1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türk Ve Rus Entelektüeller 2 Ülke İlişkilerini Masaya Yatırdı
Türk Ve Rus Entelektüeller 2 Ülke İlişkilerini Masaya Yatırdı

Türk Ve Rus Entelektüeller 2 Ülke İlişkilerini Masaya Yatırdı

Türk ve Rus entelektüeller, 2 ülke ilişkilerinin seyrini Antalya’da masaya yatırdı.

A+A-

Türk ve Rus entelektüeller, 2 ülke ilişkilerinin seyrini Antalya’da masaya yatırdı. Entelektüellerin buluştuğu ortak nokta, 2 ülke arasında asırlardır devam eden ilişkinin son yıllarda hızla ilerlediği ve bunun daha da geliştirilmesi gerektiği oldu.

    Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Türk-Rus Kültür Merkezi ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Entitüsü tarafından ortaklaşa Rus-Türk Entelektüeller Buluşması düzenlendi. İlki düzenlenen buluşmaya Türkiye’den ve Rusya’dan 20 civarında akademisyen ve düşünür katıldı. 2 gün sürecek buluşmada; Avrasya Birliği Projesi, stratejik ortaklıkta eksik kalan kültür ve eğitim alanları, Türk-Rus stratejik ortaklığının imkan ve sınırları, kültürel ve dini alanlardaki benzerlikler ve farklılıklar gibi konular tartışılacak.

    Buluşmanın açılışında konuşan UAÜ Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, buluşmaların genişleyerek ilerleyen yıllarda da devam ettirilmesi aruzunda olduklarını belirtti. 6 asırlık geçmişi bulunan Türk-Rus ilişkilerinin 21. yüzyılda her alanda genişleyen bir seyir izlediğine değinen Göktepe, bu duruma akademik ve bilimsel destek verme arzusunda olduklarını söyledi.

    Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Vitali Naumkin de 2 ülke arasındaki ilişkilerin entelektüel seviyede ilerlemesi için devlet politikalarından bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Türkiye ve Rusya arasındaki yüksek iktisadi ilişkiler kadar bilimsel ve insani işbirliğinin de olması gerektiğini savunan Nauimkin, “Bizim ülkelerimiz tarihte savaş görmüşler, rakip olmuşlar, belki de bu olaylar bizi yakınlaştırıyor. Ben ve meslektaşlarım Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri konuşurken bölgedeki sorunlarla ilgili bilgi paylaşımında bulunmak istiyoruz.” diye konuştu.

    Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Alexander Tolstopyatenko da 2 ülkenin Suriye konusunda farklı hareket etse de insanların farklı hareket edebildiğine değindi. Başkonsolos, Suriye konusundaki farklılığa rağmen Antalya’yı tercih eden Rus vatandaşlarının sayısının 2011’e göre arttığına işaret etti.

    Türk-Rus Kültür Merkezi’nden Arif Asalıoğlu, Moskova’da bulunan merkezlerinin yarısı kültürel etkinliklerden geri kalan kısmı bilimsel ilişkilerden oluşan bir yol izlediğine değinerek, ilk gerçekleştirilen buluşmanın devamının getirilmesi arzusunda olduklarını ifade etti.

    Antalya’yı ziyaret eden 11 milyon yabancı turistin önemli bir bölümünü Rusların oluşturduğunu kaydeden Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, artık fiziksel sınırların olmadığı bir dünyada yaşandığını kaydetti. Bu açıklığı toplumların lehine çevirmenin gayreti içinde olunması gerektiğini vurgulayan Altıparmak, “Yol göstermek, yol haritası çıkarmak sizlere düşüyor. Çıkan yol haritasını uygulamak da elbette bizlere düşüyor.” diye konuştu.

    Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. CİHAN

Türk ve Rus entelektüeller 2 ülke ilişkilerini masaya yatırdı

Türk ve Rus entelektüeller 2 ülke ilişkilerini masaya yatırdı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.