1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Teknik Öğretmenlere Mühendis Unvanı Verilmesine İmo’dan Tepki
Teknik Öğretmenlere Mühendis Unvanı Verilmesine İmo’dan Tepki

Teknik Öğretmenlere Mühendis Unvanı Verilmesine İmo’dan Tepki

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Hayri Ün, Teknik Eğitim Fakülteleri’nden mezun olan Teknik Öğretmenlere mühendislik hakkı verilmesi için, ÖSYM tarafından sınav yapılacağını belirterek, "Sadece Teknik öğretmenlere mühendislik unvanı veril.

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Hayri Ün, Teknik Eğitim Fakülteleri’nden mezun olan Teknik Öğretmenlere mühendislik hakkı verilmesi için, ÖSYM tarafından sınav yapılacağını belirterek, "Sadece Teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi ile ilgili uygulanacak mevcut yöntem hem Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır hem de kamu vicdanı açısından kabul edilemez." dedi.

Türkiye’de mühendislik unvanının nasıl alındığı ve hangi kurumlar tarafından verildiği herkesin malumu olduğunu ifade eden Ün, "Öğrenciler her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen YGS ve LYS sınavlarına katılır ve bu sınavlardaki başarı durumuna göre tercihleri arasından puanının yeterli geldiği bir mühendislik bölümünü kazanır. Bu şekilde kayıt yaptırarak başlamış olduğu 4 yıllık mühendislik eğitiminde başarılı olduktan sonra mühendislik unvanını alır. Bu şekilde alınan mühendislik unvanına kimsenin itirazı olmaz. Teknik öğretmenler de bu şekilde isterlerse herkesin müracaat edebildiği üniversite imtihanına girerek, istediği bölümü kazanabilir ve o bölümde eğitim alabilir. Hatta bu eğitim sırasında teknik öğretmenler, okudukları fakültelerin ilgili birimlerine müracaat etmeleri durumunda, daha önce aldıkları dersler incelenir ve uygun görülen derslerden muaf sayılabilirler. Bunun için şu anda yürürlükte olan herhangi bir engel yoktur. Bu durumda bazı derslerden muaf olarak 4 yıllık mühendislik eğitimini daha kısa zamanda tamamlayabilirler." diye konuştu.

Yeni uygulamanın tamamen eşitliğe aykırı olduğunu öne süren Ün, "Ülkemizde üniversite sınavına girenlerin sayısının iki milyon öğrenciye yaklaşmıştır. Bu sayı her geçen yıl artmaktadır. Mühendislik tamamlama programına sadece Teknik öğretmenler girecek ve kendi aralarında yarışacaklardır. Ayrıca düzenlenen Yeterlik Sınavında sıralamaya girebilmeleri için 100 tam not üzerinden en az 50 not almaları yeterli olacaktır. Sadece bu bile üniversite sınavlarına giren öğrencilerimize haksızlık ve eşitsizliktir." diye konuştu.

'MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ İKİ YARIYILA DÜŞÜYOR'

Teknik öğretmenler için verilecek eğitimin iki yarıyıl olarak sınırlandırıldığını vurgulayan Ün, "Mühendislik eğitimi 4 yıl yani 8 yarıyıldır. 8 yarıyıllık eğitimin 2 yarı yıl ile sınırlandırılması gerçekten düşündürücüdür. Şu yapılsa kabul edilebilirdi. Teknik öğretmenlerin aldıkları dersler mühendislik fakültesi öğretim üyelerince incelenip, mühendislik fakültesinde muaf kabul edilebilecek dersler düşüldükten sonra alınması gereken dersler belirlenseydi daha gerçekçi olurdu. Bunun sonunda belki bir teknik öğretmenin alması gereken ders süresi 6 yarıyıl bile olabilirdi. Konu hakkında yeterli düzeyde açıklayıcı bir bilgi ve çalışma ne yazık ki yoktur. Sadece YÖK Mühendislik Tamamlama Programları Müfredat Çalışma Komisyonu’nun hazırladığı bir rapor vardır. Bu rapor sadece alınan derslere bakılarak hazırlanmıştır. Ders içerikleri karşılaştırılmamıştır. Alt komisyon raporlarında bu husus bu husus komisyon üyeleri tarafından belirtilmiştir. Bunun yanında sadece alınan ders isimlerine bakılarak hazırlanan raporda bile bazı bölümler için 24 saat fark ders önerilirken bir başka bölüm için 51 saatlik göre ders alınması gerektiği tespit edilmiştir. 51 saatlik dersin sadece iki dönemde alınması ve başarılı olunması fiili olarak mümkün değildir. 2 yarıyılda hangi derslerin verilerek bir teknik öğretmene nasıl mühendislik yetkinliği kazandırılacağı merak ve tartışma konusudur."şeklinde konuştu.

MESLEK LİSELERİNE UYGULANAN KATSAYI EŞİTSİZLİĞİNE BENZİYOR

Mühendislik ünvanının yıllardır müfredatı, öğretim üyeleri, laboratuar imkânları gibi yeterli olan Mühendislik Fakülteleri’nce değil, Teknoloji Fakülteleri’nce verilecek olmasının ayrı bir eşitsizlik olduğunu öne süren Ün, “Geçmişte meslek liseleri için uygulanan katsayı uygulaması ne kadar eşitliğe aykırı ise bugün uygulanan sadece teknik öğretmenler için açılması planlanan mühendislik tamamlama programı da en az onun kadar eşitliğe aykırıdır. Bir yanlışın diğer bir yanlış ile düzeltilmeye çalışılması da doğru değildir. Bu haksızlık ve eşitsizliğin bir an önce yetkililerce önüne geçilmesi ve düzeltilmesini ümit ediyoruz.” ifadelerin kullandı. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.