1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tacikistan’daki Rus Askeri Varlığı İstikrarın Garantisi
Tacikistan’daki Rus Askeri Varlığı İstikrarın Garantisi

Tacikistan’daki Rus Askeri Varlığı İstikrarın Garantisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya verdiği mülakatta, Tacikistan’daki Rus askeri varlığının bölgede istikrarın garantisi olduğunu iddia etti.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya verdiği mülakatta, Tacikistan’daki Rus askeri varlığının bölgede istikrarın garantisi olduğunu iddia etti.
Tacik basınında yer alan habere göre, Lavrov, Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya konuştu. ABD ordusunun 2014 yılında Afganistan’dan çekilmesinden sonra bu ülkedeki durumun Orta Asya’ya etkisinin nasıl olacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Lavrov, “Her şeyden önce 2014 yılında ABD askerlerinin tamamen çekilmesi söz konusu değil. ABD ve müttefikleri Afganistan’da 10 bin askerini bulundurmayı planlıyor. Bunun için Amerika, Afganistan’da 9 dev askeri üssünü bırakacak. Bununla ilgili henüz net bir karar alınmadı. Washington ile Kabil arasında müzakereler devam ediyor” ifadelerini kullandı.

2014 yılının Afganistan için birçok alanda önemli bir yıl olacağının altını çizen Rus Bakan, 5 Nisan 2014’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını, aynı yılın sonunda Uluslararası Destek Gücü’nün ülke güvenliğini Afgan güçlerine devretme sürecinin tamamlanması gerektiğini belirtti.

Afganistan’da şu anki durumun istikrardan uzak olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Lavrov, bu ülkenin terör, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlara karşı mücadelede ayakta durabilmesi için yardımcı olduklarını ifade etti.
Lavrov, Afganistan’daki durumun bölgeyi de yakından etkilediğini belirterek, Orta Asyalı ortaklarına her alanda yardım ettiklerini belirtti. Rusya’nın 2008-2012 yılları arasında Orta Asya ülkelerine 1 milyar dolar tutarında çeşitli yardımda bulunduğunu söyleyen Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen sene Kırgızistan ve Tacikistan’a yaptığı ziyarette bu ülkelerdeki Rus askeri varlığının süresinin uzatıldığını ve bu üslerin Orta Asya’nın istikrarının garantisi olduğunu kaydetti.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.