1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. TOPU TACA AT KURTUL! NE GÜZEL BAKANLIK..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

TOPU TACA AT KURTUL! NE GÜZEL BAKANLIK..

A+A-

TOPU TACA AT KURTUL! NE GÜZEL BAKANLIK…

BİR İYİ / BİR DE KÖTÜ HABER

 

Fıkrayla başlayalım anlatmak istediğim konuya. Doktorun biri hastasını telefonla arar, der ki: “Size bir kötü haberim, bir de daha kötü haberim var. Hangisinden başlayayım?” Hasta telaş ve büyük bir merakla hemen cevap verir 'Önce kötüsünü sonra daha kötüsünü söyleyin’... Doktor devam eder konuşmasına: “Kötüsü şu; tahlil sonuçların negatif çıktı 24 saat ömrünüz var” Hasta daha doktorun cümlesi tamamlanır tamamlanmaz atlar hemen 'Bundan kötüsü ne olabilir doktor?’ Doktor: “Dün seni aradım bilgi vereyim diye ama telefonun kapalıydı”....

BİR MAHKEME SONUCU YAZMIŞTIM SİZE…

Şimdi geçen yazımda, bir gümrük memurunun mahkeme yoluyla mesai ve maaşın çifte vergilendirme ile vergilendirildiğini bunun kanuna aykırı olduğunu, fazla vergilendirmenin hesaplanıp faiziyle iadesi mahkeme kararı çıktığını, kesin hükme bağlandığını iyi haber olarak vermiştim. İdarenin zımni kabul içinde olduğunu ama topu taca atarak diğer memurların haklarını gasp ettiğini yazmıştık. Sendikalar ve diğer bütün gümrük memurlarının taraf olması hasebi ile başvurular başlamış, idare hakkını gümrük memurlarına iade etmesi gerekirken;

YA BAKANLIK NE YAPMIŞTI?

Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanı imzalı 30/04/2019 tarih / 43966877 sayılı yazıları ile yukarıda beyan ettiğimiz gümrük memurunun mesaisinin çifte vergilendirme ile fazla tahsilat yapıldığını alenen kabul ederek mesai iş yapan personele dağıtılmasını gerektiğini, vergilendirmenin hatalı olduğunu, ikisi birleştirilerek maaş niteliği haline getirildiğini kabul etmiştir. Bu hatayı kabul etmekle birlikte, ‘ben bu işi yapmadım Hazine - Maliye Bakanlığı yaptı’ deyip topu Maliye Bakanlığı’na atması sevgili okuyucularım size kötü haberimdir.

Aynı fıkradaki gibi. Kısaca bu yazı ile top taca değil, saha dışına atılarak gelecek tepkiler zamana yayılmaya çalışılmaktadır. Hak anında verilmeyerek geciktirilmeye çalışılmaktadır. 27 Mart 2018 öncesi işçilerde; kıdem iş kaybı, iş sonu, iş güvencesi tazminatlarından ve çeşitli ödemeler ve diğer adlar altında yapılan ödeme ve yardımlardan alınan tevkif edilen gelir vergileri, vergi dairelerine başvurma, dava açmama, davalardan vazgeçme şartları ile vergi dairelerince iade edileceği mahkeme kararı ile kabul edilmesinden dolayı iade edilmektedir.

'SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA'

27 Nisan 2019 tarihinde, yeminli gümrük müşaviri Yahya Baba Bakanlık Personel Genel Müdürü olarak ataması yapıldı. Gümrük personeli için en önemli problemlerden biri olan rotasyon Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği ile yapılmaya çalışılmaktadır. 07/07/2012 tarihinde çıkarılmıştır. Ticaret, ekonomi, gümrük aynı bakanlıkta 3 birim farklı mevzuatlara tabi tutulması bir yıla yakın süredir 21 Genel Müdürlüğün bu durumu hiç düşünmediğini ya da “saldım çayıra mevlam kayıra” ata sözünü uygulamaya çalıştığı açık olarak görünmektedir. Mart ayı sonuna kadar sadece mazeret başvuruları alınmış, daha yeni sonuçlandırılmıştır. Normal tayin talepleri halen alınmamıştır. Yönetmelikteki maddelerin birçoğu işletilememektedir.

ÖRNEK Mİ İSTİYORSUNUZ?

İşte örnekler 6.madde hizmet bölgeleri 1983. BKK. 28 md. Aykırı uygulamalar vardır. 7 madde yer değiştirme suretiyle atamaya tabi personel Genel Md. Kadrosunda uzman bir bayan İstanbul’a ataması yapılmış; Taşrada uzman kadrosu olmamasına rağmen Bölge Md.Yrd. yapılmaya çalışılarak kadro oluşturulmuştur. Avukatlar kadrosu Bölge Md. De görev almış hiç işi olmayan müdürlüklere eş durumu nedeni ile Avukat kadrosu olmamasına rağmen, iş olmayan yerde avukat bulundurulmaktadır. 8. madde çalışma süreleri şu anda ne kadar işletilmektedir? Açık aleni değildir. Görev bölgesinde belirli süreyi herhangi sebep ya da mazeretle aşan personele mesai ve yolluk ödemesi yapılmaması aktif görev verilmemesi gerekmektedir. Norm kadro uygulamasına gidilmelidir. Norm kadroyu aşan görevlendirme yapılmamalıdır. 9. madde yer değiştirme dönemi her yıl bir sebepten dolayı aşılmaktadır. 10. Hizmet puanı şu anda uygulama şansı bulunmamaktadır. 12. mazeret grupları aile birliği ve sağlık uygulamaları haddini aşmış bütün sistemi tıkamış vaziyettedir.

Örneğin Bandırma, Tekirdağ muayene memurları 5 yıl önce iki yerde de toplamda Bandırma’da 4,5, Tekirdağ’da 6 civarında görevli varken mazeretten iki idarede onlarca muayene memuru tayini yapılmış ve mazeretten görev ataması yapılmamaktadır. Bu fazlalık buraların görev yeri değil tatil yeri çalışma modu ile çalışmasını Personel Genel Müdürlüğü sağlamaktadır. Norm kadro uygulaması, bir an önce yapılmalı mazeret üretip fazladan çalışmaya çalışan personelin bu kümeleşmesi engellenmelidir. 23. Madde başvuru ve duyuru Mart ayı sonuna kadar yapılır. Tayin dönemleri takvimi hiç uygulanmamaktadır.

TACA DEĞİL STAT DIŞINA ATIYORLAR!

Ayrıca Sözleşmeli Personel çalıştırılmaya başlanmış sözleşmeyi kimin yapacağı maddelerinin ne olacağı ne personel Genel Md, Bölge Md.leri, Bakanlığın diğer birimleri bilmektedir. Sözleşme doğu güneydoğu zorluk dereceli yerlerde çalışma için yapılmakla birlikte, batı ve rahatlık derecesi yüksek yerde sözleşmeli (torpilli) personel atamaları da herhalde amacı aşarak yapılmıştır. Tayinleri ve özlük hakları sözleşmeleri gibi hiçbir şekilde açık ve tutarlı değildir. Bu da ikinci kötü haberdir. Kısacası geçen verdiğimiz iyi haberleri, strateji Geliştirme Başkanlığı’nca ve Personel Genel Müdürlüğü’nce görevli olmalarına yetkili olmalarına rağmen, nasıl taca daha ileri stat dışına atarak adaleti geciktirerek bakanlık çalışanlarına haklarını vermemektedirler.

ADİL OLMAKTAN UZAKTIR

Mesaide Gümrük Personeline yükümlüden toplanan ödenecek miktarın hesabı ve ödemede idarenin uyguladıkları yöntem adil olmaktan uzak olduğu tescillenmiştir. Diğer bakanlık uygulamalarında en güzel örnek doktorlar ve sağlık çalışanlarının mesai yaparak aldıkları ücretler, icap nöbetleri, normal nöbetleri, acil nöbetleri, branş nöbetleri ödemeleridir. Ayrıca döner sermayeden aldıkları ücretler ve vergilendirmeleri örnek alınmalıdır. Gümrük idaresi ekonomik polis ve doktordur.

Yolluk konusu gümrükte kanayan yara durumundadır. Tekirdağ, İskenderun ve diğer yerlerdeki bu kanunsuzluğu hiçbir bakanlık biriminin görmemesi, çözmemeye, değerlendirmemeye çalışması da oldukça ilginç bir durumdur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum