1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tatar Dünyası, Japonya’da Buluştu
Tatar Dünyası, Japonya’da Buluştu

Tatar Dünyası, Japonya’da Buluştu

Tokyo Yunus Emre Türk Kültür Merkezi organizasyonunda düzenlenen Türk Tatar Kültür Haftası etkinliği ile Tataristan, Amerika, Türkiye ve Japonya’da yaşayan Tatarlar Tokyo’da buluştdu.

A+A-

Tokyo Yunus Emre Türk Kültür Merkezi organizasyonunda düzenlenen Türk Tatar Kültür Haftası etkinliği ile Tataristan, Amerika, Türkiye ve Japonya’da yaşayan Tatarlar Tokyo’da buluştdu. Eski Tokyo Camii’nin Türk Tatar Cemiyeti tarafından 1938 yılında yapılışının 75. yıldönümü anısına düzenlenen Türk Tatar Kültür Günleri Etkinliğin’de akademik konferans, Tatar yemekeleri tanıtımı ve modern Tatar sanatları tanıtıldı.

Etkinliğin ilk günü olan 18 Mayıs’ta Japonya ile ilgili eserleri ile Mehmet Akif Ersoy’un Japonlar adlı şiirine ilham kaynağı olan, Japonya’ya 1900 yıllarında başında gelen ve 1944 yılında Tokyo’da vefat eden Abdurreşid İbrahim’in de mezarının bulunğu Tokyo Tama’daki Tamareien Türk Tatar mezarlığı ziyaret edildi.

19 Mayıs’ta Tokyo Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde “Japonya’daki Türk Tatarlarının Dünü Bugünü” konulu bir sempozyum düzenlendi. Japonya’daki Türk Tatar tarihi başta olmak üzere Tatar tarihi üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Sakamoto Tsutomu, Prof. Dr. Komatsu Hisao, Prof. Dr. Misawa Nobuo, Matsunaga Akira ve Doç. Dr. A. Merthan Dündar’ın katıldığı semineri yaklaşık 140 kişi izledi. Tokyo Yunus Emre Türk Kültür Merkezi müdürü Telat Aydın yaptığı açılış konuşmasında Tokyo Camii’nin yapılmasına vesile olan aynı zamanda Türk Japon dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunan Abdurreşid İbrahim, Gabdulhay Kurbanali, Ayaz İshaki İdilli, sosyal, kültürel ve siyasi varlığın devamı için çalışmış olan Muhsin Çapanoğlu, 2. Dünya savaşından sonra Türk okulunun hocası olan Sıddık Ungan ve Vahap, Safa, Apanay, Muhit ailelerine şükaranlarını ifade ederek Türk Tatar Kültür Haftası etkinliğine katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç başta olmak üzere Tokyo’daki Türk Tatar Cemiyeti Başkanı Cemil Agafur ve Kazan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü İhsan Demirbaşın da katıldığı program sonrasında Amerikan Türk Tatar Derneği üyesi olan Rukiye Safa ve Adile Safa tarafından hazırlanan Peremeç, üç puçmak, çek çek gibi geleneksel Tatar yemekleri Türk yemekleri ile birlikte Japon misafirlerin beğenisine sunuldu.

Türk Tatar Kültür Günleri etkinliği için Tataristan gelen ünlü ressam Hamza Şaripovun resimleri ve Japonya’daki Türk Tatarları konulu fotoğraf sergisi Tokyo Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde sergilendi. Tataristan Devlet Kanalı da program için Tokyo’ya geldi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.