1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkçe Olimpiyatlarını 5 Milyon Kişi Salonda İzleyecek
Türkçe Olimpiyatlarını 5 Milyon Kişi Salonda İzleyecek

Türkçe Olimpiyatlarını 5 Milyon Kişi Salonda İzleyecek

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ kapsamında düzenlenen 11.

A+A-

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni, bu sene ‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganıyla 1- 16 Haziran tarihlerinde yapılacak.

Olimpiyatların açılışının 1 Haziran’da Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda yapılacağını belirten Türkçe Olimpiyatları Medya Koordinatörü Halit Soylu, “Etkinlikler Türkiye genelinde 55 il, 99 sahnede yapılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Gaziantep olmak üzere tüm şehirlerimizin stadyumlarında yapılacak etkinlikler. Etkinlikleri en az 5 milyon kişinin yerinde izlemesini bekliyoruz.” diye konuştu.

11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni 24-26 Mayıs tarihleri arasında İzmir Kültürpark’ta yapılan Kültür Şöleni’nin ardından 1 Haziran Cumartesi Günü Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda yapılacak açılışla başlayacak. Olimpiyatlarla ilgili Rixos Otel'de tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Türkçe Olimpiyatları Medya Koordinatörü Halit Soylu, Türkçe Olimpiyatları Ankara Medya Koordinatörü İlhan Yerli ve Türkçe Olimpiyatları Ankara Koordinasyon Üyesi Mustafa Kılıç katıldı. Medya Koordinatörü Halit Soylu 11.Türkçe Olimpiyatları 16 Haziran’a kadar devam edecek.

1 Haziran tarihinde olimpiyat açılışının Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda yapılacağını belirten Türkçe Olimpiyatları Ankara Medya Koordinatörü İlhan Yerli, “İzmir’de 24-26 Mayıs tarihleri arasında başladık kültür şöleni olarak. 140 ülkeden yaklaşık 1400 öğrenci festivale katıldı. Yaklaşık 2,5 milyon misafirimiz kültür şölenine katıldı. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen çocuklarımızı görme ve stantlarını geçme imkanı buldular. Bu yıl 5 yeni ülke daha katıldı organizasyonumuza ve katılımcı sayısı 140 ülkeye çıktı.” şeklinde bilgi verdi.

55 İLDE 99 ETKİNLİK YAPILACAK

Türkçe Olimpiyatlarının yaklaşık bir ayı kapsayan 55 il ve 99 etkinlikle dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olduğunu beliren Türkçe Olimpiyatları Medya Koordinatörü Halit Soylu, “Etkinliklerimizin yüzde 90’ı illerin statlarında gerçekleşiyor. 2 bin kişilik öğrenci ve öğretmen grubu ile gerçekleştiriliyor. Bu açıdan bakıldığından dünyanın en büyük organizasyonları arasına giriyor Türkçe Olimpiyatları.” dedi.

Ankara’nın Kültür Şöleni’ne 3 yıl ev sahipliği yaptığını, bundan dolayı Ankaralılara teşekkür eden Soylu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl sahne, koreografi ve gösterileri geçen yıla oranla daha zengin olacak. Geçen yıl sadece kapanış oluyordu bu yıl hem kapanış hem de açılış töreni olacak. 1 Haziran’da Ankara’daki açılışta gösteri, koreografi çok daha zengin olacak. Ankaralıları çok güzel bir etkinlik bekliyor. Gerçekten içerik sahne koreografi olarak çok dolu dolu ve zengin bir program vatandaşlarımızı bekliyor. Tüm Ankaralılara 19 Mayıs Stadyumu’na bekliyoruz. Bu yıl geçen yıla oranda uluslar arası medyanın ilgisi çok fazla. Kültür Şöleni'ni 35 ülkeden medya temsilcileri takip etti. 1-16 Haziran programlarımızı ise 50 ülkeden medya temsilcilerinin takip etmesini bekliyoruz. Şu an akreditasyonlar devam ediyor. İsmi ile müsemma uluslar arası bir şölen haline geldi etkinliğimiz. 5 Haziran’da tasavvuf konseri İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nda, şarkı finalimiz yine İstanbul Sinan Erdem’de, şarkı finalimiz Ankara Arena’da, 12 Haziran’da halk oyunları finali İstanbul’da ve kapanış töreni İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda yapılacak.”

Organizasyonların önemli bir kısmının stadyumlarda yapılacağını belirten Soylu, “Kayseri Kadir Has Stadyumu’nda olacak, orası 32 bin kişilik ve stadyum tıklım tıklım dolacak. Gaziantep’teki şehir stadyumu dolacak. Geçen yıl Arena Stadyumu 52 bin kişilik kapasiteli, ama 100 bin kişiden fazla katılım oldu. Bu yıl Olimpiyat Stadyumu'nda yapacağım kapanışı. 80 bin kapasiteli. Biz stadın dışına da oturma sahneleri ve dev ekranlar koyacağız, 150 bin kişi bekliyoruz oraya. Tahmini olarak 5 milyon kişinin etkinlikleri yerinden izleyeceğini düşünüyorum. Geçen yıl İzmir Atatürk Stadyumu'nda etkinlik vardı, orası 80 bin kişi kapasiteli, 100 bin kişiyi geçti katılımcı sayısı.” açıklamasında bulundu.

140 ÜLKEDEN KATILIMCI OLACAK

Dünyanın farklı ülkelerinde, Türkçeyi en iyi öğrenen öğrencileri ödüllendirmek amacıyla, 2003 yılından beri düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, bu yıl 1-16 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek. 140 ülkeden 2000 finalist öğrencinin katılacağı 11. Türkçe Olimpiyatları, Türkiye genelinde 55 il, 99 sahnede yapılacak. Beş kıtadan dili, dini, rengi farklı öğrenciler şarkı, şiir, dil bilgisi, halk oyunları, tiyatro ve kısa film gibi 19 farklı kategoride hünerlerini sergileyecek.

Geçtiğimiz yıl Türkçe Olimpiyatları’nın 10. yılı, Türk okullarının 20. yılı olması münasebetiyle büyük bir coşkuyla gerçekleşen etkinlikler, bu yıl da büyüyerek tüm Türkiye’yi saracak. 10 yıldır Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan binlerce öğrenci, her yıl farklı bir slogan ile dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor. Daha önceki yıllarda 'Sevgi dili Türkçe', 'Aynı dili konuşuyoruz', 'Gelin tanış olalım', 'İnsanlık el ele', 'Bayram o bayram ola' gibi anlamlı mesajlarla dünyaya seslenen sevgi çiçeği öğrenciler, 11. yılda 'Evrensel barışa doğru' diyecek.

KÜLTÜR ŞÖLENİ İZMİR KÜLTÜR PARK'TA

Expo 2020 aday şehri İzmir, dünyanın dört bir yanından gelen olimpiyat öğrencilerini ağırladı. 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında 24-26 Mayıs tarihleri arasında İzmir Kültürpark Fuar Alanı’nda yapılan Kültür Şöleni 140 ülkeden 1000 öğrencinin ev sahipliğinde gerçekleşti. Birbirinden değişik, renkli ve sevimli binlerce öğrenci, kurdukları ülke stantlarında kendi kültürlerini, kıyafetlerini, yemeklerini tanıttı. Aynı zamanda kurulan dev sahnelerde halk oyunları, şarkı, şiir ve tiyatro gösterileri sunan öğrenciler, İzmir ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlara tam bir kültür bayramı yaşattı. 3 gün süren Kültür Şöleni’ni İzmir ve çevre illerden 2,5 milyon kişi ziyaret etti.

HER YERİ TÜRKÇE HEYECANI SARDI

2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlayan, 10 yılda kartopu gibi büyüyerek adeta 'Çekirdekten Çınara' dönüşen Türkçe Olimpiyatları, bu sene de kelimenin tam anlamıyla tüm Türkiye’ye şölen havası yaşatacak. Geçen yıl 10. yıl coşkusuyla, 41 il ve 65 sahnede gerçekleştirilen etkinlikler bu yıl Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 55 il ve 99 sahnede yapılacak. Ayrıca bu yıl illeri güzel sürprizler bekliyor.

Türkçe Olimpiyatları sanat ekibi tarafından hazırlanan zengin şarkı repertuvarları ile her ilin kendiyle özdeşleşen türküleri yeniden düzenlenerek seslendirilecek ve yöresel oyunlarıyla muhteşem bir gösteri sunulacak. Örneğin Kütahya’nın Pınarları isimli türküyü Tunuslu bir öğrenci seslendirirken, arkasında Ugandalı halk oyunları ekibi sahne alacak. Amasya’da Kilo Kilo Elmalar, Rize’de Çay Elinden Öteye gibi en sevilen türküler, dünyanın 140 ülkesinden gelen çocuklar tarafından seslendirilecek.

55 ildeki etkinlikler 5 ayrı turne ekibi tarafından gerçekleştirilecek. Geçen yıl 135 ülkenin katılımıyla yapılan Türkçe Olimpiyatları bu yıl 140 ülkenin iştirakiyle gerçekleşecek. Yeni katılan ülkeler Dominik Cumhuriyeti, Libya, Kongo Cumhuriyeti, Brunei Sultanlığı, Ruanda oldu.

YARIŞMA KATEGORİSİ 19'A ULAŞTI

Farklı kategorilerde hünerlerini sergileyen dünya çocukları şimdiye kadar konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, ses yarışması, okuma, genel kültür, özel beceriler, halk oyunları, deneme yarışması, kitap tanıtım yarışması, ülke tanıtım stantları yarışması, öğretmen bilgi yarışması, Türkiye’de okuyan yabancı üniversite öğrencileri için konuşma, kitap tanıtım ve deneme yarışması gibi alanlarda yarıştı. Bu yıl ilave olarak kısa film yarışması ve ebru yarışması eklenerek yarışma kategorisi 19’a ulaştı. CİHAN

Türkçe Olimpiyatlarını 5 milyon kişi salonda izleyecek

Türkçe Olimpiyatlarını 5 milyon kişi salonda izleyecek

Türkçe Olimpiyatlarını 5 milyon kişi salonda izleyecek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.