1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump'tan F-35 ve regülasyon hamlesi
Trumptan F-35 ve regülasyon hamlesi

Trump'tan F-35 ve regülasyon hamlesi

ABD Başkanı Donald Trump, F-35 savaş uçağı programı hakkında açıklama yaparken, regülasyonların azaltılması için de kararname çıkardı.

A+A-

Trump, sabah kahvaltısında bir araya geldiği küçük işletme liderlerine açıklamalarda bulundu.

Lockheed Martin şirketi ile birlikte tasarrufa gittiklerini dile getiren Trump “F-35 uçağından 600 milyon dolar tasarruf yaptık ve bu üç bin civarındaki toplam uçaktan sadece 90’ında yapılan tasarruf.” ifadelerini kullandı.

Trump, yüksek maliyeti ve operasyonel hale getirilmesinde yaşanan aksaklıklardan dolayı 400 milyar dolarlık F-35 programını hedef almış ve başkanlık koltuğuna oturduktan sonra programda tasarrufa gideceğini söylemişti.

Toplantıda F-35 programı ile ilgili tartışmaya geçen ay müdahil olduğunu dile getiren Trump şunları kaydetti:

“Çok fazla şey ortaya konuldu. Çok fazladan kasıt 90 uçakla ilgiliydi. Bir çok zorlukları vardı. Hiçbir ilerleme yoktu ve ben bu uçaklardan 600 milyon dolar tasarruf ettim. Dolayısıyla bunun büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum ama bunun sipariş verilen üç bin civarında uçaktan 90’ında bunun söz konusu olduğunu düşünürseniz gerçekten bundan çok daha büyük bir meblağ söz konusu. Dolayısıyla Lockheed Martin’e hassasiyetinden dolayı teşekkür ederim.”

Şirketten tasarruf ile ilgili herhangi bir açıklama gelmezken Savunma Bakanlığı koltuğundaki ilk haftasında Savunma Bakanı James Mattis, Trump'ın eleştirilerine maruz kalan F-35 savaş uçağı programı ve başkanlık uçağı programının gözden geçirilmesi talimatını verdi

Yeni Savunma Bakanı, F-35 programı ile ilgili verdiği talimatta programın maliyetlerinin düşürülmesinin yollarının aranmasını isterken, beşinci nesil savaş uçağının kabiliyetlerini Boeing firmasının ürettiği F/A 18 serisi savaş uçakları ile karşılaştırması talimatını verdi.

F-35 programı ile ilgili talimat, F/A 18'in Super Hornet adı verilen E ve F serisinin F-35 uçağı ile maliyet ve kabiliyet bakımından yarışabilecek şekilde geliştirip geliştirilemeyeceğine dair değerlendirme yapılmasını öngörüyor.

Aralarında Türkiye, Japonya, Güney Kore, İsrail ve birçok Avrupa ülkesinin de bulunduğu ortak programın maliyeti 400 milyar doları geçmiş durumda.

Zaman zaman yüksek maliyeti ve operasyonel duruma getirilmesinde yaşanan aksaklıklar dolayısıyla gündeme gelen F-35 savaş uçağı programı en son ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın hedefi haline gelmişti.

Trump, Twitter hesabı üzerinden bu uçaklarının maliyetlerinin kontrol dışı olduğunu ve koltuğu Başkan Barack Obama'dan devralacağı 20 Ocak tarihinden sonra savunma harcamalarında tasarrufa gideceğini belirtmişti.

ABD F-35 uçaklarını A, B ve C serisi olarak üretiyor

Beşinci nesil çok fonksiyonlu savaş uçağının A serisi kara üzerindeki pistlere iniş ve kalkış yapmaya uygun tasarımından dolayı Hava Kuvvetlerinde, B serisi uçak gemileri gibi kısa pistlere inebilecek şekilde tasarlandığından dolayı deniz piyadeleri ve donanmada, C serisi ise deniz üzerindeki operasyonlarda saklanma kabiliyeti yüksek bir tasarıma sahip olduğundan deniz kuvvetlerinin bünyesinde harekat icra edecek.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin ortak konsorsiyumu tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının 2018 yılına kadar ortaklara teslim edileceği bildirilirken, Türkiye'nin verdiği 107 adet F-35 savaş uçağı siparişinden ilk ikisini 2017'de teslim alması bekleniyor.

REGÜLASYONLARIN AZALTILMASI

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın başta finans ve enerji sektörüne yönelik federal regülasyonların azaltılmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladığı bildirildi.

Federal hükümetin mali sorumluluklarına vurgu yapılan kararnamede, federal kurumlara regülasyonlara yönelik giderlerini sıfıra indirmesi talimatını verildi. Bu amaçla, her yeni regülasyon için en az iki eski regülasyonun iptal edilmesi şartını getiren kararnamenin, ABD'nin askeri, ulusal güvenlik ve dış ilişkilerini yürüten kurumları kapsamayacağı vurgulandı.

19. KARARNAME

Trump, seçim vaatlerinden bir diğerini daha yerine getirmek üzere çıkardığı on dokuzuncu kararnameyi imzalarken, "Bu ülkemizin bu alanda gördüğü en büyük kanunlardan biri olacak. Regülasyon olacak, kontrol sürecek ancak bu normalleşmiş bir kontrol olacak." ifadelerini kullandı.

Seçim kampanyası boyunca aşırı regülasyonların her yıl 2 trilyon doların üzerinde zarara yol açarak ekonomik büyümeyi aşağı çektiğini savunan Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da Amerikan iş dünyasının liderleriyle bir araya geldiğinde regülasyonların yüzde 75 veya daha fazlasını kaldırmayı hedeflediğini belirtmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk haftasında imzaladığı 15 kararnameyle, "Mültecilere kısıtlama ve vize alımını zorlaştırma", "Meksika sınırına duvar", "Obamacare'in kaldırılması" ve "Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan (TTP) çekilme" gibi tartışmalı vaatlerini yerine getirecek adımlar attı.

Hafta sonunda 3 başkanlık kararnamesi daha çıkaran Trump'ın özel yetkisini kullanarak, uygulamaya soktuğu kanun sayısı 19'a çıkmış oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.