1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Turizm ihracat sayılacak
Turizm ihracat sayılacak

Turizm ihracat sayılacak

Hükümet, İngiltere'nin AB'den çıkması ile başlayan krize ve küresel durgunluğa meydan okuyan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için 'vizyon paketi' hazırladı.

A+A-

Meclis'e gönderilen 100 maddelik tasarıda, ihracatçıya iki yıllığına yeşil pasaport verilmesinden yurtdışındaki gayrimenkulünü satıp parasını getirene sınırsız güvenceye, yatırımcıdan tek kuruş imar, inşa harcı alınmamasından turizmin de ihracat sayılmasına kadar önemli başlıklar yer alıyor.

Türkiye'de yatırım ikliminin iyileştirilmesinin yanı sıra yabancılara vatandaşlık verilmesini de içeren pakette dikkat çeken başlıklar şöyle:

İHRACATÇIYA YEŞİL PASAPORT:
Yıllık ihracat değerine göre yapılan sınıflandırmada, son 3 yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek değer üzerinde olan firma yetkililerine iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilecek.

TURKUAZ KART:
Nitelikli yabancıların Türkiye'de çalışmasını kolaylaştıracak Turkuaz Kart uygulaması yaşama geçiyor. Bunun için gelecek yabancıların eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknoloji katkısı, Türkiye'deki faaliyetinin veya yatırımının ekonomiye katkısı, istihdama etkisine bakılacak. Turkuaz Kart ilk üç yılı geçiş süresi olmak kaydıyla verilecek.

GAYRİMENKULE DE GÜVENCE:
Yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi teşvik ediliyor. Bu kez sadece para, altın, döviz değil gayrimenkulünü satıp getiren de güvenceden yararlanacak. Geçmiş yıllardaki uygulamalardan farklı olarak hiçbir şekilde vergi alınmayacak, inceleme yapılmayacak.

ÜCRET YÜKÜ HAFİFLİYOR:
İşletme gelirinin yüzde 85'ini ve daha fazlasını yurtdışından müşteri getirerek sağlayan firmalardaki nitelikli personelin ücreti üzerinden vergi alınmayacak.

BİNALARA 5 YIL VERGİ YOK:
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalara beş yıl süreyle, arazilere de teşvik süresince emlak vergisi muafiyeti tanınıyor. İnşa edilen binalardan inşaat-imarla ilgili harçlar da alınmayacak.

FAİZSİZ FİNANS GÜÇLENİYOR:
Faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması için destekler artırılıyor. Mevcut istisnalar her türlü kira sertifikası ihracını kapsayacak şekilde düzenleniyor.

İFLAS ERTELEMEYE İSPAT:
İflas erteleme zorlaşıyor. Artık kayyumların vereceği rapora göre iflas kararı alınabilecek. İflas erteleme için yeni belgeler sunulacak. Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin borca batık olduğu tespit edilirse iflasına karar verilebilecek. Mahkemenin iflasın ertelenmesine karar verebilmesi için erteleme talebinde bulunan kişinin borçları ödeme süresini, alacaklıların adreslerini, şirket stoklarını, parasal olmayan aktiflerin muhtemel satış bedellerini gösterir raporları mahkemeye sunması gerekecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.