1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Sinemardin Kelebeğin Rüyası İle Başladı
Sinemardin Kelebeğin Rüyası İle Başladı

Sinemardin Kelebeğin Rüyası İle Başladı

Mardin'de bu yıl 'Mülteci' teması ile 8.'si düzenlenen Uluslararası Mardin Film Festivali (SineMardin), Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği Kelebeğin Rüyası filmiyle başladı.

A+A-

Mardin'de bu yıl 'Mülteci' teması ile 8.'si düzenlenen Uluslararası Mardin Film Festivali (SineMardin), Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği Kelebeğin Rüyası filmiyle başladı.

Maridin Oteli'nde düzenlenen festivalin açılış kokteylinde konuşan Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Mardin'i 8 yıldır sineme ile buluşturan SineMardin ekibine teşekkür etti.
Mardin'in tanıtılması ve hoşgörünün tüm Türkiye'ye yayılması için bu tür sanatsal etkinlikleri önemsediklerini belirten Vali Cengiz, "Mardin hoşgörüsü ve sevgisi ile adete yoğrulmuşmuş bir kentimiz. Biz bu hoşgörünün Mardin ile sınırlı kalmamasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin her bölgesine yansısın. Biz bu arzumuzu bu tür sanatsal faaliyetler ile Mardin'i tanıtmamız lazım." dedi.

SineMardin Film Festivali Başkanı Münevver Helün Fırat ise bu yıl mülteci olma temasıyla 8.Uluslararası Mardin Film Festivali başladığını söyledi. Mardin'in farkı etnik yapıları bir arada barındırdığını, Mardin gibi bir festival yapmayı istediklerini belirten Fırat şöyle konuştu: "Bu seneki konumuz mülteci olma. Yakın coğrafyamızda sorun yaşıyoruz, özellikle Suriye'de. Dolayısıyla biz buna birazcık dikkat çekmek istedik. Mülteci olma konusu ile bir araya getirdi. Bu sene Mardin gibi çok kültürlü bir festival düzenliyoruz. Avrupa’dan iki tane Süryani yönetmenimiz katılıyor. Irak'tan katılan ekibimiz yönetmenlerimiz var. Bu sene yaklaşık olarak 26 tane uzun metrajlı film, 15 tane belgesel ve 25'e yakında kısa filmlerden oluşan bir seçki ayarladık. Bugün de ilk filmimiz 'Kelebeğin Rüyası' olacak.

MERT FIRAT: MARDİN BİR ÇOK HALKIN BİR ARADA YAŞADIĞI BİR KENT

Kelebeğin Rüyası filminin başrol oyuncusu Mert Fırat ise Mardin'in çok kültürlü ve bir çok halkın bir arada yaşadığı önemli bir kentin olduğunu, Kelebeğin Rüyası filmi ile festivali başlatıyor olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk yaşadığını söyledi.

Mert Fırat, çözüm süreci ile bölgede filme konu olacak yeni hikâyelerin olacağını belirterek, " Bu süreç geliştikçe burada hikâyeler çıkacak. Halkın yaşadığı travmalar, gün yüzüne çıkmamış hikâyeler çıkacak. Hiçbir problem ile yüzleşmeden çözülemez. Umarım barış süreci kalıcı olur ve daha da güçlenir. Barış sürecini güçlendirecek şey böyle buluşmalardır. Ayrıca Kürt sinemasının da önünün açılması lazım. Aynı Türk sinemasının önünün açıldığı gibi. Bir de Gezi Parkı burada tam bir paradoks olarak duruyor. Çünkü bugün Gezi Parkı'nda oranın yıkılmaması için mücadele eden bir halk var. Emek Sineması'nda olduğu gibi aynı sorunlar yaşanıyor. Burada sinemayı var etmeye çalışıyoruz. Halk ile buluşturmaya çalıştırıyor. Biz burada kültürümüze sahip çıkmaya çalışırken orada bir Gezi Parkı yıkılıyor. Bu da bir paradoks olarak kalıyor ve bizi üzüyor. Hepimizin kanına dokunuyor. Gezi Parkı bir kamu malıdır. Biraz daha elimizi vicdanımıza koyarak bunu yapmamız lazım. Halkın ve hatta hakkın adaletini unutmamak lazım. Gezi Parkı için yeniden düşünmeye davet ediyorum." diye konuştu.

Kelebeğin Rüyası filminde rol olan sinema oyuncusu Belçim Bilgin de çözüm süreci ile Türkiye'de çok önemli bir sürecin yaşandığını söyledi. Sorunun çözüme ulaşması durumunda yeniden tarih yazılacağına inandıklarını ifade eden Bilgin, şunları söyledi: "29-30 yıllık bir savaş sonrasında çok kaybımız oldu. Çok fazla anlatacak hikayemiz var dünyaya. Bu tür sinema buluşmalarını çok anlamlı buluyorum. Çünkü sinema, bir filmin dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Bu belki bazıları için romantik gelebilir ama sanatın böyle bir gücü var. Bu süreçten sonrada çok fazla hikayeler filmler yapılacak. Aynı zamanda bu süreç bütün kalbimizi heyecanlandırırken bir yandan gezi parkı ve emek sineması akıl karıştırıyor. İnancımızı kırıyor. Bir kaç kişinin öldüğü söyleniyor. Buda işin dehşet verici yanı maalesef. Bu ülkede yaşayan vicdanı olan bütün insanlar, barış için bir şeyler yapması gerekiyor."

Açılış konuşmaların ardından Sait Altun ve Grup Göç, Süryanice, Arapça, Türkçe ve Kürtçe dillerinde şarkılar söyledi.

Hasan Kaçan, Nilgün Öneş, Ümit Kıvanç, İlksen Başarır ve festivalde gösterilecek filmlerin oyuncuları ve Mardin milletvekillerinin de katıldığı açılış kokteylinin ardından Mardin Müzesi bahçesinde festivalin açılış filmi olan 'Kelebeğin Rüyası' gösterildi.

"SİNEMARDİN 7 HAZİRAN'A KADAR SÜRECEK"

7 Haziran'a kadar sürecek festivalde, Türk ve dünya sinemasından örnekler ve bölge sinemasının kendine has çizgisi ile Mardin'in farklı mekanlarında sinemaseverler ile buluşturulacak. SineMardin’'de ayrıca, Nilgün Öneş senaryo yazımı, Hasan Kaçan mizah, edebiyat ve sinema, Ümit Kıvanç da belgesel sinema ve gerçekler gibi konularda söyleşiler gerçekleştirecek.
CİHAN

SineMardin Kelebeğin Rüyası ile başladı

SineMardin Kelebeğin Rüyası ile başladı

SineMardin Kelebeğin Rüyası ile başladı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.