1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türk Bankacı Moskova’da Küresel Ekonomiyi Anlattı
Türk Bankacı Moskova’da Küresel Ekonomiyi Anlattı

Türk Bankacı Moskova’da Küresel Ekonomiyi Anlattı

Deutche Bank Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Global Piyasalar Başkanı Batubay Özkan, Moskova’da Rusya ekonomisi dahil dünya piyasasındaki son gelişmelerle ilgili Türk iş adamlarına bilgiler verdi.

A+A-

Deutche Bank Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Global Piyasalar Başkanı Batubay Özkan, Moskova’da Rusya ekonomisi dahil dünya piyasasındaki son gelişmelerle ilgili Türk iş adamlarına bilgiler verdi.
Rus -Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organize ettiği toplantıya, çoğu Türk iş adamı yaklaşık 50 kişi katıldı. Toplantıda konuşan RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Rusya’da yıllardır kazandığı deneyimlerinin kendileri açısından faydalı olacağından yola çıkarak Özkan’ı RTİB’e konuk etmelerinden memnun olduklarını vurguladı. Karaaslan, “Dünyada para piyasalarının döndüğü Londra’dan gelir gelmez bizi ziyaret ettiniz. Dünyada yaşanan ekonomi gelişmeleri sizin değerlendirmeniz bizler için önemli. Dünyada bu alanda neler olacak? Bizi neler bekliyor? Rusya ve Türkiye ekonomisinde ne gibi gelişmeler olacak? Bu soruların yanıtını profesyonel bir uzmandan duymak için buradayız.” şeklinde konuştu.

Özkan yaptığı konuşmasında dünyada yaşanan ekonomi gelişmelerin Rusya’da yaşanan yerel olayların önüne çıktığını belirtti. Önümüzde bir kaç yılda dünyada büyümenin devam edeceğine işaret eden Türk bankacı, “Burada en önemli konu ve en büyük beklentiler Amerika’da. Amerika’da gayrimenkul büyüdüğü zaman ekonominin bütün sektörlerine olumlu etki yapıyor. Avrupa’da ciddi bir büyüme söz konusu olmasa bile gecen sene Avrupa Merkez Bankası müdahale ettikten sonra Euro’nun çöküş riski ortadan kalktı. Bu da dünya ekonomisi için olumlu” dedi.
Avrupa’da hafif bir büyümenin olduğunu ifade eden Özkan, genel olarak dünyada büyümenin iyiye gittiğini belirterek, “Bu büyümenin sonucunda Amerika’da FED’in faiz artırımına gitme riski para akımı açısından yükselen ülkelere negatif yansıyabilir.” uyardı.

Büyümede başarılı olmakla beraber enflasyon konusunda Rusya ve Türkiye’nin başka ülkelerle kıyaslanınca başarısız olduğuna dikkat çeken Özkan, “Enflasyonu hala yüzde 6-7’lerde kalan nadir ülkelerden ikisi Türkiye ve Rusya.” dedi. 2008 ekonomi krizinden önce Rusya’da yatırımların çok kuvvetli olduğunu hatırlatan Türk bankacı, kriz sonrası Rusya’da yerlilerin yatırım iştahının düştüğünü, bunun da büyüme hızını aşağıya çektiğini ekledi. Rusya’da işsizliğin olmadığını kaydeden Özkan, “Rusya’da yüzde 3 civarı bir büyüme bekliyoruz. Nüfus artışı baskısının olmadığını göz önüne alırsak diğer ülkelerle kıyaslandığı zaman kötü bir tablo sayılmaz. Ama kriz öncesi büyüme noktasında değiliz. O dönem yüzde 7 büyüme vardı.” dedi.

RUSYA MERKEZ BANKASI OLUMLU PARA POLİTİKASI UYGULAMAKTA

Rusya Merkez Bankası’nın geçmişe göre, ülkeye olumlu etki yapan ciddi bir para politikası uyguladığına işaret eden Özkan, “Rusya ve dünya piyasaları Rusya Merkez Bankası’na güveniyor” dedi. Özkan, “Rusya Çin’den sonra yükselen piyasalardan en çok yatırım yapan ülke haline geldi. 2000 yılında 20 milyar toplam dış yatırım stok. 362 milyar 2011 yılı rakamlarına göre. Rusların Rusya dışındaki yatırımların 18 kat bir artış söz konusu.” şeklinde sıraladı.

Özkan Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) girmesini de olumlu gelişme olarak değerlendiren Özkan, “Özet olarak şunu ilave edeyim: istikrar devam ediyor. Devletin altyapı yatırımları ciddi olarak devam ediyor. Özelleştirme dalgası tekrar olacak gibi gözüküyor. Borsaların altyapısı daha da geliştirildi.” dedi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.