1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. TEOG MARATONU BAŞLADI!
TEOG MARATONU BAŞLADI!

TEOG MARATONU BAŞLADI!

1.2 milyon öğrenci için TEOG maratonu bugün ilk 3 sınav Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile başladı. Kilisli öğrenciler ise roketli saldırılar nedeniyle sınava hazırlanamadıklarını söyleyerek ek puan verilmesini istedi.

A+A-

Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ikinci dönem sınavları başladı. 6 dersten yapılacak sınav iki gün sürecek. Bugün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, yarın da Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. Sınavlara 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 167 bin 854 öğrenci girdi. Kilisli öğrenciler ise roketli saldırılar nedeniyle sınava hazırlanamadıklarını söyleyerek ek puan verilmesini istedi.

ÖĞRETMEN HAZIRLADI ÖĞRENCİ CEVAPLAYACAK!..
TEOG sınav soruları 10 bin soruluk havuzdan seçildi. 87 öğretmen 5 bin soru hazırladı. Kontrollerini 31 öğretmen ve 25 akademisyen yaptı. Bu sorular soru havuzundaki 5 bin soruyla birleştirildi. Böylece TEOG soruları bu 10 bin soru arasından seçildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, sınavların yurtiçinde 970, yurtdışında ise 15 merkezde gerçekleştirileceğini aktardı. İşte Çetin’in TEOG ile ilgili açıklamaları:

SÜRPRİZ YOK: Sınavda ölçülecek kazanımlar önceden belirleniyor. Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak.

ARAÇLARA UYDU TAKİBİ: Soruların matbaa basım süresince emniyet mensupları 24 saat nöbet tuttu. Görevliler, 38 gün önce matbaaya girdi. Sınav salonu ve çevresinde sinyal kesiciler yer aldı. Sınava girecek 1.2 milyon öğrenci ve 6 ders için toplam 8 milyonun üzerinde kitapçık ve aynı sayıda cevap kâğıdı basıldı. Sınav sorularının okullara sevkıyat işlemleri de dün tamamlandı. Soruların taşındığı araçlar uydudan izleniyor, nerede durdukları ve hangi güzergâhı izledikleri adım adım takip ediliyor.

UZMANLAR KONTROL ETTİ: Türkiye’nin çeşitli okullarından 87 öğretmenin hazırladığı 5 bin soru, her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 31 öğretmen, 25 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi. Sorular, sınavdan önce bu havuzdan çekilerek matbaa aşamasına gönderildi.

TERÖR NEDENİYLE BAŞKA OKULA: Terör nedeniyle yürütülen operasyonların devam ettiği ilçelerdeki okullarda TEOG sınavları yapılmadı, öğrenciler kendi okullarına en yakın okullarda sınava girdi.

KURALLARA UYUN, BUNLARI GETİRMEYİN: Sınav salonlarına bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile gelmek yasak. Bunlar belirlenirse öğrencinin sınavı, ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

İKİ GÜNLÜK MARATON
TEOG 2. dönem sınavları bugün başladı, 2 gün sürecek. Sınavlar, yurtiçinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurtdışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleşiyor. 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava girdi. Sınavlar saat 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayıp ve 40’ar dakika sürecek. Sınavlar arasında 30’ar dakikalık mola olacak.

4 FARKLI KİTAPÇIK VAR!
Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak. İngilizce’den 1 milyon 166 bin 275, Fransızca’dan 383, Almanca’dan 370, İtalyanca’dan 11 öğrenci sınava girecek. TEOG sınavına giremeyenler için 14-15 Mayıs’ta mazeret sınavları var.

KİLİS'TE ÖĞRENCİLER EK PUAN İSTİYOR
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına giren Kilisli öğrenciler, roketli saldırılar nedeniyle sınava hazırlanamadıklarını söyleyerek bu nedenle ek puan verilmesini istediler.
Kilis'e yapılan ilk roketli saldırıya uğrayan Eyüp Gökçeimam Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler, TEOG sınavına girdiler. Roketli saldırıda arkadaşları Gülten Canbolat ile okulun temizlik görevlisi Ayşegül Polat'ı kaybeden öğrenciler, Kilis'e atılan roketlerden dolayı yeteri kadar ders çalışamadıklarını ifade ederek, "Derslerimize iyi çalışamadık, bu nedenle yeteri kadar ders çalışamadık. Ek puan istiyoruz. Bu bombalar sussun, en çalışkan arkadaşlarımız bile 100 puan alması gerekirken, belki yapamayacak hayatının sonuna kadar sıkıntı yaşayacak. 100 puan alan arkadaşlarımız şimdi 70 puan alıyor. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan yardım bekliyoruz" diye konuştular.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.