1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Tüfenkci Zarrab'ın oyununu açıkladı!
Tüfenkci Zarrabın oyununu açıkladı!

Tüfenkci Zarrab'ın oyununu açıkladı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Reza Zarrab'ın 2 ay önce hisselerini devrederek mal kaçırmak için başvuruda bulunduğunu ancak bunun kabul edilmediğini açıkladı.

A+A-

​​​​​Zarrabın mal kaçırma oyunu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile İstanbul ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu. Bakan Tüfenkci, Zarrab davası, FETÖ'yle mücadele ve Kuzey Irak'a açılan sınır kapılarıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler verdi. Reza Zarrab'ın malvarlığına el konulmadan önce ne gibi önlemler alındığına ilişkin olarak Türfenkci, "Amerika'da tutukluyken, 2 ay önce şirketlerinde hisse devri yapmak için bakanlığımıza dilekçeyle başvurdu. 'Aman izin vermeyin, burada bir oyun var' dedim. Dilekçeleri duruyor. Amerika bunu götürürken belki güvenceler verdi. Buradaki mal varlıklarını devredip, kurtulacaktı. Akıllı olup Zarrab'a bu işi bırakmasaydık, daha iyi olurdu" ifadelerini kullandı.

ALTIN İHRACI YASALDI 
"Zarrab ABD'deki ifadesinde hayali gıda ticaretini de işin işine soktu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin bu konuda bir araştırması oldu mu?" üzerine Tüfenkci "Yapılan iş gayri resmi değil. Altın ihraç ettiğini ifade ediyor. Dubai'de o altının dolara çevrilip İran'ın borçlarının ödendiğini söylüyor. Altın ticareti 2014'e kadar yasak değildi.

KARIŞIKLIK ÇIKARMA PEŞİNDE
Uluslararsı hukuka uygun yaptığımız iş. Araştırılması gereken, Dubai'den yaptını söylediği hayali gıda ihracatı konusu olabilir. Türkiye'nin Dubai'deki işleme müdahale etme yetkisi yok. Amerikalıların kucağına gitti diye böyle bir ifade vermiş olabilir, gerçekten yapmış da olabilir" dedi. Tüfenkci, Zarrab dosyasının Türkiye'de siyasi karışıklık oluşturma ve ekonomiyi vurma hedefi güttüğünü de belirtti.

YABANCI SERMAYEYİ AVRUPA LOBİSİ ENGELLİYOR

Tüfenkci, Türkiye'ye yönelen yabancı sermayeyi OHAL'in değil, Almanya, Hollanda ve Avusturya'nın oluşturduğu lobinin etkilediğini belirterek, "Sermaye girişi azalmadı" dedi.

Tüfenkci, sermaye girişinin azalmadığını söyledi. Tüfenkci, "13 milyar dolardı, şimdi 9 milyar dolara yaklaşıyor, sene sonu bu rakamı yakalayabilir. Esas yabancı sermayeyi OHAL'den de öte; Almanya'nın, Hollanda'nın, Avusturya'nın oluşturduğu lobi etkiliyor.

TEHDİT EDİYORLAR 
Konfeksiyona fason üretim yaptıran bir tekstil firmasından aldığım bilgiye göre onlara Almanya'daki alıcının gönderilen mailde, "Fabrikanı Balkanlar'a taşı, sizinle ticaret yapmamız Erdoğan'ı güçlendirir" deniyor. Ne var ki Türkiye'deki kaliteyi bulamıyorlar.

OHAL'DE FRANSA FORMÜLÜ
Tüfenkci: OHAL Fransa'yı çok etkilemiyor, Türkiye'ye gelince etkiliyor. Fransa OHAL'i kaldırıp, içindeki bazı maddeleri yasalarına koydu. Biz de bunu yapabiliriz, tartışılıyor. OHAL'i kaldırırız mücadelede önem taşıyanlar maddeleri yasaya geçiririz. OHAL diyenler samimi değiller.

Tüfenkci, Malatya'da Alevilerin oturduğu 13 evin kapısına ve duvarına kırmızı boyayla çarpı işareti konması olayının provokasyon olduğunu belirtti.

DÖNERDE ESKİ YÖNTEMLE DEVAM EDİLMELİ

Tüfenkci: Gıda Bakanlığımız dondurulmuş dönerin sağlığa etkisini araştırıyor. Benim gönlümden geçen eski yönteme devam edilmesi.

"AB'de döner tartışması yaşanıyor. 11-14 Aralık tarihinde yapılacak oylamada dönerde bulunan fosfat katkı maddesine ilişkin karar verecekler. Bu tartışmada hangi taraftasınız?" sorusuna Tüfenkci şöyle yanıt verdi: Gıda Bakanlığımız dondurulmuş dönerin sağlığa nasıl bir etkisi olduğunu araştırıyor. Benim de gönlümden geçen eski yönteme devam edilmesi yönünde. Eskiden akşamdan döner dizilir, sabah çengele geçirilirdi. Fabrikasyon imalata geçilince, dayanıklılığı artırmak için katkı maddesi konmaya başlandı. Bana göre lezzeti de kaçtı.

DÜNYADA KİMSE YAPAMADI

Tüfenkci AK Parti'de özgüvenin azalıp azalmadığı yönündeki soruya şöyle yanıt verdi: Ekonomi tepetaklak gitmiştir; kontrol edemediğin faziler, dövizler vardır, terörden insanlar bunalmıştır… Bize vatandaştan çok güçlü bir destek gelmiş, daha neyi istiyoruz… Üstelik AK Parti dinamik bir parti, kimsenin cesaret edemediğini yaptı. Büyükşehirlerde yol yürünürken kaptanı değiştiriyorsun. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sessiz sedasız bu değişimi yönetemezsiniz.

16 TEMMUZ'DA BELGELERİ KAÇIRIYORLARDI!

Tüfenkci, FETÖ'nün darbe girişiminin hemen ardından gümrüklerden mallar arasında yurtdışına belge kaçırmaya çalıştığını ancak bu belgeleri ele geçirdiklerini söyledi.

Bakan Bülent Tüfenkci, FETÖ üyelerinin 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi gününden itibaren gümrüklerden belge kaçırmaya başladığını ancak müdahale ederek bu belgeleri ele geçirdiklerini belirtti. Tüfenkci, bu sayede çok sayıda FETÖ üyesinin deşifre edildiğini de vurguladı.

İNSAN UNSURU AZALTILDI
Gümrüklerde uygulamaya konan yeni sistem hakkında da bilgi veren Tüfenkci, "Gümrüklerde insan unsurunun az olduğu bir sistem kurduk. İş ve işlemlerde elektronik ortama geçilen bir düzenleme yaptık. Artık ithalat ve ihracatçı, malını akıllı telefon üzerinden adım adım izleyebilecek" dedi.

YÜZÜN KIZARMAYINCA BUNU YAPMAK KOLAY
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı sahte belgeleri de değerlendiren Tüfenkci, "Yüzün kızarmayınca bunu yapmak kolay. İl Başkanlığım döneminde de Cumhurbaşkanımız bize "Halka yerine getiremeceğiniz sözler vermeyin" derdi. Bilinç altımıza bu yerleşti. Merak ettiğim düğmeye kimin bastığı. Zarrab davası ile aynı dönemde oluyor bunlar. Belge dediği yeni bir şey değil ki, 2012'de gündeme gelen bir konu" dedi.

HDP MİLLETVEKİLLERİ BÖLGEDE GEZEMİYOR
"HDP seçmeniyle ilgili bir gözleminiz var mı?" sorusuna Tüfenkci, "7 Haziran'da HDP'yi 4'üncü parti olarak Mesclis'e sokmak da bir projeydi. Türkülerle Türkiye partisi olacağı lanse ediliyordu. Millet çözüm istedi, ciddi oy verdi.. Adamlar sabredemediler, 'Sırtımızı YPG'ye, PKK'ya dayadık' dediler. Bölgede de, Türkiye'de de siyaset üretemediler. Şimdi oralara çok gidiyorum. HDP milletvekilleri sokakta gezemiyorlar. Millet bunların çözüm sürecini silah depolayarak geçirdiğini, siyaset üretemediğini gördü" yanıtını verdi.


*Bakan Tüfenkci, Kilis'te valiliği ziyaret etti.

BAKANLIK ÇALIŞANINI MÜKELLEF DENETLİYOR
Tüfenkci: Gümrüklerde insan unsurunun az olduğu bir sistem kurduk. İş ve işlemlerde elektronik ortama geçilen bir düzenleme yaptık. Artık ithalat ve ihracatçı, dış ticarete konu olan malının gümrüğün hangi safhasında olduğunu akıllı telefon veya bilgisayar üzerinden adım adım izleyebilecek. Bakanlık çalışanlarını mükellefe denetletmiş oluyoruz.

GEÇEN AY İHRACATTA KASIM REKORU KIRILDI
Tüfenkci: Geçen ay ihracatta rekor kırıldı, bütün kasım ayları içinde yeni bir rekor kırıldı. Geçen yılın kasım ayına göre yüzde 11.2 arttı. İthalatımız da arttı. Ara mal ithal edip, mamul hale dönüştürüp ihraç ediyoruz. En çok ihracat otomotivde; ithalat da da petrol, motorin ve doğalgazda olmuş. En çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke Almanya, İngiltere, İtalya.

HABUR'DAN REKOR GİRİŞ-ÇIKIŞLAR OLUYOR
Referandumun ardından Irak ile olan ticaret hakkında bilgi veren Tüfenkci, "Merkezi hükümet sınır kapılarında Kuzey Irak'ın bayrağını kaldırıp, yerine Irak bayrağını astı, Habur Sınır Kapısı'nı açtık. Bugün buradan rekor düzeyde giriş-çıkışlar oluyor. Günde 3 bin 500 araç giriş çıkışı oluyor. Irak'la olan 7.5 milyar dolar ticaretimizin yalnızca 2 milyar doları Kuzey Irak'ta 
gerçekleşiyor" dedi.

ERKEN SEÇİMİ İSTEYEN GRUP 'BAŞARISIZLAR'
Erken seçimin gündemlerinde olmadığını muhalefetin de bu konuda istekli olmadığını belirten Tüfenkci, "AK Parti içerisinde arkadaşlarımız daha istekli. Bunlar daha çok da siyasette istediği yere gelemeyenlerin seslendirdiği argümanlar… Özellikle belediyelerdeki değişimler vesile yapılarak belediyeler üzerinden seçimlerin erkene alınması görüşü öne sürülüyor. Bu doğru değil. Seçmen nezdinde gücümüzü sorgulatır. Allah'a şükür güçlü bir iktidarız. Anketlerde de çok çok düşen bir durum yok" diye konuştu.

İYİ PARTİ'YE BİZDEN KATILAN OLMADI
Gümrük Bakanı Tüfenkci, İYİ Parti ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: HDP projesinin arkasında FETÖ vardı, polis lojmanlarının olduğu yerde HDP sandıklarını patlatıyorlardı. İYİ Parti ile referandumda da aynı şeyi yaptılar. Bunlara AK Parti'den kimse gitmedi.

Kaynak: STAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.