1. HABERLER

  2. SAĞLIK-YAŞAM

  3. Topkapı'da Ramazan'a özel emanetler
Topkapıda Ramazana özel emanetler

Topkapı'da Ramazan'a özel emanetler

Topkapı Sarayı, yüzyıllardır Kutsal Emanetler'e ev sahipliği yapıyor. Kimi emanetler sadece Ramazan ayında sergileniyor.

A+A-

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim, Mısır fethinin (1517) ardından İslam dünyası için önemli olan Kutsal Emanetler'i de Mısır'dan İstanbul'a getirdi. O gün bugündür de bu emanetler, Topkapı Sarayı'nda bulunan Has Oda Dairesi'nde (Hırka-ı Saadet Dairesi) muhafaza ediliyor. Topkapı Sarayı Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi, sarayın en çok ziyaret edilen bölümü de emanetlerin yer aldığı Hırka-ı Saadet Dairesi. Yaklaşık 500 yıldır muhafaza edilen peygamberlerin eşyalarından Hırka-ı Saadet'e, Hz. Muhammed'in kılıç ve yayından dört büyük halifenin kılıçlarına, Kabe'nin anahtarlarından Hz. Hüseyin'in cübbesine ve Hz. Fatıma'nın hırkasına kadar birçok emaneti burada görmek mümkün.

NASIL MUHAFAZA EDİLDİLER?
Ama yıl içinde sergilenmeyen bazı emanetler de Ramazan ayı için gün yüzüne çıkartılıyor. Ramazan'a özel sergilenen Kutsal Emanetler arasında Hz. Muhammed'in, İslam'a davet etmek için Kıpt Kavmi'nin reisi Mukavkıs'a yazdığı mektubu ve su kabı, Hz. Osman'ın şehit edildiğinde okuduğu Kur'an-ı Kerim'i de var. Peki Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllarca bu emanetleri nasıl muhafaza etti? Topkapı Sarayı'ndaki Has Oda Dairesi'ni Fatih Sultan Mehmed kendisi için yaptırmıştı. Yavuz Sultan Selim de saltanat tahtının bulunduğu bu mekanı Hırka-ı Saadet'in muhafazası için seçti. Peygamber Efendimiz'in, şair Kad bin Züheyre'ye hediye ettiği hırkası ve Sancak-ı Şerif ve diğer Kutsal Emanetler Has Oda'da bizzat padişahın sorumluluğunda muhafaza edilirdi. Her yıl Ramazan'ın 12. günü Kutsal Emanetler'i padişahın da içinde bulunduğu Has Odalılar'dan oluşan görevliler odadan itinayla çıkartır ve Fetih suresi, salavatlar ve dualar eşliğinde Sarık Odası'na götürürdü. İki gün içinde hasırlar değiştirilir, gümüşler parlatılır, gül suyuyla mekan temizlenirdi. Hırka-ı Saadet Dairesi'ne tekrar emanetler yerleştirildikten sonra 15. günde padişah nezaretinde devlet töreniyle ziyaret gerçekleştirilirdi. Hürmet ve saygıdan dolayı Hırka-ı Saadet'e asla elle dokunulmaz, destimal denilen mendiller hırkanın üzerine konarak öpülürdü. Hemen her padişah Hırka-ı Saadet ahfazasını gümüş ve altından yaptırmayı hep sürdürdü. Hırka-ı Saadet'te bir Osmanlı geleneği olarak yaklaşık 500 yıldır kesintisiz bir şekilde hafızlar, Kur'an-ı Kerim okuyor. Gül suları mekana serpilmeye de devam ediyor. "Günümüzde koruma şartları nasıl?" diye sorarsanız; Kutsal Emanetler modern müzecilik kuralları çerçevesinde ısı, ışık ve nem değerlerine dikkat edilerek muhafaza ediliyor.

HZ. MUHAMMED'İN SU KABI
Razaman'da sergilenen özel emanetlerden biri de Hz. Muhammed'in su içtiği kap. 9. yüzyıldan kalma bu su kabının etrafı gümüşle kaplanarak muhafaza edilmiş.


HZ. OSMAN'IN KUR'AN-I KERİM'İ
Hz. Osman'ın Kur'an-ı Kerim'i özel ısı, ışık ve nem değerlerine uygun cam içinde sadece Ramazan ayı boyunca sergileniyor.


PEYGAMBERİN MEKTUBU
Hz. Muhammed'in Kıpt Kavmi'nin reisine gönderdiği mektup da Ramazan'da sergilenen emanetlerden. Sultan Abdülmecid bu mektuba özel mahfaza yaptırmış.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.