1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'TİCARET DENETMENLERİ'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'TİCARET DENETMENLERİ'

A+A-

- TİCARET DENETMENLERİ -

EY BAKANLIK YETKİLİLERİ! YARA AÇIK MERHEMİ SİZİN ELİNİZDE..

Hani 'Bir dokunduk, bin ah işittik' derler ya, işte mesele aynen böyle... Gerçekten de 'Bir dokunduk, bin ah işittik'... Haklılar mı? Sonuna kadar... Gümrüğün kritik görevlilerinden olan ticaret denetmenlerinden söz ediyorum... Hani şu önüne konacak bir kaşık yemeği kesilen ticaret denetmenlerinden...

İKİ BAKANLIK BİRLEŞİNCE..

Olaya ticaret denetmenlerinin nasıl ortaya çıktığı ya da nasıl oluştuğu ile başlayıp bir hatırlatma ile girelim. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın birleşmesi sonucunda, Ticaret Bakanlığı doğmuş; 13 Şubat 2019 tarihinde her iki bakanlıkta olan bölge müdürlükleri birleştirilerek tüm personel Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine bağlandı. Hal böyle olunca taşra teşkilatında Ekonomi Bakanlığı’na bağlı bölge müdürlükleri, ticaret denetmenleri, grup başkanlıkları ile laboratuvarlar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine bağlanır. Bağlama yerini düğüme bırakınca, sorunlar da konvoy misali peş peşe gelir. Nasıl derseniz, ticaret denetmenlerinin ekonomi bakanlığı dönemindeki denetimde kullandıkları kiralık araçlar bazı bölge müdürlüklerindeki personel servisleri ve personelin öğlen yemekleri iddia odur ki kaldırılır. Yani ticaret denetmenleri için yeme, içme, gitme, gelme dönemine başlanır..

‘MAAŞLAR, MESAİ, YOLLUKLAR’ DERSENİZ?

Derseniz bana gelen bilgiler şu doğrultudadır: Ekonomi Bakanlığı'ndan gelen bölge müdür yardımcıları, ticaret denetmenleri, laboratuvar müdürleri ve teknik personelde, gümrüklerde bazı görevlerde çalışanlardan 1000 - 1500 lira düşük maaş aldığı ve gümrüğün laboratuvardaki teknik personelindeki çalışanın farklı ücretler aldığı yönündedir. Doğruysa hak mıdır? Eee vicdana uygun mudur? Kul hakkı yenilir mi? Yazacağız daha merak etmeyin!

NE İŞ YAPAR BİZİM TİCARET DENETMENLERİ?

İlk önce şunu yazalım: Ne bayramları vardır, ne seyranları, ne cumartesileri vardır, ne pazarları.. Ticaret denetmenleri kısa ve öz olarak ürünlerin ticari kalite ve standardizasyona uygunluğunu denetleyerek TAREKS onayı ile gümrük işlemlerinin başlamasını sağlar. Nasıl sağlar? Yazdım ya aç karnına, aracı olmadan, bayram seyran, cumartesi, pazar.. Hem de canı pahasına..

BAKANLIK YETKİLİLERİ ORADA MISINIZ?

Hani oradasınız hem aç hem cumartesi, pazar, bayram, seyran falan..

Bu konu ile ilgili olarak bazı bölge müdürlüklerinden çok sayıda şikâyet ulaşmakta.. Sorun koca bir yılı devirmesine karşın yaraya henüz tentürdiyot basılmamıştır. Yara kanamaktadır.

Yazımı kaleme aldığım saatlerde de, bir somut adım atılmamış vaziyettedir. Madem bakanlık tek bakanlık oldu. O zaman vakit kaybetmeden, vicdanları kanatmadan, hele çalışanın hakkını vermek için Ekonomi Bakanlığı'ndan gelen personelin özlük haklarından faydalanmasının sağlanması yerinde olacaktır. Böylece yüce devletin önemli bir bakanlığında iş verimi artacaktır. Sorun yara ama yara giderici sizin elinizdedir.

Yazıyı bitirmeden tekrar hatırlatalım.. Nasıl çalışıyor ticaret denetmenleri? Cumartesi, Pazar, bayram, seyran, büyük özveriyle..

Bu konunun sıkı takipçisiyim.

 

- YAZARDAN SON DAKİKA NOTUDUR -

Sabah saat 08.30 sıralarında Gürbulak Sınır Kapısı'nda görev yapan ve nöbet değişimi için Doğubayazıt'tan Gürbulak Sınır Kapısı'na gelmek üzere yola çıkan Gürbulak Gümrük Müdürlüğü Personelini taşıyan zırhlı servis aracına hain bir saldırı gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Pekcan'ın verdiği bilgilere göre, 2 personel şehit oldu ve 30'a yakın yaralı var.

Buradan şehit olan gümrük personelleri Mustafa Türk ve Özgür Kavastan kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum.

 

- YAZARIN NOTU -

Kıymetli okurlarım; Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin düzenlemiş olduğu kalleş saldırı sonucu şehit düşen 34 Askerimize ALLAH'tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum. Yaralı askerlerimize ise, acil şifalar diliyorum.

BAŞIN SAĞ OLSUN TÜRKİYEM!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
132 Yorum