1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Tarık Akan hayatını kaybetti!
Tarık Akan hayatını kaybetti!

Tarık Akan hayatını kaybetti!

Yeşilçam'ın usta ismi Tarın Akan, 66 yaşında akciğer kanseri sonucu yaşamını yitirdi.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde akciğer kanseri tedavisi gördüğü ortaya çıkan efsane oyuncu Tarık Akan yaşamını yitirdi.   

Tüm Türkiye'yi yasa boğan haberi Tarık Akan'ın yöneticisi olduğu Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı duyurdu. Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu da vakfın paylaşımını sosyal medya hesabı üzerinden yayımladı.

Geçtiğimiz ay Bodrum'a yerleştiği iddia edilen 66 yaşındaki oyuncu, "Kendimi gayet iyi hissediyorum. Bodrum'daki evime kapanmadım. Şu an İstanbul'daki evimdeyim. Ölmedim, hayattayım. Kötü bir şey yok. Her şey yolunda. Aylardır hastalıkla mücadele ediyorum, şu an için sağlık durumum iyi" ifadelerini kullanmıştı..

tarkan-dan-tarik-akan-mesaji-7659005.jpeg

TARIK AKAN KİMDİR?

13 Aralık 1949 tarihinde İstanbul'da doğan Tarık Akan, 1970 yılında Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak birinci oldu. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başladı. Bir anda Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncularından birisi haline geldi. Daha sonra 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

1973 yılında Yeşilçam'ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynadı. 1974 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırdı, film 1975 yılında vizyona girdi ve Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden birisi olur ve bir klasik haline geldi.

Boyu, giyinişi ve saç stili ile 70'li yıllara damgasını vurarak Yeşilçam'ın büyük jönleri arasına adını yazdırdı. 1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği efsane olan Yol filmi ile çok büyük başarı elde etti ve dünyaya adını duyurdu. Film 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film oldu ve Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday oldu. Tarık Akan, Altın Portakal Film Festivali adlı ödül yarışmasında yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.

111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol alan ünlü oyuncu, 1985 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde 'Pansiyon' filmi ile Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü'nü aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.