1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Tüfenkçi '130 kişi daha var' dedi
Tüfenkçi 130 kişi daha var dedi

Tüfenkçi '130 kişi daha var' dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, HABERTÜRK TV'de FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiyi etkilemeyeceğini söyledi.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu darbe girişimi dahi bizi büyümeden alıkoyamayacak. OHAL'in ekonomiyi etkilemediğini de yaşayarak gördük. Uygulamalarda görüldüğü gibi bu yapıya müzahir olanların dışında normal vatandaşların hiçbirinin gündelik hayatına etki eden bir durum yok" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci HABERTÜRK TV'de soruları FETÖ/PDY darbe girişimini değerlendirdi. Bakan Tüfenkci'nin açıklamalarının satıbaşları şöyle:

"Saat 22.00 gibi yemekteydik ve Ankara'daydık. Alçak uçuşları görünce zaten farklı bir şey olduğunu istişare ettiğimizde korumaların ve vatandaşların bizden önce köprülerin tutulduğunu söylemeye başlayınca, biz de ulaşmaya çalıştık İçişleri Bakanımıza, Başbakanımıza. Darbe girişimi olduğunu, nelerin yapılabileceğini konuştuk. Kendi seçim bölgesini organize etmeye çalıştık.

Cumhurbaşkanımızın meydanlara çıkın sözüyle de insanların akın akın sokağa döküldüğünü gördük. İlerde sivil direnişi yazmaya çalıştıklarında 15 Temmuz o sayfanın en başında olacak. Onca tanka karşı bir sivilin silah kullandığını görmedik. Hiçbir yağma hareketinin olmadığını gördük. İnsanların kışladan çıkan askerlere karşı koymalarını gördük. Muhteşem bir hikaye. Bu hikayenin destansı bir direniş olduğunu ve sivil direnişin dünyaya örnek olduğunu görebiliriz. Bugün Japon Büyükelçisi ziyaretime gelmişti. Ona da ifade ettiğimde kendisi de bunu tasdik etti.

Milletimizden Allah razı olsun. Millet o direnişi gösterdi ya, böyle bir darbe girişiminden sonra bir tedirginlik beklenir. Piyasalar çökebilir... O piyasaların işleme açılması günler alabilir. Bu millet var ya... Pazartesiden itibaren piyasalar normal seyrinde devam etti. Rutin olan hiçbir şey bozulmadı. Milletimiz ekonomisine sahip çıktı. Döviz çıkışları olabilir diye kendi ellerindeki dövizleri bozdurdu vatandaşlar. Bunu yabancılar değil bu millet sağladı. Bu millet yine çarşıdaydı, pazardaydı. Gündüz ticaretini yapmaya akşamları meydanlarda demokrasi nöbetini tutmaya devam etti. Bu milletin eli öpülür. Ekonomi sağlam temellerde, bu darbe elbette bizi etkiledi belli oranlarda. Türkiye'nin çıkışa geçtiği zaman diliminde geldi. Terör örgütünün üst düzey yöneticileri hedefine alınmış bir yandan ekonomik paket açıklanmış. İstikrar ve güven var. İnsanlar yeni yatırımlara hevesleniyorlar. Böyle bir ortamda bu namussuzlar, hainler, vatan haini olduklarını bir kez daha gösterdiler. Kendi sapık ideolojilerini bu millete dikte ettirmek için bu ülkeyi kimlere peşkeş çekeceklerini bilmediğimiz bir noktada hainlik yaptılar.

VERGİ BARIŞI
Milletimizin önünü daha da açacak yatırım ortamı ile ilgili kararlar alacağız. Reel sektörden gelen talepleri anında yerine getirme üzerine zaten çalışmalarımız vardı, bunu daha da hızlandıracağız. Bir duraklamaydı ama bunu biz atlattık. Bundan sonra ekonomik anlamda, Türk yatırımcısının kolay yatırım yapabilmesi adına hayata geçireceğiz. Milletimizin faydalanması gereken bir paketi de Meclis'ten geçireceğiz. Vergi barışından da milletimizin faydalanmasını istiyoruz.

KREDİ NOTLARI
Tamamen siyasi. Daha hiçbir veriyi almadan, bu darbe girişiminin etkisi tam olarak ortaya çıkmamışken alelacele bu açıklamayı yapmaları darbecilerin ekmeğine yağ süren bir açıklama. Derecelendirme kuruluşlarının tahminlerini birçok kez alaşağı ettik.

Enflasyon hedeflerimiz belli. Büyüme rakamlarını revize etmedik. Cari açığımıza baktığımızda değişen çok fazla gösterge olmadığını görüyoruz. Türkiye istikrarını koruma noktasında 12 saatte sivil irade hakimiyeti ele almış durumda. Sadece ve sadece siyasi neden. Bunu ciddiye almak doğru değil. Birçok kereler mahcup ettik. Bu darbe girişimi dahi bizi büyümeden alıkoyamayacak. OHAL'in ekonomiyi etkilemediğini de yaşayarak gördük. Uygulamalarda görüldüğü gibi bu yapıya müzahir olanların dışında normal vatandaşların hiçbirinin gündelik hayatına etki eden bir durum yok.

GÖREVDEN ALMALAR
Daha önce 176 direk bizim bakanlıktan alınmıştı. Şimdi 130'a yakın görevden el çektirme daha gerçekleştrilmiş olacak. Böylelikle epeyce bir sayıda bu yapıyla ilişkili insanların kurumla ilişkilerini kesmiş olacağız. Bütün devlet kurumlarını adeta örümcek ağı gibi sardılar. Devletin işleyişlerine çomak sokmaya mevcut siyasi iradenin kararlarını sabote etmeye ve kendi sapık anlayışları doğrultusunda devlet işlerine çomak sokmaya çalıştılar. 17-25'te bunu gördük. Belki bu adımların o zaman atılması gerekiyordu. 15 Temmuz akşamı şüphe kalmadı. Bu yapı eğer iktidarı ele geçirseydi gör bu ülkeyi kime satacaktı. Bunu gören milletimiz devlet içindeki bu tür insanların temizlenmesini istiyor. Alınanlar içinde her kademeden görevli var.

ÖZEL SEKTÖRDE DE TASFİYE OLACAK MI?
15 Temmuz öncesinde de Maliye Bakanlığımız ve bizim bakanlığımızın incelemeleri oldu. Belli bir noktaya da gelmişti. Gelen ihbarları değerlendirme noktasında da biraz daha hassas hareket ediyoruz. Bu yapının değirmenine su taşıyan veya direkt finansman sağlayan şirketlere gereken yapılacak. Kapatma, mallarına el koyma dahil olmak üzere her türlü yaptırımı uygulayacağız. Bu yapının millete ne yaptığını 15 Temmuz'da gördük.

ÇEK YASASI
Yeni bir düzenleme. Bu düzenlemeyi reel sektörden aldığımız talepler doğrultusunda yaptık. Piyasada özellikle çeke yeni bir düzenleme yapılmasını istiyorlardı. Henüz karşılıksız çekten dolayı bir hapis cezası olduğunu düşünmüyorum. Mahkemelerin karar verdiğini de düşünmediğim için bununla ilgili tartışmak çok erken.

SİYASETTEKİ UZLAŞI HAVASI
Bu iklim önemli. Bunun özellikle korunması ve önemli meselelerde bir araya gelinmesi çok önemli. Cumhurbaşkanımızın bu çağrıları daha önce de olmuştu ama kısmet bugüneydi. Muhalefet liderleri belki adım atmakta çekiniyordu ama 15 Temmuz'dan sonra her kesimden insanın bu duruşu göstermesi önemli mesajdı. Bundan sonra da temel meselelerde bir araya gelinmesi vatandaşımızın isteğidir. Bu devam eder ve herkes bu noktada hassasiyet gösterirse güzel bir ortam olur.

RUSYA VE ABD İLE İLİŞKİLER
Rusya bizim önemli partnerlermizden birisi. İstiyorz ki Rusya ile ilişkilerimiz uçak düşürülmesinden önceki durumdan daha da ileri gidebilsin. Bunun sinyallerini de alıyoruz. Amerika bizim müttefikimiz ama bu noktada ABD tereddüt gösterirse ve böyle bir ortağı bir terör örgütünün başına karşılık Türkiye'nin isteklerini gözardı ederse ilişkilerde birtakım sıkıntılar oluşturabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum