1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Şubat ayı ihracat verileri açıklandı
Şubat ayı ihracat verileri açıklandı

Şubat ayı ihracat verileri açıklandı

TİM ihracat verilerini açıkladı.

A+A-

Türkiye Şubat ayı ihracat rakamları Erzurum’da açıklandı.

Palandöken’de bulunan Polat Rönesans Otelinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Genel Sekreterliği tarafından organize edilen Şubat Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı’nda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Büyükekşi, “2015 yılı Şubat ayı ihracat verilerini Erzurum’da açıklıyoruz. Buna göre şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk 2 ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Şubat ayı ihracat verilerini Erzurum ilinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Buna göre şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.

Büyükekşi, “Merkez Bankası’nın faizde indirim düzeyi ihracatçılarımızın beklentisini karşılamaktan oldukça uzak. Kısa vadede Merkez Bankası’ndan faiz konusunda daha kararlı hamleler bekliyoruz. Minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini ve politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatın şubat ayında düşmesinde paritedeki gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Sadece AB-28 bölgesine ihracatta paritenin etkisi eksi 900 milyon dolar oldu, diğer bölgelerde ve sektörlerde de doların değerlenmesi ve zayıflayan talebe bağlı olarak yüzde 20’lere varan birim fiyat düşüşleri yaşadık. Ayrıca kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.