1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tüm insanlığın istikbali için buradayız
Tüm insanlığın istikbali için buradayız

Tüm insanlığın istikbali için buradayız

D-8 Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Unutmayalım ki bizler burada tüm insanlığın istikbali için bulunuyoruz. İşte şu anda Arakan Müslümanlarının düştüğü duruma kayıtsız kalmak bize yakışmayacaktır." dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da D-8 Zirvesi'nde konuştu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kunuşmasına "Sözlerimin hemen başında 1997 yılının kasvetli atmosferinde D-8'in kuruluşuna liderlik eden merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın rahmetle tazimle yad ediyor, Rabbim mekanını cennet eylesin diyorum." sözleriyle başladı.

"GERİDE BIRAKTIĞIMIZ 20 SENE..."

"D-8'i kullanırken çatışma yerine diyalog, savaş yerine barış, sömürü yerine paylaşım, sömürü yerine paylaşım olsun demiştik. Geride bıraktığımız 20 sene ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor."

"HEPİMİZ D-8'E SAHİP ÇIKMALIYIZ"

"Dönem başkanlığımız sırasında bir takas odası kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim. D-8 ülkeleri olarak toplantılara katılım düzeylerini artırmalı, çalışmaları, özel sektör kuruluşlarını da bu çalışmalara dahil etmeliyiz. Cumhurbaşkanları olarak D-8 Liderler Zirvesi'nin önemi iyi kavranmalı. Hepimiz D-8'e sahip çıkmalı, daha etkin, daha verimli, daha güçlü olması için azami gayret göstermeliyiz."

"İSLAM'LA TERÖRİZM ÖZDEŞLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

"İyi terörist, kötü terörist diye ayrım yapılan bir dönemden geçiyoruz. İslam'la terörizm özdeşleştirilmeye çalışılıyor."

"Bizler D-8 üyeleri olarak 3 kıtaya hakim durumdayız, zengin doğal kaynaklarımız, genç-dinamik bir nüfusumuz var. Kişi başına düşen milli gelir ortalamamız yükseldi. Tabii ki yeterli değil, daha ileri gitmesi gerekir. Ticaretten tarım ve sanayiye kadar sektörel işbirliklerimiz bulunuyor. D-8 içi ticaret hacmimizin 500 milyar doların üzerine çıkacağına inanıyorum. Savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda ortak projelere girebiliriz. Birçok alanda geniş bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. Teşkilatımıza yeni üyeler kazandırmamız gerekiyor. Karar alma mekanizmalarımızda nitelikli çoğunluktan istifade etmeliyiz. Eğer burada nitelikli çoğunluk getirirsek karar alma süreci hızlanacaktır. Eğer proje destek fonunu hayata geçirirsek daha verimli bir örgüt oluruz. Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerini kullanmanın önünü açarsak D-8 tarihinde bir devrime imza atarız. Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok.Milli ve yerli parayla ticaret yaparsak ülkelerimiz kazanır. Bir takas odası kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim."

"GENİŞLEMEDEN KORKMANIN HİÇBİR ANLAMI YOK"

"Her şeyin değiştiği bir dünyada D-8'in aynı kalması hatta yerinde sayması asla kabul edilemez. Teşkilatımızı yeni üyelerle, yeni ortaklarla tahkim etmemiz gerektiğine inanıyorum. Genişlemeden korkmanın hiçbir anlamı yok, burada rahat olmalıyız. Karar alma mekanizmalarımızda oy birliği yerine nitelikli çoğunluk gibi imkanlardan istifade edebilmeliyiz. Zira oy birliğiyle çalışma mekanizması çoğu zaman tıkanacaktır." Ahbr

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.