1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Taş Ocağı İçin Kesilecek Ormanı Kurtaran Köylüler Kutlama Pikniği Düzenledi
Taş Ocağı İçin Kesilecek Ormanı Kurtaran Köylüler Kutlama Pikniği Düzenledi

Taş Ocağı İçin Kesilecek Ormanı Kurtaran Köylüler Kutlama Pikniği Düzenledi

Samsun’un doğal harikalarından Papaz ve Tamındüzü dereleri ile 7 büyük şelaleyi içinde barındıran 152 dönümlük Uçurumbaşı ormanı, kesilmekten son anda...

A+A-

Samsun’un doğal harikalarından Papaz ve Tamındüzü dereleri ile 7 büyük şelaleyi içinde barındıran 152 dönümlük Uçurumbaşı ormanı, kesilmekten son anda kurtuldu. Yargı kararıyla kesimi durduran köylüler, başarılarını şelale başında düzenledikleri piknikle kutladı.

Uçurumbaşı ormanı, Tekkeköy ilçesine bağlı Büyüklü köyü Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alıyor. İddiaya göre Ondokuzmayıs ilçesindeki bir maden şirketi, söz konusu ormanı taş ocağına çevirmek istedi. Orman ve Çevre Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü’nden ÇED olumlu raporu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü İşletme Ruhsatları Daire Başkanlığı’ndan patlayıcı ruhsatı, Samsun İl Özel İdaresi’nden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile kurumun Alt Yapı Daire Başkanlığı’ndan geçiş yolu izin belgesi aldı. Tesis alanı açmak için sıra ormanın kesilmesine geldi. Samsun Orman İşletme Müdürlüğü, 152 dönümlük ormanın kesilmesini 10 bin TL ile ihaleye çıkardı. Birlik olan köylüler, 120 bin TL taahhütle ihaleyi kazandı. Ardından avukat tutarak Samsun İdare Mahkemesi’ne başvuran Büyüklü köyü sakinleri, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile rahat bir nefes aldı. Ardından ÇED raporunun iptali için dava açıldı. Böylelikle 15 yıldır gündemde olan konu, tüm yasal onaylara rağmen yargıya taşınmış olundu.

Uçurumbaşı ormanı şelale başında Samsun İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını piknikle kutlayan Büyüklü halkı, emeği geçen herkese teşekkür etti. Piknik alanına gelen CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, “Bu alanı bilirkişilerin gelip incelemesi lazımdır. Samsun'da sahile yakın olan birçok alan var. Burada doğanın en büyük savunucusu Samsun Adliyesi olmalıdır." dedi.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, “Burayı turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Şikayetlerden dolayı başlamış olduğumuz yolu engellemişler. Engelleyenlerin amacı bu doğayı katletmek. Söze gerek yok. Doğa, yeşilliği, şelalesi, öten kuşuyla her şeyi anlatıyor. Değil taş ocağı, buradan bir el arabası kadar dahi taş alamazlar. Buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Köylülerin avukatı İsmail Onur, “Amasya Orman İşletme Bölge Müdürlüğü de bu ÇED raporuna onay vermiş. Samsun Orman İşletme Müdürlüğü de 150 dönüm ormanın kesimini 10 bin lira gibi komik bir rakamla için ihaleye çıkarmış. Köy halkı da ihaleye girerek 120 bin TL’ye ihale kazanmış. Bu hem bize zaman kazandırdı hem de ormanın kesimini geciktirdi. Hemen Samsun İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkeme duyarlı davranarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kesim durdu. İhaleyi köy halkı almasaydı, şirketin ekibi alacaktı ihaleyi ve hemen kesime başlayacaktı. Yani köylüler olmasıydı, şimdiye kadar ve doğa harikası şelaleler ve orman yok olacaktı." bilgisini verdi.

İsmail Onur, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden 3 kişilik bilirkişi heyetinin, arazinin orman vasfını ve ÇED raporuna uyup uymadığını inceleyeceğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.