1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TL de darbeyi püskürttü!
TL de darbeyi püskürttü!

TL de darbeyi püskürttü!

Halkın sokaklarda püskürttüğü FETÖ’nün darbe girişimine piyasa da prim tanımadı. TL yüzde 3’e yakın değer kazandı. Borsada ise yabancıların satış ve emir iptalleri tezgâhı çalıştı.

A+A-

FETÖ'cü çetenin, 2013'ten sonra bir kez daha Türkiye'nin şaha kalktığı bir dönemde gerçekleştirdiği ve bu kez halk tarafından püskürtülen fiili askeri darbe girişimini, piyasalar da TL üzerinden bertaraf etti. Türkiye piyasalarının kapalı olduğu cuma akşamı yüzde 5 ile son 8 yılın en hızlı yükselişini sergileyerek 3.0157 TL'ye kadar yükselen dolar, haftanın ilk işlem gününe sert düşüşle başladı. Dolar yüzde 3'e yakın değer kaybederek 2.9263 seviyesine kadar geriledi. Cuma günkü kaybının yarısından fazlasını telafi eden Türk Lirası, öğleden sonra ise borsadaki büyük savaşın etkisiyle 2.96 TL'ye çıktı.

BORSADA BÜYÜK KAPIŞMA
Mayıs 2013 ile 17-25 Aralık darbe girişimlerinde açığa satışlarla düşürülen borsada ise dün adeta büyük bir savaş yaşandı. Borsa güne yüzde 2.5'lik düşüşle 80 bin puanın üstünde tutanarak başladı. Borsada çok daha büyük bir çöküş bekleyenlerin uğradığı hayal kırıklığı, öğleden sonra yerini Londra merkezli operasyona bıraktı. Piyasanın toparlanmaya başladığı noktada bir anda iletilen yüklü satış emirleriyle birlikte, alım emirleri silinmeye başlandı. Borsada satışın yüzde 42.27'sinin Credit Suisse'ten gelmesi dikkat çekti. Onu Burgan Bank ve Gedik Yatırım izledi. Yabancıların bu tavrının panik havasını artırmasının etkisiyle Borsa İstanbul günü yüzde 7.08 düşüşle 76 bin 957 puandan tamamladı. Altının gram fiyatı da yüzde 4'e yakın düşüşle 125 liranın altına geriledi.

FETÖ YİNE LOBİYE ÇALIŞTI!
FETÖ'nün darbe girişimi, 2013 yılında olduğu gibi yine faiz lobisinin ekmeğine yağ sürdü. Türkiye'nin 10 yıllık tahvilinin faizini yüzde 9.09'dan 9.79'a, 2 yıllık tahvilinin faizi ise yüzde 8.57'den 8.89'a çıktı. Para Politikası Kurulu'nun bugün gerçekleşireceği toplantı öncesinde, Merkez Bankası üzerinde baskı yaratılmaya çalıştığı dikkat çekti. Fakat buna rağmen, Merkez Bankası'nın koridorun üst bandında indirime devam etmesi bekleniyor.

ŞİMŞEK: ETKİ KISA SÜRELİ
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişiminin ekonomiye etkisinin "cüzi ve kısa süreli" olduğunu belirtirken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, ekonominin üretmeye devam ettiğini söyledi.

"FİNANSAL SİSTEM TIKIR TIKIR"
Çankaya Köşk'ünde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ekonomi yönetiminin yurtiçi ve yurtdışında gerekli temasları kurduğunu belirterek, "Durum tespiti yaptılar. Allah'a şükür bugün itibarıyla finansal sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bankalarımız, borsamız çalışıyor. Takas, saklama gibi hizmetler eksiksiz yürütülüyor" diye konuştu. Merkez Bankası'nın ihtiyaç halinde her türlü tedbiri almak için hazır olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Ekonomik göstergelerde yaşanan değişim Türkiye'nin normal günlerdeki değişiminden farklı değil. Bu da şu demektir; bu darbe, demokrasinin, milli iradenin temsilcisi siyasi otorite, hükümet tarafından bastırılmış, hayat normale dönmüştür" dedi. (Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.