1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Suriye Konusunda Türkiye İle Aynı Fikirdeyiz"
Suriye Konusunda Türkiye İle Aynı Fikirdeyiz

"Suriye Konusunda Türkiye İle Aynı Fikirdeyiz"

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Forumu’na katılmak için İstanbul’da bulunan Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Michel Temer, Cihan'a açıklamalarda bulundu.

A+A-

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Forumu’na katılmak için İstanbul’da bulunan Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Michel Temer, Cihan Haber Ajansı (Cihan)‘na Türkiye - Brezilya ilişkileri ve dünya meseleleri hakkında açıklamada bulundu.

Suriye’de yaşanan olaylar hakkında endişelerini dile getiren Temer, ülkesinin sorunun çözümü için belirlenecek her türlü ortak kararı destekleyeceğini belirtti. Hâlihazırda Kofi Annan’ın barış planını esas aldıklarını ve bu sürecin neticelenmesini beklediklerini ifade eden Michel Temer, yapılması beklenen reformların olumlu sonuçlar getirmesini umduklarını sözlerine ekledi.

İran’la ilgili nükleer değişim programında Brezilya’nın Türkiye ile birlikte hareket ettiğini hatırlatan Temer, “Brezilya, Türkiye gibi güçlü bir yapıya sahiptir. Kim bilir belki Suriye konusunda da Brezilya ve Türkiye ortak hareket ederler.” dedi.

Suriye’nin geçtiği süreçte acil ve kesin bir çözümün zaruri olduğunu dile getiren, Brezilyalı yetkili, geçtiğimiz günlerde onlarca kadın ve çocuğun ölümüyle sonuçlanan Hula katliamını ‘nefreti hak eden, tarif edilemez bir insan kıyımı’ olarak nitelendirdi. Beşşar Esed rejiminin geldiği noktayı karamsar bir dille anlatan Temer, “İki taraf ta karşı tarafın şiddet uyguladığını ve bu kargaşaya diğer tarafın sebep olduğunu iddia ediyor ”diyerek çözümün gecikebileceğine işaret etti. Tamer, Yaşanan kargaşanın her ülkenin kendi iç meselesi olarak görülebileceğini, ancak insan haklarının yok sayıldığı bu durumda, Brezilya’nın kesinlikle çözüme ve insan haklarına taraf olduğunu beyan etti.

TÜRK İŞADAMLARINA ‘MESAFEDEN KORKMAYIN’ ÇAĞRISI

Türkiye ile ilişkilerin her geçen gün biraz daha arttığını hatırlatan Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı, iki ülkenin dış siyaset politikası için “politik ikiz” benzetmesi yaptı. Diplomasi trafiğine dikkat çeken Temer, eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva’nın akabinde yeni Devlet Başkanı Dilma’nın ve kendisinin gerçekleştirdikleri ziyaretlere mukabil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında yaptığı ve önümüzdeki günlerde Rio+20 zirvesine katılmak için tekrar yapacağı gezileri hatırlattı. Yapılan görüşmelerin sayısının yanı sıra içeriğinin de yoğunluğunu beyan eden Michel Tamer, “Türkiye’nin Brezilya’yla olan ihracatı artarken Brezilya da Türkiye’ye daha fazla ürün ihraç ediyor. Brezilya ve Türkiye arasında çok somut bir yakınlık ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önümüzdeki günlerde Latin Amerika kıtasındaki Türkiye büyükelçileriyle Sao Paulo’da bir araya geleceğinin hatırlatılması üzerine Temer, Brezilya’nın tüm dünyada Latin Amerika’nın giriş kapısı olarak bilindiğini vurguladı. Bu bağlamda iki ülke arasındaki ticaretin daha anlamlı hale geldiğinin önemine değinen Temer, Brezilya ve Türkiye arasında gelişen ilişkilerin özel sektörü de içine alacak şekilde genişlediğine işaret etti. Yakında önemli bir işadamı heyetinin yatırım fırsatlarını yerinde değerlendirmek için Sao Paulo’dan İstanbul’a geleceği bilgisini veren Brezilyalı devlet adamı, gelen heyetin aynı şekilde Türkiye’den Brezilya’ya aktarılabilecek iş imkânlarını da araştıracağını söyledi.

Konuşmasında Türk işadamlarına seslenen Başkan Yardımcısı Temer, “Bugün mesafeler giderek yakınlaştı. Türkiye’ye 13 saatlik bir uçuşla gelmek mümkün hale geldi. Uzaklıkların bir önemi kalmadı. Buradan Türk işadamlarına vermek istediğim mesaj şu; mesafeler konusunda endişelenmeyin. Çünkü bu iletişimi sağlamak günümüz imkânlarında çok kolay.” dedi.

İSTANBUL, BREZİLYALILAR İÇİN MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR YER

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni’ne katılmak için Brezilyalı öğrencilerin de Türkiye’de olduklarını duyduğunda şaşıran ve iki ülke arasında var olan değişim programları hakkında az şey bildiğini söyleyen Temer, “Brezilya’da Türkçe eğitimi veren özel inisiyatifler olduğu gibi Türkiye’de de Portekizce öğreten okullar muhakkak vardır. Bu kurumlar iki ülkenin iletişim kurmasına ve yakınlaşmasına yardımcı olacaktır. Bu tür bilgi ve kültür değişimlerini iki ülkenin yararına olacak şekilde geliştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

İstanbul’a ilk kez geldiğini ve insanların misafirperverliğinin yanı sıra yemek kültürünü çok etkileyici bulduğunu belirten Temer, İstanbul için ‘harika bir şehir’ dedi.

Türkiye’ye gelen Brezilyalı turist sayısında son yıllarda yüzde 300-400 oranında sıra dışı bir artış gözlendiğini anlatan Michel Temer, “Bugün İstanbul Brezilyalılar için günün birinde mutlaka görülmesi gereken bir yer haline geldi. Örneğin Rio da çok güzel bir şehir, ancak İstanbul’un tarihi ve dokusal güzelliği turizme cazibe kazandıran ayırt edici bir özellik.” değerlendirmesinde bulundu.

TİCARETTE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEYEN ANLAŞMA BREZİLYA MECLİSİ’NDEN GEÇTİ

İstanbul’da düzenlenen BM Medeniyetler İttifakı Forumu’na Latin Amerika kıtasından katılan tek ülkenin Brezilya olduğunu kaydeden Devlet Başkanı Yardımcısı Temer, bunun ülkesinin Türkiye’ye verdiği önemin bir göstergesi olarak ta okunabileceğini ifade etti.

“ İki ülke arasında yalnızca devletlerarası diplomasi olarak değil, aynı zamanda ticari anlamda da ciddi bir ilgi artışı söz konusu.” diyen Temer, bu kapsamda iki ülkenin yakınlaşmasına ivme kazandıran birçok projenin varlığından bahsetti. Çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik Türkiye’nin girişimi neticesinde geçtiğimiz dönemlerde imzalanan uluslararası anlaşmayı hatırlatan Temer, anlaşmanın Brezilya Meclisi’nde önceki gün onaylanarak yürürlüğe girdiği müjdesini verdi.

Devlet Başkan Yardımcısı Temer, son yıllarda iki ülke arasındaki yakınlaşmanın yalnızca Brezilya hükümetinin resmi temaslarına dayalı gelişen bir süreç olmadığını, karşılıklı etkinlik kapsamını genişleten faktörlerin de göz önünde bulundurması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.