1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. STK'lardan Obama'ya mektup
STKlardan Obamaya mektup

STK'lardan Obama'ya mektup

Güney Sudan'da faaliyet gösteren 29 sivil toplum ve yardım kuruluşu ABD Başkanı Obama'ya mektup yazdı.

A+A-

Güney Sudan'da faaliyet gösteren 29 uluslararası ve yerel insan hakları, sivil toplum ve yardım kuruluşu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'ya bir mektup göndererek, BM'nin Güney Sudan'daki çatışan taraflara yönelik silah ambargosunu desteklemesini istedi.

Mektupta, Güney Sudan'da 13 ay önce başlayan çatışmaların ileri boyutlara ulaştığı, başkent Juba'nın yanı sıra Yukarı Nil ve Jongai eyaletlerinde çatışan tarafların sivillere karşı korkunç saldırılar gerçekleştirip, kitlesel imha, yağma ve insanlığa karşı suç işledikleri vurgulanarak, tarafların yaptıkları insan hakları ihlallerinin araştırılması da istendi.

Güney Sudan'daki iç savaşın dünyanın en kötü insani krizlerinden birisi olduğu dile getirilerek, "Bu süreçte sadece 1.9 milyon insan evsiz kalmıştır" denildi.

Güney Sudan Hükümeti'nin silah almak için petrol gelirlerini kullandığı iddia edilen mektupta, BM'nin Güney Sudan'a uyguladığı silah ambargosuna Obama'nın destek vermesi çağrısında bulunuldu.

Çözüm için, taraflara silah ambargosunun, ABD açısından halen masada olmadığı hatırlatılan mektupta, Güney Sudan'daki silahların gün geçtikçe daha fazla sivillere doğrulduğu kaydedildi.

Doğrudan Başkan Obama'nın adresine gönderilen mektupta, Güney Sudan'da çatışan taraflara uygulanacak kapsamlı bir silah ambargosunun sivilleri korumaya yardımcı olacağı vurgulandı.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından, ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Güney Sudan'daki krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakereler sonrası ateşkes kararına rağmen, kalıcı bir barış henüz sağlanamadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.