1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. 'TARİHE GEÇEN BÜYÜK ZAFERİMİZ'
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

'TARİHE GEÇEN BÜYÜK ZAFERİMİZ'

A+A-

- BÜYÜK ZAFERİMİZİN 104. YIL DÖNÜMÜ -

TARİH 18 MART! Çanakkale'de 18 Mart 1915 elde ettiğimiz deniz zaferi, Türkiye'nin geleceği için büyük bir dönüm noktası olmuş ve Çanakkale'nin geçilmezliği tüm dünyaya kanıtlanmıştır.

 

Çanakkale Savaşı, yalnız bizim tarihimizin değil; dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biridir. Çünkü tarihe geçen bu savaşla, Çanakkale Boğazı’nı savaş gemileriyle zorlayarak aşma ve devamında İstanbul’a kavuşma isteği Avrupa’nın büyük devletlerinin her daim akıllarındaki hedefti!.. Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.

 

Tarihin gördüğü bu en büyük bağımsızlık mücadelesi olan Çanakkale Zaferi, kısaca şu şekilde kazanılmıştır: ‘1.Dünya Savaşı'nın en önemli savaşlarından olan Çanakkale Savaşı öncesinde İngiltere, Avrupa'da savaşın çatışmalara dönüşmesi üzerine, Çanakkale ya da Balkanlar'da yeni bir cephe açıp İstanbul'u ele geçirerek; Osmanlı Devleti'ni Almanya'dan ayırmak ve kararsız Bulgaristan'ın İttifak Devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu. Osmanlı güçlerinin Süveyş Kanalı'na taarruzu sonuç vermeyince İngiltere, Mısır'daki güçlerini boğazlara yöneltti. Müttefik donanması, 18 Mart günü saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlattı. Yedi saat süren savaşta elde edilen kesin zafer, tarihe Çanakkale Deniz Zaferi olarak geçti ve Çanakkale'nin geçilmezliğinin tüm dünyaya habercisi oldu.’

Evet, gerçekten de bir zaferi kısaca satırlara sığdırmak anlatmaya çalışmak oldukça güç ancak bu konuda ne kadar anlatılsa anlatılsın ne yazılırsa yazılsın az kalır. Düşünün bir kere; Osmanlı Devleti başka devletlerin himayesinde ve cephane, top, tüfek en önemlisi askerleriniz bile yok. Bunları baştan kabul ederek bir ülkeyi bağımsızlaştırmak istiyorsunuz ve de başarıyorsunuz!!

Bu savaşlar, beraberinde ilgili bütün ulusları derinden etkilemiştir. Avustralya ve Yeni Zelanda’da Anzak Günü adıyla her yıl düzenli bir seremoni tekrarlanırken; o gün toplanarak Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzakların çıkartma yaptıkları Anzak Koyu’na gelerek atalarının savaştıkları bu yeri ziyarette etmektedirler. Çanakkale Savaşı, insanlığın son insanı savaşıdır.

Türk Gençliği olarak geçmişimizle övünmeli; bizler için savaşan, çarpışıp canını feda eden bu milletin torunu olarak vatanımıza her ne olursa olsun sahip çıkmalıyız! Bağımsızlığımızı savunmak, özgürlüğümüzü ve yurt topraklarımızı korumak için yapılan savaşlar kutsaldır. Dolayısıyla Çanakkale, Ulusal Kurtuluş Savaşımız kutsal destan savaşlara birer örnektir. Çanakkale, kurtuluş mücadelesinin en şanlı en şerefli zaferidir.

Bugün 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma günüdür. Ruhları bir kez daha şad olsun!!

“TÜRK ÇOCUKLARI ECDADINI TANIDIKÇA, ONA SAHİP ÇIKTIKÇA YİNE ÇOK BÜYÜK İŞLER YAPACAKTIR!.
MEDENİYET UFKUNDA YENİ BİR GÜNEŞ GİBİ PARLAYACAK ve
TARİH SAYFALARINA YİNE TÜRK ADI İLE YAZACAKTIR.”

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

18_mart_canakkale_zaferi.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.