1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'ŞÖYLE DİYORDU BİR OKURUM'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'ŞÖYLE DİYORDU BİR OKURUM'

A+A-

ŞÖYLE DİYORDU BİR OKURUM

İŞTE ETKİ HABER - İŞTE SORUMLULUK

ADANA'NIN YOLLARI TAŞTAN (3)

YOK, BÖYLE BİR SORUŞTURMA!

GÜMRÜKÇÜNÜN BAŞI KEL Mİ?

DİLUCU’NDA OLUP BİTENLER


 

Şöyle diyordu İstanbul'dan bir okurum:

“Sayın Kalaycı ben İstanbul'da alın terimle helal yoldan yıllardır Çin'den çanta, cüzdan, takı, toka, karışık eşyalar ithalatı yaparak devlete vergisini eksiksiz ödeyen ticaret erbabıyım. Ancak gelin görün ki, son iki yıldır piyasaya mal satamaz oldum. Bunun sebebini araştırmaya başladım. Benim alış fiyatım, vergilerim derken maliyetimin üzerine kar koymuş malımın yarısı fiyatına piyasaya mal satan bir firmanın olduğunu tespit ettim. Kendi kendime dedim ki, ‘Peki bu nasıl mümkün?’ Zamanımı aldı ama sonuca da ulaştım”

“MİLYONLARCA ZARAR VAR!”

Aykut Bey biliyorsunuz

bu tarz eşyalarda gözetim, anti damping derken konteyner başı 250-300 bin lira civarı vergi doğmakta.. Ama bu firma İzmir'de anlaştığı birkaç muayene memuru ile kilo düşürerek, eşyaları beyan etmeyerek, gözetim ve vergilerden kaçarak devleti milyonlarca lira zarara uğratıyor. Size işin içinde olan muayene memurlarının isimlerini tek tek vereceğim. Şu an almış olduğum duyuma göre limanda bekleyen 30 konteyner eşyası daha mevcut. Halen şu anda 10 konteynere beyanname açılmış durumda. Bu işin altında M. Gümrük Müşavirliği var ve anlaşıp iş yapabildiği muayene memurları var. Ne yazıktır ki, ben bu memurların adlarını belirleyip ne yapacağımı sorduğumda bana bu memurlarla anlaşmam yani düşük vergili ithalat yapmam yönünde oldu.
 

“SİZDEN BAŞKA GÜVENEBİLECEĞİM İNSAN YOK!”

Ama çok şükür ki Aykut Bey ne kendim ne de aileme haram yedirmedim bu yaşıma kadar. Bizler alın teriyle hak ederek lokma kazananlardanız. Sizden ricam ben ve benim gibi helal para kazanarak işini yapan ticaret erbabına sahip çıkın. Lütfen bu art niyetli insanların oyunlarını bozun. Yazımı okuduktan sonra, ne olursunuz ben ve benim yolumdaki ticaret erbapları adına bu kişileri ve oyunu yetkililere bildirin. Aykut Bey göreceksiniz ki, önceden yapılan beyannameler incelendiğinde bu isimlerin o beyannameleri kapattığını göreceksiniz. Sizden başka ulaşabileceğim, güvenebileceğim kişi yok! Allah'a emanet olun.

SİZ HİÇ MERAK ETMEYİN OKURLARIM

Evet, ihbar aynen böyleydi sevgili okurlarım. Evlatlarına helal lokma götüren bir ticaret erbabı çok zor duruma düşmüş ve benden yardım bekliyordu. Çaresizdi ihbarı veren tüccar. Sizden başka güveneceğim biri yok' diye açıklıyordu çaresizliğini. Ya ben ne yaptım. Her zaman olduğu gibi, önce ihbarın doğru olup olmadığını araştırmaya başladım. Bir gazeteci sorumluluğunda işe yanaştım. İzmir'de bir kaç isimden oluşan güvendiğim arkadaşlara ulaşıp konuyu anlattım. Sağ olsunlar onlarda üzerlerine düşen görevi yaparak operasyona başladılar. Sonuç mu? Sonuç şu sevgili okurlar. O namuslu okurum haklı çıktı. Yapılan araştırma ve incelemede, birçok eşyaya el konularak devleti milyonlarca zarara uğratan kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı.

SAHİPSİZ KALMADI

Okuyucumun ihbarı ve benim konuya daha doğrusu her ihbarı değerlendirdiğim gibi bu ihbarın üzerine de titizlikle gitmem devleti milyonlarca lira zarardan kurtarmıştı. Aynı okuyucum bu durumdan memnun, ülkenin sahipsiz olmadığını görünce aynı duyarlılığı bir sonraki yazısında da gösterdi. Okuyucumun diğer mektubu aynen şöyleydi:

“Sayın Kalaycı Allah razı olsun sizden. Konuyu yetkililere iletmişsiniz. Aldığım duyumlara göre, bir dünya beyan harici eşya tespit edilmiş. Bu son birkaç gün içinde konuyla ilgili araştırmalarımı derinleştirince daha önceki mektubumda bahsettiğim muayene memurlarının günahını aldığımı öğrenmiş bulunmaktayım. Bana ‘bu işi İzmir'de çözeriz’ diyen şahsın zaten eşyayı çok karışık bir şekilde getirdiğini ve asla hiçbir muayene memurunun anlamayacağı şekilde ayarladığını öğrendim. Ve bu şekilde muayene memurlarının adını kullanarak bizim gibi esnaflardan para istediğini öğrendim.

Sizden ricam bu mesajımı özür mahiyetinde sayıp haklarını helal etmeleri. Eğer yetkililere memurlardan söz ettiyseniz olayın gerçek yüzünün bu olduğunu ve memurların bir suçunun olmadığını söylerseniz çok memnun kalırım. Namazında, niyazında, hak, hukuk bilen biri olarak kimsenin hakkına girmek, iftira atmak istemem.

Allah'a emanet olun!”

Siz merak etmeyin sevgili okurlarım, o muayene memurlarının adını sorumlu bir gazeteci olarak hiç kullanmadı. Sadece olayla ilgileri var mı-yok mu araştırdım. Sorumlu bir gazeteci olarakta her zaman böyle yapacağım.

YOK BÖYLE BİR SORUŞTURMA

Gelelim Adana'daki hayali ihracatın devamına yani bir başka boyutuna…. Sevgili okurlarım ara başlıkta da yazdığım gibi gerçekten de yok böyle bir soruşturma. Bakın devam edeyim Adana Soruşturmasına sizde isyanımın nedenini anlayın.

Birrrr....

Hayali ihracatta kullanılan faturaların sahteliği hususunda Gümrük Müfettişi Hasan Yaldız'ın vergi dairelerine gönderdiği yazıların hiç birinin cevabı gelmemiş!

İkiiiii....

Eşyaların ihraç edildiği ülkelerden bilgi hiç gelmemiş. E işin aslı nasıl aydınlanacak?

Üçççççç....

Ellerinde ihbar dilekçesi olan idare nasıl tedbir almış ya da almamış? Burası tam bir muamma...

Dörttt... (Bunu büyük harfle yazacağım)

GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN 19.03.2018 / 32866549 SAYILI İHRACATTA KIYMET ARAŞTIRMASI GENELGESİNDE İHRACAT DA KIYMET ARAŞTIRMALARINDA SÜRENİN BİR BUÇUK YILI AŞTIĞINDAN SÖZ EDİLİYORKEN, ADANA’DA Kİ İHRACATLARDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN ANINDA ANLAMASINI BEKLEMEK DOĞRU MUDUR?

Beşşşşşş....

Bakın beyler müfettişin hazırladığı raporların eklerinde şimdi aşağıda aktaracağım belgelerden hiç ama hiç söz edilmiyor. Neden..?

b1-006.jpgb2-005.jpg

GÜMRÜKÇÜNÜN BAŞI KEL Mİ?

Bilmiyorum ama bu konuyu bence bir daha masaya yatırın. Çünkü çok ama çok yanlış, çok ama çok ayıp oluyor. Yıllardır kamu personelinin kanayan yarasına Tarım Orman Komisyonu'nda parmak basıldı. Orman muhafaza ve emeklilerine silah ruhsat harcı muafiyeti kabul edilerek, 4 Nisan 2018 günü TBMM Genel Kurulu'na sevk edildi. Ama gelin görün ki, KOSKOCAMANNNN Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan bu konuda 'çıt' yok. Neden, bir neden söyleyin Allah aşkına? Gümrük muhafazanın memuru, amiri yazın çöl sıcağında, kışın karı buzunda çalışır ama gel gör ki onlara ruhsat harcı muafiyeti yok. Yine ne yazıktır ki, bu konuda samimi bir adım atacak duyarlılıkta bir yönetici de yok! Heyyy ANGARA’daki yetkililer, gümrükçünün başı kel mi ya? Biraz ilgi lütfen.. Hadi.. hadi.. hadi..

DİLUCU’NDA OLUP BİTENLER

Dilucu Gümrük Kapısı’nda 2018 yılı Mart ayında yapılan operasyonla, evrakta sahtecilik, hayali ihracat, ceviz ve et kaçakçılığı, rüşvet iddialarıyla gözaltına alınan 46 şahıstan 21’i tutuklandı. Diğer şahıslar ise, serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında bir gümrük görevlisinin devamlı geçici göreve gönderildiği, asli görev yeri olan Gaziantep’ten gelen transit işlemlerini de yakınen takip ettiği iddialar arasında.. Bu geçici görevlendirmelere de bir göz atılmasının zamanı gelmedi mi?

 

-YAZARDAN SON DAKİKA NOTU-

MERSİN GÜMRÜK MÜDÜRÜ’NÜN GÖREV YERİ NEDEN DEĞİŞTİ?

...............................................................................................................................................................

YAZARDAN FLAŞ MERSİN NOTUDUR!

05-04-2018 GÜNÜ MERSİN GÜMRÜĞÜ’NDE NELER OLDU? BEKLEYİN!

 

-YAZARIN NOTU-

Mersin'den gelen ihbarı, ilerleyen günlerde işlemeye yine devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum