1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. TRANSİT KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

TRANSİT KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

A+A-

TRANSİT KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

GÜZEL İZMİR'DE NELER OLUYOR?

- İZMİT LİMANI'NDA BÜYÜK OPERASYON -

Transit Eşya Kaçakçılığı gümrüklerin kanayan yarası. Kaçakçının adeta kaçağı gerçekleştirmek için en sık başvurduğu yöntemlerden. Alın size sıcak mı sıcak iki örnek. İki örnekte ülkenin başkenti Ankara'dan.. Şeytanın bile aklına gelmeyen bir kaçakçılık olayı. Bakın okuyun sizlerde bana hak verin!

OTO YEDEK PARÇA KAÇAKÇILIĞI

Pendik Gümrük Müdürlüğü'ne RORO gemisiyle gelen tırlardan birinde oto yedek parçası olduğu gümrük kayıtlarında yazılıdır. Aynı kayıtlarda oto yedek parçalarının Irak'a gideceği bilgisi yer alır. Irak'a gitmek üzere yola hazırlanan tıra gümrük, 'riskli eşya' nedeniyle A.T.S yani araç takip sistemi sağlayıcısı cihaz takılır. Böylelikle tırı merkezi Ankara'daki merkezden kontrol edilecektir. Ama yukarıda yazdıkça şeytanın aklına bile gelmez diye. Kaçakçı boş durur mu? Onlarda kendilerine ait Mercedes otomobillerine A.T.S düzeneği monte ederler. 

TEKNOLOJİK KAÇAKÇILIK

Hal böyle olunca söz konusu tırı Ankara'daki merkezden takip eden yetkililer tırın seyrinde hiçbir anormallik görmezler. Kaçakçının teknolojik kurnazlığı işe yaramıştır. Ancak unutulan çok önemli bir detay vardır.

O da teknolojinin henüz insanoğlunun beynini ele geçiremediğidir. Çünkü tırdan şüphelenen Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü görevlileri tırı takibe almışlardır. Söz konusu tır Ankara'da içindeki oto yedek parçaları boşaltılarak içine hurda konulmuştur. Tır şoförü tam Irak'a gitmek için marşa basarken operasyon başlar. Ekipler tıra el koyarken işin perde arkasındaki çakallarla ilgili adli işlem başlatılır.

BU TIR DA DOĞUBEYAZIT'TAN GELİYOR!...

Başkent Ankara ile devam edelim anlatacaklarımıza.. Bu defa Doğubayazıt’tan gelen bir tırı takibe alan Ankara Gümrük Muhafaza ekipleri, tırın yasal yükünü boşalttıktan sonra tırda arama çalışması başlatırlar. Önce yasadışı bir bulgu bulamayan ekipler tırın içerisindeki ahşap paletleri incelemeye başladıklarında iş ortaya çıkar. Ekipler ahşap paletlerin içerisinde tam 4 bin 500 karton zulalanmış kaçak sigara bulurlar. Bir ihbar sonucu ortaya çıkarılan bu kaçakçılıkta pes dedirten cinstendir. Her iki kaçakçılık olayını da ortaya çıkaran Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerini canı gönülden kutlamayı görev bilirim.

GÜZEL İZMİR’DE NELER OLUYOR?

Bana anlatılanlar yenilir yutulur aklın mantığın aldığı cinsten değil! Sizlere yazımın bu bölümünde Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nde yapılan iki görevlendirmeden söz etmek istiyorum.

Geçmişte yaşanan bir iddia nedeniyle bir bayan muayene memuru pasif bir gümrükte görevlendirilir. Bayan memur yeni görevinde çalışmaya başlarken yapılan bölge müdürlüğü değişikliği sonrası vekâleten bölge müdürlüğüne bakan bölge müdür yardımcısı vekili tarafından aniden aktif göreve tekrar getirilir. İzmir Gümrüğü çalışanlarını hayrete düşüren bu görevlendirmenin arkasından da dedikodular ayyuka çıkar. Dedikoduların en başında ise, görevlendirmenin bir milletvekilinin telefonu sonrası gerçekleştirildiğidir.  Şimdi insan doğal olarak şunu düşünüyor.

Bu görevlendirmeden Bölge Müdür Vekili Nihat  Nihat Kınık'ın haberi var mıdır? Yok mudur?

KAÇAKÇILIK SİCİLİ VAR AMA...

Gelelim İzmir'de ikinci çok konuşulan görevlendirmeye. Sicilinde kaçakçılıktan ceza almış bir bölge amiri de tıpkı bayan gümrük muayene memurunda olduğu gibi pasif görevden sihirli değnek sayesinde aktif göreve getirilir. İnanmadınız değil mi? Bakın bir daha yazayım. Sicilinde kaçakçılık suçlaması bulunan bir amir İzmir'de aktif mi aktif bir göreve getirilir. Pes... Pes...

VAR MI BİR BİLEN?

Ne diyeyim, her iki görevlendirme ile ilgili olarak özellikle bölge müdürünün ne gibi bir tavır alacağının mutlaka takipçisi olacağım. Son duyumum ise şu: Bir aya yakın bölge müdürlüğüne vekâlet eden bölge müdür yardımcısı vekilinin gerçek kadrosunun müşavirlik olduğu iddiası ortalıkta dolaşıp duruyor.

Sormak isterim bu kişi neden Ankara'da görev yapmıyor? Yoksa bir nedeni, bir mazeretimi var? Var mı bilen?

İZMİT LİMANI'NDA BÜYÜK OPERASYON

Yazımı bitirmeye hazırlanırken, İzmit'ten önemli bir haber aldım. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçak İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Emniyet ve Sahil Güvenlik ekipleri ile yürüttükleri  operasyonda İzmit Limanı'nda bir konteyner içerisinde tam 293 kilo 524 gram kokain ele geçirdi. Ele geçirilen kokainin piyasa değerinin 59 MİLYON TL olduğu belirtiliyor. Bu önemli operasyonla ilgili detay bilgileri elime ulaştıkça sizlerle paylaşacağım…

- YAZARDAN FLAŞ NOT -

16.10.2009 - 03.08.2010 tarihleri arasında Gümrük Müsteşarlığı yapan MAKSUT METE’nin avukat oğlu Ali Rıza Mete İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 23 Mart 2017’de başlattığı ‘Fetönün Avukat Yapılanması’na yönelik soruşturma kapsamında tutuklandı.

 

- YAZARDAN SON DAKİKA NOTU -

TÜRKGÖZÜ SINIR KAPISI’NDA BOŞ TIR OPERASYONU

BOŞ TIR DEDİLER AMA GÜMRÜK MUHAFAZADAN KAÇAMADILAR!..

Türkgözü Gümrüğü’ne boş giriş için müracaat eden H0-001 C.A / BAA 1860  ve B2B 744 QQ/835 plakalı tırları yakın takibe alan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Ekipleri, tırlarda yaptıkları geniş çaplı aramalarda  birinci tırda 4.850 kg. tütün cinsi eşya; İkinci tırda 75 balya 14.550 kg. yaprak tütün mangal kömürü çay cinsi eşya, paroj adlı 30kg. kolilerde ise çok miktarda yağ çözücü ele geçirdiler. Olaya adı karışan tır şoförleriyle ilgili olarak adli işlem başlatıldı.

Bu operasyonda emeği geçen Sarp Gümrük Muhafaza Ekiplerini canı gönülden kutlarım.

 

-YAZARIN NOTU-

Bursa Gemlik semalarında AKBABA görülmüş!...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
30 Yorum