sonra neler yaşanmıştı devam edelim. Yeni kabine de Gümrük ve Ticaret Bakanının kim olacağı merakla bekleniyordu. O gün geldiğinde ise son seçimlerde meclise giren AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na atandığı bomba etkisi yaratmıştı. Özellikle bakanlığın bazı üst düzey yöneticileri Tüfenkçi'nin nasıl göreve getirildiğini bayağı araştırır olmuşlardı. ' Bismillah' diyerek göreve hızlı bir şekilde başlayan Tüfenkçi birbiri ardına operasyonlar yapmış, hırsızın, arsızın üzerine gitmişti. Ancak Bülent Tüfenkçi'nin ses getiren en büyük olayı ise Antalya’da yapmış olduğu konuşmada, “kaçakçılık olaylarında müfettişlere ve bizlere de ciddi sorumluluk düşmektedir” demesi oldu. Bakanın bu söylemi kendisinin kaçakçılık, rüşvet veya görevi suistimal konularında taviz vermeyeceğinin çok somut bir göstergesiydi. Açıkça belirtmek gerekirse bu konuşma bakanın ne kadar düzgün bir insan olduğunun ortaya sermektedir. 

PEKİ, KULİS BİLGİLERİ NELER?

Peki..! Sayın Tüfenkçi ile ilgili Başkent Ankara'da dillendirilen kulis bilgileri neler ?

Efendiiimmm...! Bana ulaşan bilgiler ışığında sizlere şunu söyleyebilirim ki, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı özlemiyle yanıp tutuşanlar bugünlerde Başkent'te çetrefilli bir oyunu sahneye koyuyorlar. Anladığım kadarıyla öncelikle hedefleri müsteşarı bir kurul başkanlığına atatmamak yani gönlünü alarak oradan uzaklaştırmak. Yerine ise kendilerine yakın, sorun çıkarmayacak, söylenilen her şeye 'he' diyecek bir müsteşar yardımcısını müsteşar yapıp bakanlığı kendi istek ve doğrultularında hareket ettirmek. Böylelikle de ortalığa aynen şu dedikoduyu yaymak ' bakın gördünüz mü Tüfenkçi bu bakanlığı idare edemiyor. Bu bakanlığın yükünü kaldıramıyor’ 

AVUÇLARINI YALADILAR

İşte Ankara kulislerinde Bülent Tüfenkçi hakkında üretilen boş senaryo, kulis ya da içi boş söylemler bunlardı. Ama tüm bu saçmalıkları üretenler tabiri caizse avuçlarını yaladı. Gümrüğe yeni bir soluk vermek için çalışan, bu doğrultuda ekip arkadaşlarını da motive eden, asla ve asla yolsuzluk ve kaçakçılığa izin vermeyeceğini her fırsatta dile getiren Tüfenkçi tekrar 65. hükümetin Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Sayın Bülent Tüfenkçi'nin tekrar bakanlık görevine getirilmesi düşmanları üzdü, dostları sevindirdi.

PEKİ, TÜFENKÇİ NE YAPMALI?

Şimdi gelelim asıl konuya.. Aynı yazımda bir ara başlığı hatırlatmak isterim hem sizlere hem sayın bakana. Şöyle demiştim o ara başlıkta ' Peki Tüfenkçi ne yapmalı' Sonra da şöyle devam etmiştim:

İddiaya göre; bütün bu kara senaryoya, bu ayak oyunlarına karşı benim Sayın Bakana söyleyeceklerim şunlar:

1-) Sayın Bakan bana göre uzunca bir dönemdir üst düzeyde görev yapan bürokratlarınızdan bazılarını acilen görevden almalı ya da görev değişikliği yapmalısınız. Bu isimlerin kimler oluğunu sizlerde bende çok iyi biliyoruz.

2-) Antalya’da yapmış olduğunuz konuşma çerçevesinde kaçakçılık olaylarının üzerine ciddiyetle gidileceğini bu konuda somut adımlar atacağınızdan söz ettiniz. Size tavsiyem eğer kaçakçılık olaylarını önlemek istiyorsanız derhal yetkileri arttırılmış kaçakçılık istihbarat organize daire başkanlığı kurun. Burada görev yapacak olan gümrük muhafaza teşkilatını çalışanlarına her türlü manevi-maddi desteği verin. Bu ince detayı neden yazdığımı söylemek gerekirse kaçak istihbarat gümrük muhafaza müdürlüklerinin dışında bir müdürlüğü olmayan gümrük muhafaza genel müdürlüğünü kaldırarak yukarıda bahsettiğim başkanlığın kurulması gümrük muhafazanın işlevini daha etkin bir hale getireceği kanısındayım.

3-) Sayın Tüfenkçi, sizden bir önceki bakan Nurettin Canikli'nin yapmış olduğu bölge müdürü değişikliğinde sarf ettiği bir söz hala gümrük camiasının hafızasında yazılı durmaktadır. Ben Canikli'nin o söylemlerini katıldığım televizyon programlarında da kamuoyuyla paylaşmıştım. Bakın ne demişti Sayın Canikli o zaman...

“Mahallileşme olduğu için yani kısacası uzun süre kaldıkları için ben bu bölge müdürlerini değiştirdim.” Peki, iyi yaptın, iyi söyledin de Sayın Canikli bu açıklamanızın ardından başta et kaçakçılığı ve birçok olumsuzlukların yaşandığı Mersin’deki bölge müdürü 6 yıldır orada görev yapmasına karşın neden değiştirmediniz?

 

BANA GÖRE 'SİZ BİR ŞANSSINIZ'

Kimse yağcılık yaptığımı, bir beklentim olduğunu sakın düşünmesin. Bugüne kadar olmamıştır bugünden sonra da olmayacaktır. Açıkça düşüncemi yazmak istiyorum siz okuyucularıma. Sayın Bakan Tüfenkçi'nin bence Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gelmesi bakanlık açısından ciddi bir şans. Neden mi bakın onu da açıklayayım...

Siz bana göre bakanlığa gelen dürüst, çalışkan bakanlarımızdan birisiniz. Şunu sakın ha sakın unutmayın. Lütfen kuzu postuna bürünmüş bir takım yalaka insanlara güvenmeyin. Kimse anasının karnından müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, bölge müdürü olarak dünyaya gelmiyor. Şu anda bakanlığınızda yukarıda bahsettiğim görevleri layıkıyla donanımlı ve tecrübesiyle yapacak çok sayıda insan var. Siz şuandaki mevcut bazı bürokratlarla yola devam ederseniz bilin ki siz de yaralanabilirsiniz. Takdir sizlerindir, tekrardan yolunuz açık olsun...

ŞİMDİ İCRAAT ZAMANI

Evet, Sayın Tüfenkçi şimdi icraat zamanı. 65. hükümet size bir kez daha güvenerek 'Haydi göreyim seni' dedi. Şundan hiç şüphem yok ki siz bu güvene layık olacaksınız. Kocaman bir gümrük teşkilatını daha da ileriye götürebilecek kapasite ve kişiliğe sahipsiniz. Kaçakçılığın, kayırmanın önüne geçmeli kamu kurum ve kuruluşları içerisinde gerek personel sayısı gerekse işlevselliği anlamında yeri büyük olan bu teşkilata yeni bir ivme kazandırmalısınız. Bunu yapabilmek için de birlikte çalışacağınız A takımınızı dikkatle seçmelisiniz. Gümrüklerde vekil dönemine son vermeli, gümrük kapılarına dadanmış bir takım insanları ayrık otu gibi teşkilatın içinden ayırmalısınız. Şahsım olarak yeni bakanlık sürecinizin hayırlara vesile olmasını dilerim.

Tekrar Yolunuz Açık Olsun...

-YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOT-

Ankara Gümrük Müdürlüğü’nde ithal işlemleri yapılacağı belirtilen FRigorifik bir tırda dana ciğeri ele geçirildi. Olayla ilgili adli işlemler devam etmektedir. Ayrıntıları aktarmayı sürdüreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum